Νεκροί και οι 3 μέσα σε λίγες ώρες: Πήγαν για καλοκαιρινό περίπατο & δε γύρισαν ποτέ, στα μαύρα 3 οικογένειες

June 14, 2024

Νεκροί και οι 3 μέσα σε λίγες ώρες: Πήγαν για καλοκαιρινό περίπατο & δε γύρισαν ποτέ, στα μαύρα 3 οικογένειες


Διαφ.

Ακόμη δεν έχουμε φτάσει ούτε τη μέση του Ιουνίου και ήδη στην Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα υψηλές, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμη δύο αγνοούνται μετά από διαδρομή πεζοπορίας.

Το επικίνδυνο σπορ της πεζοπορίας με καύσωνα

Η πεζοπορία μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας, καθώς οι ειδικοί υπογραμμίζουν συνεχώς ότι ο καύσωνας μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας και να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις κατά την άσκηση. Πόσο μάλλον όταν η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα την οποία αρκετοί την κάνουν μόνοι τους και καταβάλουν και μεγάλη προσπάθεια και φέρουν τον οργανισμό τους σε έντονη άσκηση.

Τρεις θάνατοι πεζοπόρων στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την πεζοπορία ως τρόπο άσκησης και επαφής με τη φύση. Πριν υποβληθούμε σε μια τέτοια εμπειρία πρέπει να λάβουμε υπόψη τα βασικά μέτρα ασφαλείας ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή πορεία μας και επιστροφή μας.

Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία μας, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν προγραμματίζουμε εκδρομές σε ανοικτούς χώρους.

Εκτός από τον  παρουσιαστή του Βρετανικού BBC Μάικλ Μόσλεϊ που βρέθηκε νεκρός στη Σύμη το πρωί της Κυριακής (09.06.2024) μετά από αρκετές ημέρες έρευνας και η υπόθεσή του έγινε το κύριο θέμα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, παρόμοιες ήταν και οι περιπτώσεις του Ολλανδού τουρίστα στο Ρέθυμνο και μιας 70χρονης γυναίκας στη Σητεία.

Ταυτόχρονα, από την Κυριακή (09.06.2024) δεν υπάρχει κάποιο νεότερο για έναν 74χρονο Ολλανδό που εξαφανίστηκε στη Σάμο και από την Τρίτη αναζητείται ένας 59χρονος Αμερικανός στην Αμοργό. Όλοι οι αγνοούμενοι αποφάσισαν να πεζοπορήσουν υπό ακατάλληλες καιρικές συνθήκες και ορισμένοι ακόμα και σε ακατάλληλες ώρες.

Στην περίπτωση του άτυχου βρετανού παρουσιαστή Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη, ο άνδρας δεν είχε μαζί του καν κινητό τηλέφωνο, κάτι που δυσκόλεψε την ανεύρεσή του. Από την άλλη, στην περίπτωση του αγνοούμενου στην Αμοργό, ο 59χρονος είχε μαζί του δύο κινητά τηλέφωνα, αλλά το στίγμα του δεν έχει εντοπιστεί ακόμα.

5/6/2024: Ένας 67χρονος Ολλανδός τουρίστας πέθανε όταν κατέρρευσε στο φαράγγι των Μύλων στο Ρέθυμνο. Φαίνεται ότι η καρδιά του δεν άντεξε και ο 67χρονος έπαθε ανακοπή. Ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες που έφτασαν τους 40 βαθμούς στην Κρήτη ενδεχομένως να συντέλεσαν στο περιστατικό.

Στις 5 Ιουνίου 2024, μια 70χρονη τουρίστρια από τη Γαλλία κατέρρευσε ενώ περπατούσε σε μια ερημική παραλία μεταξύ Κουρεμένου και Ζάκρου στη Σητεία της Κρήτης. Η γυναίκα νιώθοντας έντονη αδιαθεσία κατέρρευσε, και η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για να τη βοηθήσει. Οι πυροσβέστες έφτασαν γρήγορα και με ένα όχημα και 5 άνδρες μετέφεραν την γυναίκα από την παραλία Κουρούμες στο ΕΚΑΒ, αλλά ήταν ήδη αργά καθώς δεν είχε τις αισθήσεις της.

Στις 9/6/2024 στην παραλία της Αγίας Μαρίνας εντοπίστηκε η σωρός του 67χρονου Βρετανού Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος είχε ξεκινήσει την διαδρομή του από την παραλία της Σύμης για να επιστρέψει στο κατάλυμά του στον Γυαλό στις 5/6, στις 13:30. Ο εντοπισμός του συνέβη όταν δημοσιογράφοι της ΕΡΤ τραβούσαν πλάνα στην περιοχή στο πλαίσιο της αναζήτησής του.

Καύσωνας και πεζοπορία

Πρώτον, είναι ασφαλέστερο να ταξιδεύετε σε ζευγάρια ή σε μια ομάδα ατόμων. Αλλά πάντα να λέτε σε κάποιον που δεν συμμετέχει στην πεζοπορία σας πού πηγαίνετε, την προβλεπόμενη διαδρομή σας και πότε περιμένετε να επιστρέψετε.

Αν τελικά τραυματιστείτε ή χαθείτε, οι πληροφορίες αυτές μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά στον ταχύτερο εντοπισμό σας.

Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας έναν χάρτη και να ξέρετε πώς να προσανατολίζεστε. Σε πολλές περιοχές της άγριας φύσης, η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να είναι σποραδική ή ανύπαρκτη, οπότε μην βασίζεστε στη χρήση του GPS του τηλεφώνου σας.

Να είστε έτοιμοι για τη ζέστη, την υγρασία και άλλους καιρικούς κινδύνους

Ελέγξτε πρώτα τις προβλέψεις. Ελέγχετε πάντα τις προβλέψεις, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές του καιρού. Η θερμοκρασία μπορεί να πέσει και ο άνεμος να ενισχυθεί καθώς ανεβαίνετε ψηλότερα. Εάν βρίσκεστε σε περιοχή επιρρεπή σε καταιγίδες, ο πιθανός τραυματισμός από κεραυνό πρέπει οπωσδήποτε να είναι στα υπόψιν σας. Επειδή αυτές οι καταιγίδες συνήθως χτυπούν το απόγευμα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο κάνοντας πεζοπορία νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ενυδατωθείτε καλά. Κατά τη διάρκεια κάθε είδους άσκησης -ιδιαίτερα της πεζοπορίας, η οποία συχνά απαιτεί αρκετή προσπάθεια- φροντίστε να πίνετε επιπλέον νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνετε από την εφίδρωση. Σε μια ζεστή μέρα, μπορεί να μην καταλάβετε ότι ιδρώνετε αν φυσάει αέρας. Δώστε προσοχή σε τυχόν πινακίδες ή ειδοποιήσεις που συμβουλεύουν τους πεζοπόρους για το πόσο νερό είναι καλύτερο να μεταφέρουν.

Σκεφτείτε την υγρασία. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είναι το μόνο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Στα Great Smoky Mountains, για παράδειγμα, η θερμοκρασία τον Ιούλιο μπορεί να είναι μόνο στους 26 βαθμούς. Αλλά τα επίπεδα υγρασίας συνήθως κυμαίνονται γύρω στο 75% ή και περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδρώτας σας εξατμίζεται πιο αργά, οπότε ο φυσικός μηχανισμός ψύξης του σώματός σας δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά. Φροντίστε να ξεκουράζεστε και να ενυδατώνεστε αν αρχίσετε να αισθάνεστε υπερθέρμανση.

Τάσος Αρνιακός: Ξεκίνησε η επέλαση του καύσωνα – Που θα «χτυπήσει» με 43ρια και ποιοι θα “πνιγούν” από τη σκόνη

Η χώρα μας εισέρχεται από σήμερα σε συνθήκες καύσωνα, καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική και την κεντρική Μεσόγειο κινούνται ανατολικά, ανεβάζοντας τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία εξέδωσε χθες Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, πολλές περιοχές της χώρας θα αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα, στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο, και κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θαλάσσια αύρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 41°C με 42°C, ενώ τοπικά μπορεί να αγγίξουν και τους 43°C.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι:

Τάσος Αρνιακός: Κορύφωση του καύσωνα την Πέμπτη

Για τον καύσωνα που ξεκινά μίλησε σήμερα το πρωί ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, ο οποίος ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδεύονται και από ένα ισχυρό κύμα σκόνης που θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

«Από σήμερα θα έχουμε 40άρια και 41 βαθμούς. Θα είναι οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας. Δεν είναι όμως μόνο η ζέστη, αλλά και η σκόνη που θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Αύριο Τετάρτη (12/6) περιμένουμε 42άρια, ενώ την Πέμπτη (13/6) αναμένεται η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς από την Αφρική. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, καθώς και στην πεδιάδα της Μεσσαράς», ανέφερε ο Τάσος Αρνιακός στην πρόγνωσή του.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: