«Ο 10χρονος γιος μου έβαλε τέλος στη ζωή του επειδή τον κορόιδευαν στο σχολειό και έχω κάτι να σας πω»

June 27, 2024

«Ο 10χρονος γιος μου έβαλε τέλος στη ζωή του επειδή τον κορόιδευαν στο σχολειό και έχω κάτι να σας πω»


Διαφ.

Κραυγή αγωνίας από πατέρα που έχασε τον γιο του λόγω του ακραίου bullying που δέχτηκε.

Ο Sammy Teusch, μαθητής της τετάρτης δημοτικού από την Ιντιάνα των ΗΠΑ, αυτοκτόνησε τον περασμένο Μάιο. Η οικογένειά του αναφέρει πως η αιτία του θανάτου του ήταν ο σοβαρός εκφοβισμός που υπέστη από συμμαθητές του.

Ο πατέρας του τώρα καλεί σε αλλαγές και μιλά ανοιχτά για το θέμα, προκειμένου να προστατευθούν άλλα παιδιά από παρόμοιες καταστάσεις.

Η μέρα που τα άλλαξε όλα

Την Σάββατο του Μαΐου, ο Sam Teusch μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους πήγαν σε ένα αγαπημένο σημείο της οικογένειας τους στην Ινδιανάπολη. Εκεί έπαιξαν πινγκ πονγκ, ring toss και άλλα παιχνίδια μαζί.

Την επόμενη μέρα, στις 5 Μαΐου, ο Teusch περιέγραψε ένα κανονικό πρωί, με τον ίδιο να ετοιμάζει πρωινό και τα παιδιά να παίζουν μαζί βιντεοπαιχνίδια. Όταν ο μικρότερος γιος του, ο 10χρονος Sammy, ζήτησε τηγανίτες για πρωινό, ο Teusch και ένας από τους 13χρονους δίδυμους γιους του πήγαν σε ένα κοντινό κατάστημα για να πάρουν ένα συστατικό που χρειάζονταν.

Όταν επέστρεψαν στο σπίτι και φώναξαν τον Sammy να κατέβει, η ζωή τους άλλαξε για πάντα.

Ο Sammy είχε αυτοκτονήσει στο δωμάτιό του

Όπως δήλωσε ο πατέρας του 10χρόνου στο “Good Morning America”, «Μακάρι να είχα πει: ‘Έλα, σήκω και πάμε μαζί στο μαγαζί»

«Δεν υπήρχε καμία ένδειξη εκείνο το πρωί ότι ο Sammy ήταν ταραγμένος ή ότι κάτι πραγματικά κακό ετοιμαζόταν να συμβεί. Απλά συνέβη».

Αυτά που ακολούθησαν για τον ίδιο ήταν ένας πραγματικός εφτιάλτης: «Πέρασα τέσσερις ή πέντε ημέρες μετά, όπου πραγματικά δεν μπορούσα να σχηματίσω μια πρόταση. Ήθελα συνεχώς να παρηγορήσω τα παιδιά μου, αλλά δεν μπορούσα, καθώς δεν κατάφεραν να παρηγορήσω τον ίδιο μου τον εαυτό».

Θέλω να είμαι ο τελευταίος πατέρας που κλαίει για το παιδί του

Στη μέση της θλίψης του, ο πατέρας τώρα επιλέγει να μιλήσει ανοιχτά για τη ζωή του γιου του και για τον θάνατό του, με την ελπίδα να αποτρέψει μια παρόμοια τραγωδία να συμβεί σε άλλη οικογένεια.

«Θέλω να είμαι ο τελευταίος πατέρας που κλαίει για το παιδί του. Τον αγαπάμε πολύ τον Sammy, τον θυμόμαστε διαρκώς. Ήταν ο αρχηγός μας».

Ήταν ένα αυθόρμητο παιδάκι

Ο Teusch περιέγραψε τον Sammy ως ένα καλόκαρδο παιδί που απήλαυσε να δοκιμάζει διάφορα φαγητά και να απολαμβάνει τη φύση, με το ψάρεμα και την παρατήρηση των αστεριών στον νυχτερινό ουρανό να είναι από τις αγαπημένες του δραστηριότητες.

«Ήταν ένα αυθόρμητο παιδάκι που δεν σκεφτόταν κάθε πράξη του. Αν πίστευε με πάθος για κάτι, θα έμενε στη θέση του», ανέφερε ο Teusch.

«Τον ακούγαμε όταν μιλούσε. Είναι ένα εκπληκτικό παιδί. Είναι τόσο δύσκολο για μένα αυτή τη στιγμή».

Μπορεί να συμβεί στον καθένα

Σχετικά με την ψυχική υγεία του Sammy, ο Teusch ανέφερε ότι παρατήρησε μια αλλαγή όταν η οικογένειά του μετακόμισε το 2022 από τη Φλόριντα στην Ιντιάνα. Ανέφερε ότι είδε το γιο του να προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια νέα πολιτεία και σε ένα νέο σχολείο, όπου αντιμετώπιζε εκφοβισμό και bullying.

«Όλο αυτό ξεκίνησε λίγο καιρό αφότου ήρθαμε εδώ, θα έλεγα λίγες εβδομάδες. Πάντα φροντίζαμε να έχει τα καλύτερα παπούτσια, να έχει τα καλύτερα ρούχα και να είναι ευγενικός. Είχε έναν πολύ όμορφο χαρακτήρα και εμφάνιση. Αυτό για μένα δείχνει ότι τέτοια πράγματα μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως εμφάνισης, ρούχων, συμπεριφοράς ή οτιδήποτε άλλο».

Stop στον εκβοφισμό

Η εμπειρία με τον Sammy ενέπνευσε τον Teusch να ανοίξει διάλογο για τον εκφοβισμό και να εξετάσει πιθανούς τρόπους βελτίωσης της συμπεριφοράς παιδιών και ενηλίκων μεταξύ τους.

Ένα διαδικτυακό αίτημα, το οποίο υποστηρίζει ο Teusch και καλεί το Κογκρέσο να εισαγάγει νομοθεσία κατά του εκφοβισμού, έχει συγκεντρώσει πάνω από 25.000 υπογραφές.

Εθνικό πρόγραμμα πρόληψης εκφοβισμού προς τιμήν του Sammy

Στις 1η Ιουνίου, λιγότερο από ένα μήνα μετά το θάνατο του Sammy, το Ίδρυμα Uvalde Foundation for Kids – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε μετά τους μαζικούς πυροβολισμούς του 2022 στο δημοτικό σχολείο Robb στο Uvalde του Τέξας – ανακοίνωσε ότι θα μετονομάσει το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης του εκφοβισμού προς τιμήν του Sammy.

Ο Teusch εξέφρασε την επιθυμία του να ενημερωθούν οι γονείς, οι φροντιστές, οι κηδεμόνες και τα παιδιά για τον τρόπο που ο εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει βαθιές πληγές, όπως συνέβη με τον Sammy.

«Ελπίζω να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει όταν εκφοβίζουν κάποιον. Δεν ξέρουν τι περνά ένα παιδί στο σπίτι ή γενικά στη ζωή του», είπε.

«Πολλές φορές τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι τα λόγια τους μπορεί να είναι τόσο οδυνηρά, ότι οι πράξεις τους μπορεί να πληγώσουν βαθιά».

Τι είναι ο εκφοβισμός ή ως γνωστόν bullying

Ως εκφοβισμός, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ορίζεται «οποιαδήποτε ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά από άλλον νέο ή ομάδα νέων, που δεν είναι αδέλφια ή τρέχοντες σύντροφοι, η οποία περιλαμβάνει μια παρατηρούμενη ή αντιληπτή ανισορροπία δύναμης και επαναλαμβάνεται πολλές φορές ή είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί.

Η πράξη αυτή επηρεάζει τους νέους όλων των ηλικιών, των φυλών και του υπόβαθρου – είτε είναι θύτες, είτε θύματα, είτε μάρτυρες εκφοβισμού – και οι επιπτώσεις της μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και μετά την ενηλικίωση».

Όλοι μαζί για την αλλαγή

Ο Teusch εξέφρασε την ελπίδα του να δει αλλαγές από όλες τις πλευρές της κοινότητας. Ανέφερε ότι ως γονέας θα ήθελε να είχε θέσει περισσότερες ερωτήσεις όταν ο Sammy εξέφραζε αγωνία για το σχολείο και θα ήθελε να είχε πρόσβαση ο γιος του σε περισσότερους πόρους στους οποίους θα μπορούσε να απευθυνθεί στο σχολείο.

«Νομίζω ότι ήταν θυμωμένος κυρίως επειδή δεν ήξερε τι να κάνει, δεν ήξερε πού να απευθυνθεί», δήλωσε ο Teusch.

«Αισθάνομαι ότι φταίω επειδή δεν έκανα περισσότερα, αλλά ως γονείς υποτίθεται ότι μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους και τις δομές όταν το παιδί μας λείπει από το σπίτι. Θεωρούμε ότι στο σχολείο, φροντίζουν το παιδί μας».

Δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες

Ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, Brian Hartman, επιβεβαίωσε στις 31 Μαΐου ότι ο Sammy αυτοκτόνησε και ότι η έρευνα για τον θάνατό του ολοκληρώθηκε και δεν θα υπάρξουν κατηγορίες.

«Μέσω της έρευνάς μας πιστεύεται ότι υπήρχε κάποιος εκφοβισμός στη ζωή αυτού του παιδιού. Αντιμετώπισε κάποιον εκφοβισμό στο σχολείο, ενώ και τα αρχεία του σχολείου δείχνουν ότι τα περιστατικά αυτά είχαν καταγγελθεί από το παιδί και αντιμετωπίστηκαν», ανέφερε η δήλωσή του.

«Διαπιστώθηκε, επίσης ότι ο εκφοβισμός λάμβανε χώρα και εκτός του σχολείου, αλλά σε μέρη όπου το παιδί θα έπρεπε να αισθάνεται πιο ασφαλές».

Η θέση του σχολείου

Το σχολείο, αν και δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής, ανέβασε ένα κείμενο μετά τις αναφορές της αστυνομίας, στο οποίο αναφέρεται: «Εξετάσαμε τη δήλωση της ατυνομίας, τα ευρήματα της οποίας συμφωνούν με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την εσωτερική έρευνα του σχολείου. Εκτός από τις πληροφορίες αυτές, τα αρχεία των μαθητών προστατεύονται από τον νόμο περί οικογενειακών εκπαιδευτικών δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή (FERPA). Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με πολλά από τα συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με αυτό το θέμα».

«Η διοίκηση του σχολείου λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη όλες τις ανησυχίες για τον εκφοβισμό. Έχουμε παράσχει και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές στα σχολεία μας».

Ο Teusch δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν δώσει όρκο να διασφαλίσουν ότι το όνομα και η κληρονομιά του Sammy θα συνεχίσουν να επηρεάζουν θετικά άλλους ανθρώπους.

«Η κατάστασή μου δεν θα διορθωθεί ποτέ. Ο Sammy μου δεν υπάρχει πια. Δεν θα είναι εδώ απόψε όταν θα κοιμηθώ. Δεν θα είναι εδώ όταν ξυπνήσω το πρωί», είπε ο πατέρας. «Αλλά πόσους ανθρώπους μπορούμε να προσεγγίσουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημά τους και να τους βοηθήσουμε να γίνουν παραγωγικά μέλη της κοινωνίας;».

Μάκης, Βαγγέλης, Άλεξ, Θύμιος: Δεν έχει τελειωμό η τpαγική λίστα με τα θύματα bullying στην χώρα μας

Το bullying αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία κοινωνική παθογένεια καθώς τα θύματα πολλαπλασιάζονται και δυστυχώς η κοινωνία δεν επαρκεί.

Ο Βαγγέλης, ο Θύμιος, ο Μάκης και ο Άλεξ… Τέσσερα νέα παιδιά-θύματα bullying που πλέον ξέρουμε με το μικρό τους όνομα. Τέσσερα παιδιά που μάθαμε το όνομά τους, όχι όμως για καλό. Όλοι τους θύματα ενός άγριου εκφοβισμού στο σχολείο, στη σχολή, στη γειτονιά. Θύματα μιας βίας με διαφορετική αλλά παρόμοια, ίσως, τραγική κατάληξη.

Θύματα bullying στην Ελλάδα: Οι ιστορίες που σόκαραν το Πανελλήνιο

Η τραγική ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έβαλε τέλος στη ζωή του το 2015 καθώς δεν άντεξε τον εκφοβισμό από μερικούς Κρητικούς «λεβέντες» συμφοιτητές του που του ασκούσαν συστηματικά σωματική, λεκτική αλλά και ψυχολογική βία χωρίς κανείς να επέμβει. Δεν άντεξε και αποφάσισε να βάλει ο ίδιος τέλος στο μαρτύριό του, να αποφασίσει ο ίδιος πώς θέλει να τελειώσει αυτή η πικρή ιστορία. Μέχρι σήμερα, κανένα «παλληκάρι» δεν έχει πληρώσει για τον πόνο που προκάλεσε.

bullying

Ο Θύμιος, άλλο ένα θύμα bullying

Εδώ και λίγες ημέρες, δύο νέες υποθέσεις bullying συγκλονίζουν ξανά την μικρή μας κοινωνία. Ο Θύμιος, ένας 39χρονος από τον Πύργο εξαφανίστηκε μετά τον εκφοβισμό που δέχεται εδώ και χρόνια. Ο λόγος; Ένα τροχαίο ατύχημα που τον παραμόρφωσε και τον ανάγκασε να μιλάει και τρώει με μηχανική υποστήριξη. Ο ίδιος μάλιστα φορά μάσκα για να κρύβει το πρόσωπό του… Ο Θύμιος είναι άλλο ένα θύμα εκφοβισμού, από μια ομάδα τραμπούκων που τον παρενοχλούν ρίχνοντας ακόμη και φωτοβολίδες στο σπίτι του. Μια παρέα άνανδρων συντοπιτών του που βρήκαν αστείο να ενοχλούν έναν άνθρωπο και να παίζουν με τον πόνο και την υγεία του.

bullying

Μάλιστα, όταν ο 39χρονος βγήκε από το σπίτι του και προσπάθησε να αμυνθεί με ένα μπαστούνι εκείνοι τράβηξαν ένα βίντεο που ανέβασαν στα social media παρουσιάζοντάς τον ως μανιακό που τους κυνηγάει με πριόνι για να τους κάνει κακό.

Και ενώ ο Θύμιος ζήτησε από την αστυνομία να τον προστατέψει, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αντ’ αυτού, ο Θύμιος εξαφανίστηκε, έφυγε μακριά από όλους και από όλα που του κάνουν κακό, χωρίς να ξέρει κανείς αν είναι καλά…

Τραγωδία με αυτοκτονία 14χρονου στα Κάτω Πατήσια

Ο 14χρονος Μάκης από τα Κάτω Πατήσια αυτοκτόνησε την περασμένη Παρασκευή στο σπίτι του με μια ζώνη που έδεσε στον λαιμό του. Το παιδί αποφάσισε να κόψει το νήμα της ίδιας του της ζωής με αυτόν τον τραγικό τρόπο. Ο 14χρονος φαίνεται πώς έπεφτε συχνά θύμα bullying στο σχολείο του. Άλλο ένα παιδί που βίωσε τον σχολικό εκφοβισμό από νταήδες και δεν άντεξε την τεράστια ψυχολογική πίεση… Το «αντίο» των συμμαθητών του 14χρονου στα Κάτω Πατήσια. Η μάστιγα της εποχής Αυτή η μάστιγα που δεν λέει να εκλείψει από την κοινωνία μας.

Ο Άλεξ από τη Βέροια, το πρώτο θύμα bullying

Ήταν Μάρτιος του 2006 όταν η Ελλάδα πάγωσε στο άκουσμα της είδησης… Πέντε παιδιά είχαν σκοτώσει ένα άλλο παιδί. Ο μικρός Άλεξ από την Βέροια είχε εξαφανιστεί, η μητέρα και ο πατριός του τον έψαχναν παντού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα… Τότε, μια παρέα παιδιών τα οποία πείραζαν, κοροϊδεύαν και απειλούσαν τον 11χρονο ομολόγησαν το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα έγκλημα… τον χτύπησαν, τον έσπρωξαν και τελικά τον σκότωσαν! Η σορός του άτυχου Άλεξ… δεν βρέθηκε ποτέ και εκείνος έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο θύμα του bullying στην Ελλάδα.

Η κοροϊδία και η βία που παίρνουν τέτοιες διαστάσεις και πνίγουν τους ανθρώπους, όσο δυνατοί κι αν είναι. Που τους κάνουν να βρίσκουν «καταφύγιο» και λύτρωση στο να κάνουν κακό στον εαυτό τους, βάζοντας τέλος στο μαρτύριό τους…

Η κοινωνία, η πολιτεία και η παιδεία είναι αυτές που έχουν υποχρέωση και καθήκον να χτυπήσουν αυτό το ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και απειλεί τους νέους ανθρώπους.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: