Γέμισαν οι οροφές με άδεια μπουκάλια νερού: Τι πρέπει να κάνεις όταν δεις αυτό πάνω στο αυτοκίνητο σου

June 20, 2024

Γέμισαν οι οροφές με άδεια μπουκάλια νερού: Τι πρέπει να κάνεις όταν δεις αυτό πάνω στο αυτοκίνητο σου


Διαφ.

Τι σημαίνει αν δείτε ένα άδειο μπουκάλι στον οροφή ενός αυτοκινήτου 

Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο συμβολισμό που απευθύνεται σε συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων και μπορεί να δηλώνει μια σημαντική ευκαιρία.

Πάρτε για παράδειγμα το trend με τα πλαστικά παπάκια που τοποθετούνται πάνω στις χειρολαβές των Jeep, το λεγόμενο “Duck Duck Jeep”, ή τις φάρσες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου νέοι έβαζαν κώνους πάνω στο καπό αυτόνομων ταξί, ακινητοποιώντας τα μέχρι να τους αφαιρέσει κάποιος.

Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι κι όταν κάποιος αφήνει ένα μπουκάλι στην οροφή ενός αυτοκινήτου. Αν και για τους περισσότερους αυτό ίσως θα σήμαινε ότι ο οδηγός μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα που έχει σχέση με υγρά, π.χ. έχει ξεμείνει από καύσιμα ή έχει υπερθερμανθεί ο κινητήρας, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει μακρά ιστορία, με την εμφάνισή της να γίνεται στην Αργεντινή τη δεκαετία του 1950, και να φανερώνει την πρόθεση του ιδιοκτήτη να πουλήσει το όχημά του.

Αν και τότε ξεκίνησε για την αποφυγή κάποιων φόρων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση, πλέον έχει περάσει στη λαϊκή παράδοση της χώρας, με πολλούς Αργεντινούς να συνεχίζουν την ίδια τεχνική για το μεταχειρισμένο όχημά τους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια από τη στιγμή που η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, δεν έχει περάσει τα σύνορα της χώρας.

Βέβαια, με την ανάπτυξη του διαδικτύου και την εξάπλωση της ιστορίας της συγκεκριμένης τεχνικής, σε πολλές χώρες όπου απαγορεύεται η τοποθέτηση πινακίδας «πωλείται» στα παράθυρα των αυτοκινήτων, π.χ. Ισπανία, δεν θα ήταν περίεργο να υιοθετηθεί από τους εκεί ιδιοκτήτες.

Σταματήστε το αμέσως: Να γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια, μεγάλος κίνδυνος

Πολλοί από εμάς έχουμε τη συνήθεια να γεμίζουμε ξανά τα μίας χρήσης πλαστικά μπουκάλια με νερό, επιδιώκοντας να εξοικονομήσουμε χρήματα και να περιορίσουμε τον όγκο των πλαστικών αποβλήτων που παράγουμε. Εν τούτοις, επειδή αυτά τα μπουκάλια δεν είναι κατασκευασμένα για πολλαπλές χρήσεις, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της επαναχρησιμοποίησής τους.

Η κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών συνεχίζει να είναι αστρονομική, με περίπου ένα εκατομμύριο να πωλούνται κάθε λεπτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η μαζική παραγωγή απορριμμάτων καταλήγει κυρίως σε σκουπιδότοπους, συμβάλλοντας σε μια αυξανόμενη πρόκληση για το περιβάλλον.

Το sciencalert έκανε σε οκτώ ειδικούς την ερώτηση “Είναι ασφαλές να επαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού;”. Οι απαντήσεις τους συνέκλιναν κατά 75% στο “μάλλον ναι”…

Από τι είναι φτιαγμένα τα πλαστικά μπουκάλια νερού:

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού ποικίλλουν στο υλικό τους, αλλά τα περισσότερα μπουκάλια μίας χρήσης είναι κατασκευασμένα από πλαστικό PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Το PET είναι ένα διαυγές, ελαφρύ πλαστικό που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία πολλών τροφίμων και ποτών.

Είναι εγκεκριμένο ως ασφαλές για επαφή με τρόφιμα και ποτά σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι πιθανό οι χημικές ουσίες αυτές να προκαλέσουν καρκίνο;

Πολλά διαδικτυακά άρθρα ισχυρίζονται ότι η επαναχρησιμοποίηση μπουκαλιών νερού μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο λόγω της απελευθέρωσης ορισμένων χημικών από το πλαστικό.

Μία χημική ουσία για την οποία πολλοί άνθρωποι ανησυχούν είναι η BPA (διφαινόλη A). Η BPA μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα, προκαλώντας δυνητικά ζητήματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και τον μεταβολισμό. Η BPA δεν χρησιμοποιείται για την κατασκευή φιαλών PET αλλά μπορεί να βρεθεί σε άλλα, πιο άκαμπτα πλαστικά, όπως το πολυανθρακικό. Παρ’ όλα αυτά, μια μελέτη διαπίστωσε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (5 ng / L) BPA σε εμφιαλωμένο νερό PET. Δύο άλλες μελέτες δεν βρήκαν αυτήν τη χημική ουσία, επομένως αυτό το εύρημα δεν είναι πειστικό.

Ένα διαφορετικό χημικό, το αντιμόνιο, χρησιμοποιείται ως καταλύτης για την παραγωγή ΡΕΤ. Το αντιμόνιο δεν θεωρείται καρκινογόνο κατά την κατάποση, αλλά μπορεί να προκαλέσει έμετο και διάρροια. Μια μελέτη του 2008 δοκίμασε τα επίπεδα αντιμονίων στα εμπορικά διαθέσιμα εμφιαλωμένα νερά. Διαπίστωσαν ότι είχε γίνει κάποια διαρροή σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι ποσότητες ήταν πολύ χαμηλότερες από αυτές που θεωρούνται επικίνδυνες. Η συγκέντρωση στην οποία το αντιμόνιο γίνεται επικίνδυνο είναι περίπου 6 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις αντιμονίου ξεκίνησαν στα 0,195 ppb και αυξήθηκαν στα 0,226 ppb μετά από τρεις μήνες στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Το αντιμόνιο δεν είναι η μόνη χημική ουσία που έχει μελετηθεί στο εμφιαλωμένο νερό. Έχει διερευνηθεί μια ολόκληρη σειρά χημικών ουσιών από πλαστικοποιητές έως μέταλλα. Αυτές οι μελέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ορισμένες χημικές ουσίες, όπως το αντιμόνιο, που διαρρέουν στο εμφιαλωμένο νερό. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Τι γίνεται με τα μικροπλαστικά;

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού. Βρίσκονται σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 93% των πρόσφατα ανοιγμένων πλαστικών μπουκαλιών νερού, περιείχε κάποια ήδη μικροπλαστικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέτασε τους πιθανούς κινδύνους των μικροπλαστικών, αλλά με βάση τα τρέχοντα στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι δεν αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο δρ. Umar Abdulmutalib από το Πανεπιστήμιο του Surrey λέει: «Τα καινούργια πλαστικά μπουκάλια ενδέχεται να περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά σε σύγκριση με τα χρησιμοποιημένα».

Ο δρ. Marek Cuhra από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας στη Νορβηγία πιστεύει επίσης ότι «το πόσιμο νερό από ένα χρησιμοποιημένο και πλυμένο πλαστικό μπουκάλι είναι ασφαλέστερο από ένα ολοκαίνουργιο μπουκάλι». Η ομάδα του διαπίστωσε ότι ψύλλοι νερού μεγάλωναν και αναπαράγονταν καλύτερα σε πλαστικούς σωλήνες που είχαν πλυθεί με ζεστό νερό από ό,τι σε νέα πλαστικά δοχεία.

Συμπερασματικά:

Από τους οκτώ ειδικούς, οι έξι απάντησαν ότι είναι μάλλον ασφαλές να επαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Μελέτες χημικών διαρροών και μικροπλαστικών διαπίστωσαν ότι αυτές συμβαίνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι απίθανο να προκαλέσουν σοβαρές απειλές για την υγεία, εκτός εάν τα πλαστικά μπουκάλια εκτίθενται επανειλημμένα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ο πιο πιθανός κίνδυνος είναι αυτός της μόλυνσης, οπότε αν χρησιμοποιείτε ξανά ένα πλαστικό μπουκάλι νερό, θυμηθείτε να το πλένετε τακτικά.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: