Σκληρές μάχες με τις φλόγες η μισή Ελλάδα – Πού υπάρχει τώρα φωτιά – Που κινδυνεύουν σπίτια

June 23, 2024

Σκληρές μάχες με τις φλόγες η μισή Ελλάδα – Πού υπάρχει τώρα φωτιά – Που κινδυνεύουν σπίτια


Διαφ.

Δύο νέες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, μία στην Αρκαδία και μία στην Αργολίδα, προκαλώντας εκκενώσεις χωριών. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου σε Κεφαλονιά, Αγρίνιο, Μελιγαλά Μεσσηνίας, Αχαΐα, Αργολίδα και Αρκαδία. Οι εξελίξεις παρακολουθούνται λεπτό προς λεπτό.

Εκτεταμένα Πύρινα Μέτωπα

Σοβαρά πύρινα μέτωπα καταγράφονται στην Αργολίδα, τη Θήβα, και τη Μεγαλόπολη, όπου έχουν καεί σπίτια. Οι πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα στην Ελλάδα παραμένουν σε εξέλιξη.

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Β. Βαθρακογιάννης, ανέφερε ότι οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Τις τελευταίες ώρες έχουν εκδηλωθεί 45 πυρκαγιές. Το σύστημα 112 απέστειλε 11 μηνύματα για ενημέρωση και απομάκρυνση κατοίκων σε διάφορες περιοχές.

Κατάσταση στις Πληγείσες Περιοχές

  • Στην Κεφαλονιά, το Αγρίνιο και τον Μελιγαλά Μεσσηνίας γίνονται προσπάθειες να περιοριστούν τα μέτωπα.
  • Οι φωτιές σε Μαύρο Λιθάρι και Δροσοπηγή Κορινθίας έχουν τεθεί υπό έλεγχο.
  • Οι άνεμοι, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούν τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Συνεχής Ενίσχυση των Δυνάμεων

Οι πυρκαγιές σε Αττική, Αρκαδία, Αχαΐα, Θήβα, Δροσοπηγή Κορινθίας και Αργολίδα συνεχίζουν να προκαλούν συναγερμό στην Πυροσβεστική. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς όπου είναι απαραίτητο και οι εκκενώσεις περιοχών συνεχίζονται.

Ήχησε» το 112 για τη φωτιά στη Μεσσηνία

Το 112 ενεργοποιήθηκε και για τη φωτιά στη Μεσσηνία. Με το μήνυμα που εστάλη καλούνται όσοι βρίσκονται στην περιοχή Νεοχώρι να είναι σε ετοιμότητα.

Νέο μήνυμα του 112 στην Αχαΐα

Λίγο μετά τις 17:00 ήχησε ξανά το 112 στην Αχαΐα. Αυτή τη φορά με μήνυμα κλήθηκαν όσοι βρίσκονταν στην περιοχή Πανουσαίικα να απομακρυνθούν προς Σταυροδρόμι.

Δείτε εικόνες από τον Μελιγαλά Μεσσηνίας

Φωτιά και 112 στην Αμφιθέα Λάρισας

Δασική φωτιά ξέσπασε επίσης το απόγευμα της Παρασκευής και στην Λάρισα και συγκεκριμένα στην περιοχή Αμφιθέα.

Η φωτιά είναι κοντά στον οικισμό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στην περιοχή επιχειρούν 34 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνει ένα ελικόπτερο.

Φωτιά στην Εύβοια – Πληροφοίρες για έναν τραυματία

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Παναγίτσα Πούντα στη Εύβοια σε δύσβατο σημείο.

Η πυροσβεστική ενημερώθηκε λίγο πριν τις 16:00 για τη φωτιά και στο σημείο για την κατάσβεση έχουν σπεύσει και επιχειρούν 24 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου, 8 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Μαρτυρίες που έχουν φτάσει στην Πυροσβεστική λένε ότι ξεκίνησε από σκαπτικό μηχάνημα που έπεσε σε χαράδρα την ώρα που έκανε εργασίες στην περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και ένας τραυματίας, ο οποίος σύμφωνα με την πυροσβεστική εικάζεται ότι είναι ο οδηγός του σκαπτικού μηχανήματος.

Το σημείο όπου επιχειρούν οι δυνάμεις είναι δύσβατο αλλά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Φωτιά στο Γουλέμι Λοκρίδας

Φωτιά βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στο Γουλέμι Λοκρίδας. Η πυρκαγιά καίει καλαμιές κοντά στα σπίτια του χωριού, ενώ κατευθύνεται προς δασική περιοχή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πυρκαγιά στον Άγιο Σπυρίδωνα Λιβαδειάς

Η φωτιά καίει καλαμιές και ήδη έχουν φτάσει στο σημείο πυροσβεστικά και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Ζημιές σε αποθήκες και θερμοκήπια στη Θήβα

Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες στη Θήβα για να κρατήσουν τις φλόγες και να μην περάσουν τον δρόμο Θηβών-Χαλκίδας. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, αλλά η φωτιά είναι μακριά από δασική περιοχή. Ήδη όμως έχουν πάθει ζημιές αποθήκες, θερμοκήπια και άλλες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φωτιά μέσα στο Κρανίδι Αργολίδας

Φωτιά μέσα στην πόλη του Κρανίδιου Αργολίδας ξέσπασε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Ιω. Ματζούνη, η φωτιά έχει ξεσπάσει μέσα στον αστικό ιστό πιθανότατα από κάποια ξερόκλαδα και έτσι δυνάμεις της πυοσβεστικής σπεύδουν στο σημείο.

Σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, απηύθυνε έκκληση για εκκένωση των σπιτιών και απομάκρυνση των κατοίκων προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

«Μεγάλη Φωτιά αυτή την ώρα στο Κρανίδι! Σας εφιστώ την προσοχή! Παρακαλώ εκκενώστε τα σπίτια, φύγετε προς Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη. Επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ιδιώτες υδροφόρες, τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου και έρχονται και ελικόπτερα. Σας παρακαλώ να είστε προσεκτικοί, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή τη στιγμή στο Κρανίδι».

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Χρήστο Λαμπρόπουλο στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι η «φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Χορέμη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα και κινείται κοντά στα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα».

Την κατάσβεσή της επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα, 16 οχήματα 6 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην περιοχή Δούκα Βρύση, στην Αργολίδα, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι προς το παρόν δεν απειλείται ο οικισμός. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα 54 πυροσβέστες, με τρία πεζοπόρα τμήματα και 16 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Στην πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης και στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα, 27 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τα χωρία Αγία Βαρβάρα προς Κάλφα και Ράχη προς Σκούρα.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό σε όλα τα μέτωπα

Οσον αφορά το πύρινο μέτωπο στην Αρκαδία, «η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Χωρέμι, που ευτυχώς έχει εκκενωθεί», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κουρουνιώτης, μιλώντας στον Alpha, τονίζοντας ότι «κάηκαν τουλάχιστον 2-3 σπίτια».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα και από αέρος 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Απιδίτσα, Χρούσα με κατεύθυνση τη Μεγαλόπολη.

Αργολίδα

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Λύρκεια Αργολίδας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Λύρκειο όρος που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και από αέρος 1 αεροσκάφος και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, νέο μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο Αργολίδας, καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτούς και να κατευθυνθούν προς Λύρκεια. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο Αργολίδας απομακρυνθείτε προς Λύρκεια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Αχαΐα

Φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή Μαστραντώνης στην Αχαΐα. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν την περιοχή Αγία Βαρβάρα και να κατευθυνθούν προς Κάλφα και τη Ράχη με προορισμό την περιοχή Σκούρα.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 72 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο.

Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική από φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου, κοντά σε σπίτια και ξενοδοχείο.

Η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Ηλέκτρας έως το ύψος της οδού Μίνωος.

Με νέο 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής, με κατεύθυνση προς Γλυφάδα, ενώ εκκενώνεται και παιδική κατασκήνωση.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή Σαρωνίδα Αττικής. Αν βρίσκεστε στις περιοχή Μαύρο Λιθάρι, απομακρυνθείτε προς Γλυφάδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Στο σημείο επιχειρούν 29 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 9 οχήματα και ένα ελικόπτερο ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Θήβα

Δυο φωτιές είναι σε εξέλιξη σε αγροτικές περιοχές της Θήβας. Οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, καίνε ξερά χόρτα ωστόσο αν επεκταθούν υπάρχει κίνδυνος για επιχειρήσεις και εργοστάσια που λειτουργούν στο σημείο.

Ειδικότερα, μία από αυτές ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας καίγοντας χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απείλησαν να μπουν σε επιχείρηση κουφωμάτων αλουμινίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:50 και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη.

Δροσοπηγή Κορινθίας

Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην Δροσοπηγή Κορινθίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:50 και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη.

Σε ύφεση η φωτιά στην Κερατέα

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη Φέριζα Κερατέας, στην ανατολική Αττική.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι σε ύφεση.

Οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς το Σάββατο 22/6

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)


Πηγή

Διαβάστε επίσης: