Σταματήστε αμέσως: Υπάρχει κίνδυνος για όσους πίνουν νερό από πλαστικό μπουκάλι, τι πρέπει να προσέχουμε

June 29, 2024

Σταματήστε αμέσως: Υπάρχει κίνδυνος για όσους πίνουν νερό από πλαστικό μπουκάλι, τι πρέπει να προσέχουμε


Διαφ.

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes έχει εντοπίσει στοιχεία που συνδέουν το βασικό χημικό συστατικό των πλαστικών μπουκαλιών, γνωστό ως BPA (Bisphenol A), με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η BPA, η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μπουκαλιών νερού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα.

Επιπτώσεις της BPA στην υγεία: Νέες ευρήματα και αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε εξετάσει εάν η BPA αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Τα ευρήματα της νέας έρευνας προκάλεσαν αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα και έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν σε επιστημονικά συνέδρια της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη. Επιπλέον, η μελέτη καλεί την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) να επανεξετάσει τα ασφαλή όρια έκθεσης στη BPA για μπουκάλια και δοχεία τροφίμων.

Παράλληλα, άλλες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να διαταράσσει τις ανθρώπινες ορμόνες, να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, το αναπαραγωγικό σύστημα και τον θυρεοειδή αδένα, ενώ έχει συσχετιστεί και με την εμφάνιση καρκίνων. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα BPA στο ούρο τους είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα καρδιάς.

Οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία από την ουσία BPA οφείλονται στην ικανότητά της να μιμείται τη δράση των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα. Η BPA επηρεάζει την ορμονική ισορροπία και μπορεί να οδηγήσει σε αναπαραγωγικά προβλήματα και διαταραχές στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε BPA συνδέεται με προβλήματα γονιμότητας, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και άλλες αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η έκθεση σε BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

Για να μειώσετε την έκθεση σε BPA, συνιστώνται οι ακόλουθες πρακτικές:

– Χρησιμοποιείτε γυάλινα, ανοξείδωτα ή BPA-free πλαστικά δοχεία για τρόφιμα και ποτά.

– Αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών προϊόντων με την ένδειξη “PC” (πολυκαρβονικό πλαστικό) ή τον αριθμό ανακύκλωσης “7”.

– Μην ζεσταίνετε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων.

– Προτιμάτε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα αντί για φαγητά σε κονσέρβα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: