Πριν λίγο μαθεύτηκαν τα δυσάρεστα νέα για τις νοικοκυρές στην Ελλάδα

June 14, 2024

Πριν λίγο μαθεύτηκαν τα δυσάρεστα νέα για τις νοικοκυρές στην Ελλάδα


Διαφ.

Ακόμη ένα θλιβερό ευρωπαϊκό ρεκόρ – Μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει τις ώρες που αναγκάζονται να αφιερώνουν οι γυναίκες στο σπίτι

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας αφορούν την κατανομή των οικιακών εργασιών, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Δημογραφικών Μελετών της Βαρκελώνης σε 74.000 ζευγάρια με ανήλικα παιδιά σε 15 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Μαρία, μια 30χρονη δεν φαίνεται να ξαφνιάζεται «Οταν μετακόμισα στο διαμέρισμα του πρώην συντρόφου μου, η μητέρα του ερχόταν ακόμα να καθαρίζει και να μας δίνει μαγειρεμένο φαγητό κάθε εβδομάδα. Μάλλον περίμενε να τα αναλάβω όλα αυτά εγώ, αλλά δεν ήταν έτσι… Χωρίσαμε έπειτα από λίγους μήνες συμβίωσης»

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ στις ώρες που αναγκάζονται να δουλεύουν οι γυναίκες στο σπίτι

Οπως γράφει η «Monde», οι γυναικές στην Ελλάδα αφιερώνουν κατά μέσο όρο 282 λεπτά (περισσότερες από 4 ώρες) την ημέρα φροντίζοντας το σπίτι, τα ψώνια, το μαγείρεμα και τα παιδιά, έναντι 59 λεπτών για τους άνδρες. Αυτό καθιστά την Ελλάδα την ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι άνδρες κάνουν τις λιγότερες οικιακές εργασίες. Συγκριτικά, στη Γαλλία οι γυναίκες ασχολούνται, κατά μέσο όρο, με τις δουλειές του σπιτιού για 206 λεπτά ημερησίως, σε σύγκριση με 111 λεπτά για τους άνδρες.

Στο 11,7% η ανεργία των γυναικών

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Νοέμβριο του 2023 η ανεργία των γυναικών ανέρχεται στο 11,7%, έναντι 7,5% των ανδρών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 13,8% των γυναικών εργάζεται με μερική απασχόληση, σε σύγκριση με το 5,1% των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του Μαΐου 2023. Ο ΣΕΒ διαπιστώνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερα από τους άνδρες. Και δεδομένου ότι ο σύζυγος έχει συχνά υψηλότερο μισθό, η γυναίκα παίρνει άδεια για αρκετούς μήνες ή και αρκετά χρόνια.

Σε σημαντικό πρόβλημα φαίνεται να εξελίσσεται, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα,  οι θέσεις στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς , οι οποίες είναι περιορισμένες και συχνά δεν είναι δυνατό να στείλει κάποιος το παιδί του εκεί πριν από την ηλικία των 6 μηνών. Επιπλέον, οι δημόσιες εγκαταστάσεις κλείνουν πριν από τις 4 μ.μ., κάτι που είναι ασυμβίβαστο με τις ώρες γραφείου.

Τα μέτρα από την κυβέρνηση

Για να αντιμετωπίσει την πτώση στο ποσοστό γεννήσεων και να προωθήσει την ισότητα μεταξύ των φύλων, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα όπως η αύξηση του ποσού του επιδόματος μητρότητας και του επιδόματος τοκετού. Επιπλέον, με νέο νόμο, η γονική άδεια μετ’ αποδοχών μπορεί πλέον να μεταβιβαστεί και στον πατέρα για επτά μήνες, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη ισορροπία ευθυνών μεταξύ των γονιών. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κατασκευάσει δημόσιους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, προσφέροντας άλλες 20.000 θέσεις.

Η ευαισθητοποίηση των νεότερων γενεών στην ισότητα φαίνεται να είναι ενθαρρυντική. Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari που διεξήχθη τον Μάρτιο σε όλη την Ελλάδα, τρεις στους τέσσερις Έλληνες υποστηρίζουν ότι άνδρες και γυναίκες πρέπει να μοιράζονται τις οικογενειακές ευθύνες, με το ποσοστό να είναι ακόμα υψηλότερο στις νεότερες ηλικιακά ομάδες. Παρόλα αυτά, το 48% πιστεύει ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών πρέπει να είναι κυρίως των γυναικών.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: