Φωτιά στην Πάρνηθα: Έφτασε στην Ακρόπολη ο καπνός – Που ήχησε ξανά το 112, – Μπαίνει στη μάχη ο στρατός

June 29, 2024

Φωτιά στην Πάρνηθα: Έφτασε στην Ακρόπολη ο καπνός – Που ήχησε ξανά το 112, – Μπαίνει στη μάχη ο στρατός


Διαφ.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 15:00 στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή πάνω από τις ταβέρνες και οι καπνοί είναι ορατοί από μακριά. Στο σημείο έχουν σπεύσει μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, τόσο επίγειες όσο και εναέριες.

Αναλυτικά, κινητοποιήθηκαν 60 πυροσβέστες, με 3 πεζοπόρα τμήματα και 15 οχήματα, ενώ επιχειρούν από αέρος 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Επιπλέον, στην κατάσβεση συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Έχει εκδοθεί μήνυμα από το 112 καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας.

Οι πρώτες ενδείξεις λένε πως ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ

Μάλιστα, ποδηλάτης ο οποίος ήταν στο βουνό όταν ξέσπασε στη φωτιά έγραψε σε ανάρτησή του: «Ήμασταν στο Κατσιμίδι όταν ξεκίνησε η φωτιά, δυστυχώς μετά από έκρηξη που ακούσαμε όλοι»

Δείτε το σχετικό μήνυμα από το 112:

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Πάρνηθα:

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά δεν έχει εξαπλωθεί μέσα στον Δρυμό αλλά κινείται προς τις Βασιλικές Κτήσεις, ενώ οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες λόγω των ισχυρών ανέμων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πυρκαγιά καίει σε περιοχή που έχει προηγουμένως πληγεί από πυρκαγιές και παρουσιάζει χαμηλή βλάστηση.

Δείτε εικόνες και βίντεο από τη φωτιά στην Πάρνηθα:

Σε συνέχεια της φωτιάς στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας, οι αρχές έχουν εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορες τοποθεσίες, λόγω της επικρατούσας κατάστασης. Ειδικότερα, έχουν πραγματοποιηθεί διακοπές κυκλοφορίας στην Επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Μερκουρίου, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Λεωφόρου Τυρταίου, στο σημείο των οδών Τατοΐου και Χλόης, καθώς και στη Γέφυρα της Βαρυμπόμπης.

Παράλληλα, αναφέρεται φωτιά και στον Ασπρόπυργο, με τις αρχές να εκκενώνουν προληπτικά την περιοχή της Νέας Ζωής.

Το πρωί παρουσιάστηκε και φωτιά στην περιοχή Φέριζα στην Κερατέα, όπου επικράτησε έντονη κινητοποίηση της πυροσβεστικής, καταφέρνοντας ευτυχώς να τεθεί υπό έλεγχο εντός της ημέρας.

Επιπλέον, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες σήμερα, με θυελλώδεις ανέμους και έξι περιοχές να βρίσκονται σε κατηγορία κινδύνου 4. Αυτές περιλαμβάνουν τη Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων, τη Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας), τη Περιφέρεια Κρήτης, τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας), τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες) και τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας).

Η Φωτιά Έφτασε Μέχρι Ακρόπολη

Οι καπνοί από τη φωτιά στον δρυμό της Πάρνηθας, στη θέση Κατσιμίδι, έφτασαν μέχρι το κέντρο της Αθήνας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην Αττική.

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες, ο καπνός είναι ορατός ακόμα και στην Ακρόπολη, ενώ είναι επίσης αισθητή η έντονη μυρωδιά του καμένου.

Ο στρατός έχει συμμετάσχει ενεργά στη μάχη, ρίχνοντας στον αγώνα τις δυνάμεις του.

Σύμφωνα με αναφορές αξιωματικών της πυροσβεστικής, πρόκειται για μια επικίνδυνη πυρκαγιά η οποία εξαπλώνεται με ιδιαίτερη ταχύτητα.

Παράλληλα, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε εξέλιξη συντονιστική σύσκεψη, η οποία συγκαλέστηκε από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων αρμοδίων φορέων.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: