Δύσκολες ώρες για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο: Έφαγε 3 χρόνια φυλακή, το ξέσπασμα του δημοσιογράφου

June 28, 2024

Δύσκολες ώρες για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο: Έφαγε 3 χρόνια φυλακή, το ξέσπασμα του δημοσιογράφου


Διαφ.

Στην φυλακή ο Μάκης  Τριανταφυλλόπουλος. Μεγάλη νομική επιτυχία για τον Βαγγέλη Μαρινάκη ενώ η συνεργάτιδα του δημοσιογράφου, Έλενα Τζούλη, αθωώθηκε μετά από συμφωνία με τον εφοπλιστή. 

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εναντίον Βαγγέλη Μαρινάκη

Τον Ιανουάριο του 2019, η «Ζούγκλα»  συγκλονίζει με το ρεπορτάζ της όπου αφορούσε τις πολιτικές σχέσεις, τις εξαρτήσεις και τις μεθοδεύσεις που συνδέονταν με μια ανοικτή δικαστική υπόθεση για την εμπλοκή του εφοπλιστή-εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη στον «Φάκελο NOOR1».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τους οπαδούς του Ολυμπιακού

Ο ρόλος της συζύγου του Πάνου Καμμένου

Η ανάρτηση που έκανε η «Ζούγκλα» περιλάμβανε επίσημα έγγραφα που είχαν κοινοποιηθεί για την υπόθεση από τη δικηγόρο και σύζυγο του πρώην Υπουργού Αμύνης, Πάνου Καμμένου, κυρία Έλενα Τζούλη.

Το κείμενο της «Ζούγκλας» κατέληγε στο συμπέρασμα πως αν η Δικαιοσύνη διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην ποινική υπόθεση NOOR1, τότε θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες και να απαγγείλει κατηγορίες. Αν όμως δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, η υπόθεση θα έπρεπε να κλείσει άμεσα και να μην κρατά σε ιδιότυπη ομηρεία τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το πόρισμα της δικαστικής έρευνας της Εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα κατέληξε στην ποινική εμπλοκή του εφοπλιστή. Από τότε, η υπόθεση εξακολουθεί να περιφέρεται από γραφείο σε γραφείο και από όροφο σε όροφο στα Δικαστήρια Πειραιά.

 Η πλευρά Βαγγέλη Μαρινάκη για το δημοσιεύμα

Η πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη επικαλέστηκε παραβίαση του νόμου περί Προσωπικών Δεδομένων εναντίον της «Ζούγκλας» και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, λόγω της δημοσίευσης των επίσημων εγγράφων που είχε προσκομίσει η Έλενα Τζούλη μετά την αναρτηθείσα ανάρτηση του επίμαχου δημοσιεύματος.

Η μέρα της δίκης

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Εφετείο Αθηνών στις 26 Ιουνίου 2024. Παρά το γεγονός ότι η πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη αρχικά κατηγορούσε ως ηθικό αυτουργό για την παραβίαση του νόμου περί Προσωπικών Δεδομένων τη δικηγόρο Έλενα Τζούλη, στη δίκη δεν παρέστη ως Πολιτική Αγωγή.

Όταν ζητήθηκε από την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη να αιτιολογήσει την απόφασή του να μην παραστεί ως Πολιτική Αγωγή, η απάντηση ήταν αφοπλιστική.

 “διατηρούμε αμφιβολίες ως προς την ενοχή της.”

Στα έγγραφα της Ε. Τζούλη στηρίχθηκε η κατηγορία

Τα επίσημα έγγραφα που δημοσίευσε η «Ζούγκλα» χρησιμοποιήθηκαν από τη δικηγόρο Έλενα Τζούλη στα Αστικά Δικαστήρια. Μετά από αίτημά της, οι Δικαστικές Αρχές Πειραιά επέδωσαν αυτά τα έγγραφα για να χρησιμοποιηθούν σε δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν τον σύζυγό της, Πάνο Καμμένο, και εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη και του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη. Αυτά τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στις σχετικές αστικές υποθέσεις.

Αθώωση για την Ε. Τζούλη, καταδίκη για τον Τριανταφυλλόπουλο

Η δικηγόρος Έλενα Τζούλη απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες μέσω πλαγίας και οι εναπομείναντες κατηγορούμενοι ήταν η «Ζούγκλα» και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Η επιβληθείσα ποινή ήταν ιδιαιτέρως αυστηρή, σύμφωνα με την εκτίμηση γνωστών δικηγόρων της Αθήνας και του Πειραιά: τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποινή αυτή είναι εφέσιμη, δηλαδή υπάρχει δυνατότητα έφεσης εναντίον της.

Υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει: Πώς είναι δυνατόν να καταδικάζεται μόνο ο υπεύθυνος για τη δημοσίευση αυτών των επίμαχων εγγράφων, όταν αυτά αφορούν μια τόσο σημαντική υπόθεση για το δημόσιο συμφέρον; Ο εμπλεκόμενος είναι ένας επιφανής οικονομικός παράγοντας, μεγαλοεκδότης, πρόεδρος του Ολυμπιακού, Δημοτικός Σύμβουλος στον Πειραιά και πολιτικός παράγοντας του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ άλλων. Ο κατάλογος των τίτλων του είναι εκτενής. Στην ουσία, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα «ποιος αποφάσισε τη δημοσίευση και με ποιον τρόπο».

Ο ρόλος του Αντώνη Μελισσινού

Ο κ. Αντώνης Μελισσινός ήταν ο  πρόεδρος του επίμαχου δικαστηρίου. Ο γνωστός Εφέτης έχει επανειλημμένα απασχολήσει τα ΜΜΕ και γνωστούς αθλητικούς σχολιαστές, καθώς έχει δεχθεί ιδιαίτερη προσοχή, ίσως και ιδιαίτερη φροντίδα, στην αντιμετώπιση υποθέσεων που αφορούν την ομάδα του Ολυμπιακού. Το Διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει με τέτοια δημοσιεύματα.

Η «Ζούγκλα» απλά δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ

Σύμφωνα με το γνωστό site, tον Ιανουάριο του 2019, η «Ζούγκλα» δημοσίευσε το επίμαχο ρεπορτάζ, κατά το οποίο όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης NOOR1 ήταν δημοσίως γνωστές. Eίχαν χρησιμοποιηθεί αμέτρητες ώρες δημοσιογραφικής εργασίας για να καλυφθεί αυτή η σημαντική ιστορία. Οι νομικές λεπτομέρειες, τα κατηγορητήρια και οι τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών ήταν ευρέως γνωστές σε όλους.

Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, είχε αναφερθεί επανειλημμένα σε δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις του για την υπόθεση. Τίποτα δεν ήταν πλέον άγνωστο σε αυτήν την υπόθεση όταν η «Ζούγκλα» δημοσίευσε το ρεπορτάζ της.

Στοχοποιηθήκαμε

Οι κατηγορίες περί παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων φαίνονταν να είχαν ως στόχο να προβληθεί εκδικητική συμπεριφορά και εμμονή. Είναι παράδοξο πώς η μήνυση της πλευράς Μαρινάκη για το ίδιο θέμα γίνεται δεκτή από τις δικαστικές αρχές, παρά το γεγονός ότι τα πορίσματα της εισαγγελικής έρευνας ήταν γνωστά μέχρι και στις λεπτομέρειες στα Δικαστήρια Πειραιά. Οι δικογραφίες της «Υπόθεσης NOOR1», γνωστές σε όλες τις διαστάσεις τους, αποτελούσαν το «κοινό μυστικό» της δημοσιογραφικής πιάτσας και της δικαστικής ελίτ στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Το σχόλιο της Ζούγκλας για την δικαστική απόφαση

Η «Ζούγκλα» πάντοτε αποκαλύπτει πρόσωπα και γεγονότα χωρίς επιφυλάξεις. Δεν ασπάζεται ηθικολογικούς περιορισμούς ή υποκριτικές στάσεις. Θεωρεί ότι τα πράγματα πρέπει να εκφράζονται με το όνομά τους και ότι δεν πρέπει να υπάρχει ασυλία ή ειδική μεταχείριση για πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις σημαντικού δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι διάφορες κοινωνικές ομάδες και η ελίτ δεν πρέπει να προστατεύονται με αυτοπροστασία και αυτολογοκριτικά τεχνάσματα, κάτι που θεωρεί ότι συμβαίνει συχνά με προκλητικό τρόπο.

Συνοψίζοντας, δεν υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την πλευρά της «Ζούγκλας». Όλες οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν είχαν ήδη γίνει γνωστές στο κοινό. Η κατηγορία αυτή φαίνεται να είναι αποτέλεσμα υποκρισίας και προσπάθειας εκφοβισμού, στοχεύοντας να επηρεάσει την ενημερωτική δραστηριότητα χωρίς να προσφέρει πραγματική συνεισφορά στην ουσία του θέματος.

Με 11 λέξεις τον «καταδίκασε»: Ο Τριανταφυλλόπουλος είπε όσα δεν τόλμησε ποτέ κανείς για τον Άρη Πορτοσάλτε

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος σχολίασε το τραγούδι του Πάνου Βλάχου, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά και την αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη και του Άρη Πορτοσάλτε.

Ειδικότερα, ο δημοσιογράφος, μετά την αντίδραση του Άρη Πορτοσάλτε, στην εκπομπή «Πρωινό Σουσού» στο OPEN υπογράμμισε ότι «ο Άρης Πορτοσάλτε να μείνει μέσα στο σάκο του και να… σκάσει».

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κατακεραυνώνει τον Άρη Πορτοσάλτε

Ερωτηθείς αν ένας καλλιτέχνης μπορεί να κάνει τέτοια σάτιρα, επεσήμανε «φυσικά μπορεί ο καλλιτέχνης να κάνει τέτοια στιχάκια. Ο σάκος τον πείραξε; Τι τον ενόχλησε δηλαδή; Σε τι θέλει να μπει εκτός από σάκκο; Να μας πει».

Η εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ανέδειξε τον Άδωνι Γεωργιάδη

Όσο αφορά την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι το χιούμορ αυτό προτρέπει σε φόνο, ο εκδότης σημείωσε «σε αυτό φταίω εγώ, γιατί αντί να τον βάλω στον σάκο από τότε, τον έβγαλα στην τηλεόραση. Ήταν η πρώτη εκπομπή που βγήκε στη ζωή του».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: