Γιώργος Τσατραφύλλιας: Τρία “πρόσωπα” του καιρού μέσα στη βδομάδα – Που θα δούμε 40ρια , πού καταιγίδες και ποιοι οι τυχεροί των διακοπών
Οι προβλεπόμενες υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με τα ισχυρά μελτέμια που επικρατούν, αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των μετεωρολογικών συνθηκών.
Σήμερα, Κυριακή, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, ενόψει του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για έξι περιφέρειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.
Λεπτομερώς, οι Περιφέρειες που θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς είναι οι ακόλουθες:
– Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
– Περιφέρεια Πελοποννήσου, περιλαμβανομένων των Περιφερειών Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας
– Περιφέρεια Κρήτης
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, περιλαμβανομένων των Περιφερειών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας
– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβανομένων των Κυκλάδων
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, περιλαμβανομένων των Περιφερειών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας
Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το κάπνισμα ή το άναμμα φωτιάς σε δασικές εκτάσεις.
Η Σημερινή Πρόγνωση του Καιρού:
Σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μπορούν να εμφανιστούν λίγες παροδικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από ανατολικές βορειοανατολικές κατευθύνσεις με εντάσεις 3 έως 4 μποφόρ στα δυτικά, και από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση στο Ιόνιο. Σταδιακά, οι άνεμοι θα ευνοούν δυτικές βορειοδυτικές κατευθύνσεις, με τοπικές εντάσεις που μπορεί να φτάσουν τα 5 μποφόρ στο Ιόνιο. Στο Αιγαίο, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις, με εντάσεις 5 έως 7 μποφόρ, και τοπικά μπορεί να φτάσουν προσωρινά τα 8 μποφόρ στα κεντρικά και νότια τμήματα. Από το απόγευμα, οι άνεμοι στο Αιγαίο αναμένεται να εξασθενίσουν.
Όσον αφορά τη θερμοκρασία, αναμένεται να καταγραφεί μια μικρή άνοδος. Στα βόρεια ηπειρωτικά, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 33 έως 35 βαθμούς Κελσίου, με περιοχές που μπορεί να φτάσουν τους 36 βαθμούς τοπικά. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 35 έως 37 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότητα να φτάσουν τους 38 βαθμούς τοπικά. Στα νησιά, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 30 έως 33 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότητα να φτάσουν τους 34 βαθμούς τοπικά στα δυτικά και νότια.
Αναλυτικά η Πρόγνωση του Καιρού ανά Περιοχή:
Ο καιρός σήμερα στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι γενικά αίθριος με προσωρινές νεφώσεις κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά περιοχές της Μακεδονίας.
Οι άνεμοι στα δυτικά περιοχές είναι μεταβλητοί, κυμαίνονται με εντάσεις 3 έως 4 μποφόρ, ενώ από τις μεσημβρινές ώρες πνέουν από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές, οι άνεμοι αρχικά πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 3 έως 5 μποφόρ και σταδιακά γίνονται μεταβλητοί 3 έως 4 μποφόρ.
Όσον αφορά στη θερμοκρασία, αναμένονται τιμές από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά Ιονίου, την Ηπείρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, ο καιρός επίσης είναι γενικά αίθριος με προσωρινές νεφώσεις κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Οι άνεμοι αρχικά είναι ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 έως 4 μποφόρ και στο Ιόνιο πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση, με σταδιακή στροφή σε δυτικούς βορειοδυτικούς και τοπικά εντάσεις που μπορεί να φτάσουν τα 5 μποφόρ στο Ιόνιο.
Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου στα νησιά Ιονίου και την Ηπείρο, με τιμές που μπορεί να φτάσουν τους 36 ή ακόμα και τους 37 βαθμούς σε κάποιες τοπικές περιοχές.
Στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο, ο καιρός είναι γενικά αίθριος με άνεμους από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, με τοπικές εντάσεις που μπορεί να φτάσουν τα 7 μποφόρ στα ανατολικά. Από το βράδυ, οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενίσουν.
Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου στις εν λόγω περιοχές, με ελαφρώς χαμηλότερες τιμές κατά 2 έως 3 βαθμούς στα ανατολικά.
Η Ανάρτηση του Τσατραφύλλια:
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια, ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τρία διαφορετικά σενάρια. Αρχικά, θα χαρακτηριστεί από μια θερμή εισβολή, ενώ στη συνέχεια αναμένονται καταιγίδες, μπουρίνια και σημαντική μείωση της θερμοκρασίας κατά 8-10 βαθμούς. Από την Παρασκευή και εντεύθεν, προβλέπεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας. Ειδικά για σήμερα, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ανεπίφορες, με τους ανέμους να ασθενούν από το βράδυ και επίσης να υπάρχει έντονη μεταβολή στην θερμοκρασία.
Αναλυτικά τα Όσα Ανέφερε ο Έγκρυτος Μετεωρολόγος:
«Θερμή εισβολή και μετά καταιγίδες και μπουρίνια…
Τρία πρόσωπα θα παρουσιάσει ο καιρός τη νέα εβδομάδα:
Δευτέρα -Τρίτη:
Άνοδος της θερμοκρασίας με το υδράργυρο να αγγίζει τους 37-39 (ίσως και 40 τοπικά) σε Θεσσαλία,Βοιωτία,Φθιώτιδα,Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, νότια Κρήτη. Στους 35-37 στην Αττική και στους 32-34 στη Θεσσαλονίκη.
Τετάρτη – Πέμπτη:
Πτώση θερμοκρασίας 8-10 βαθμούς.
Δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες και μπουρίνια με πολλούς κεραυνούς στα ηπειρωτικά.
Παρασκευή – Κυριακή:
Άνοδος της θερμοκρασίας με υποφερτή ζέστη, ηλιοφάνεια και μελτέμια μέχρι 7 μποφόρ.
Καλή Κυριακή!
Υ.Γ : Από το βράδυ πέφτουν οι άνεμοι. Προσοχή σήμερα. Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι δυσμενείς.»
Η Πρόγνωση για Αύριο Δευτέρα (01.07.2024):
Συνολικά αίθριος καιρός αναμένεται, με αποσπώμενες εφήμερες νεφώσεις που θα εκδηλωθούν κυρίως στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής και απογευματινής περιόδου.
Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και μεταβλητοί στα δυτικά, ενώ στη συνέχεια θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ. Στα ανατολικά η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φθάσει έως και τα 6 μποφόρ και τοπικά στα νοτιοανατολικά θα φτάσει προσωρινά τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει σημαντική διαφοροποίηση, ενώ στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 33 έως 36 βαθμούς Κελσίου, με τοπικές εκδηλώσεις στα δυτικά και κεντρικά που θα φτάσουν τους 37 και 38 βαθμούς αντίστοιχα. Στη νησιωτική περιοχή οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο ανατολικό Αιγαίο θα φτάσουν τους 32 έως 34 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με την τοπική κατάσταση.
Το Ακραίο Καλοκαίρι της Ευρώπης: Ζέστη, Προκλήσεις και Επιβίωση στην Κορύφωση του Καύσωνα
Η φετινή θερινή περίοδος χαρακτηρίζεται ως το πιο ζεστό καλοκαίρι σε αναφορά με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με τις αναλύσεις ειδικών στον τομέα, οι οποίοι επισημαίνουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που προβλέπονται. Οι ειδικοί εξετάζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταβλητότητα του καιρού και τονίζουν ότι η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Σύμφωνα με αναφορές από την εφημερίδα «Τα Νέα», σε 11 χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας οι θερμοκρασίες έχουν ήδη φτάσει στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι πιο φτωχές κοινότητες είναι εκείνες που υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες, καθώς η προσαρμογή στις ακραίες συνθήκες έχει άμεση σχέση με την επιβίωση τους. Κύματα καύσωνα έχουν επηρεάσει την Ευρώπη πιο νωρίς από ποτέ φέτος, με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ιταλία να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έντονη ζέστη και σε ορισμένες περιοχές να καταγράφονται θερμοκρασίες που ξεπερνούν κατά 10 βαθμούς τον μέσο όρο της εποχής.
Προβληματισμός για την ασφάλεια των αθλητών προκαλεί ο κίνδυνος επικράτησης συνθηκών καύσωνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σύμφωνα με αναφορές.
Καιρική Μεταβλητότητα και Ακραία Ζέστη στην Ευρώπη: Προβλέψεις και Προκλήσεις για το Καλοκαίρι
Οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για την πιθανότητα ενός ακόμα ασυνήθιστα ζεστού καλοκαιριού, ίσως και του πιο ζεστού που έχει καταγραφεί ποτέ. Τονίζεται με βεβαιότητα από τους ειδικούς ότι ο καιρός διαφοροποιείται σημαντικά σε όλη την ευρωπαϊκή ηπειρωτική έκταση, δυσκολεύοντας έτσι τις προβλέψεις για το πού ακριβώς θα επικεντρωθεί η έντονη ζέστη.
Σύμφωνα με δηλώσεις μετεωρολόγου από την υπηρεσία πρόβλεψης Weather & Radar, αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να χαρακτηρίζονται από μέτριες βροχοπτώσεις, ενώ ο Αύγουστος αναμένεται να είναι πιο ξηρός και σταθερός κλιματικά σε μεγάλα τμήματα της ηπείρου.
Κλιματική Αλλαγή και Ακραία Ζέστη: Η Ευρώπη Αντιμετωπίζει Ιστορικές Προκλήσεις
Οι μετεωρολογικές συνθήκες στην Ευρώπη φαίνεται να εξαρτώνται σημαντικά από την ενδιάμεση φάση μεταξύ των κλιματικών φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια. Επιπλέον, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, η οποία οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ασκεί σημαντική επίδραση στη συχνότητα και την ένταση των ζεστών καλοκαιριών στην ηπειρωτική μας επικράτεια.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την Κλιματική Υπηρεσία της ΕΕ «Copernicus» (C3S), η θέρμανση της Ευρώπης είναι διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο από το 1991. Από το 2000 και έπειτα, έχουν καταγραφεί 23 από τους 30 πιο έντονους καύσωνες της ηπείρου, με πέντε από αυτούς να σημειώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.
Παγκοσμίως, την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε και συνεχίζεται να επικρατεί ένα μεγάλης κλίμακας κύμα καύσωνα που μπορεί εύκολα να καταστήσει το 2024 την πιο ζεστή χρονιά στην Ιστορία, ακολουθώντας το περσινό ρεκόρ. Η Κίνα βιώνει τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ της, με ορισμένες περιοχές να καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου. Στη Νότια Αμερική, στο Παραγουάη, και στη Μέση Ανατολή, οι ακραίες ζέστες έχουν προκαλέσει θύματα, όπως και στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου περισσότεροι από 1.300 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Παρόμοιες καταστάσεις παρατηρήθηκαν και σε Κουβέιτ, Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ρεκόρ θερμοκρασιών.
Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, κυμαινόμενες από 32 βαθμούς στη Νέα Υόρκη έως πάνω από 45 στο Φοίνιξ.
Προσαρμογή στις Ακραίες Κλιματικές Συνθήκες: Η Πρόκληση της Μελλοντικής Ζέστης και η Ανάγκη Προστασίας της Γεωργίας
Στις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες περιοχές προωθούνται δράσεις προσαρμογής στις ακραίες κλιματικές συνθήκες, ενώ παρέχονται κατευθύνσεις στους πολίτες μέσω συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπισή τους.
Η πρόβλεψη επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη Βόρεια Αφρική τις προσεχείς ημέρες εστιάζεται ιδιαίτερα στην Αλγερία και την Τυνησία. Παράλληλα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, φοβούνται για τις σοβαρές επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στη γεωργία και τις καλλιέργειες.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports προβλέπει ότι έως το 2050 η ζέστη και το θερμικό στρες μπορεί να προκαλέσουν μείωση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων έως και 14%, με συνέπεια να αυξηθούν κατά 1,36 δισεκατομμύρια οι άνθρωποι που θα βρίσκονται σε σοβαρά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας.
Πηγή