Πληρώνεις 200€ παραπάνω εξαιτίας τους: Οι συσκευές που φουσκώνουν το λογαριασμό ρεύματος & δε παίρνεις χαμπάρι

July 4, 2024

Πληρώνεις 200€ παραπάνω εξαιτίας τους: Οι συσκευές που φουσκώνουν το λογαριασμό ρεύματος & δε παίρνεις χαμπάρι


Διαφ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, ορισμένες συσκευές που θεωρούμε αθώες όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον λογαριασμό του ρεύματος. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι συσκευές και πόσο κοστίζουν.

Συσκευές που Αυξάνουν τον Λογαριασμό Ρεύματος

Φορτιστής κινητού

Αν και φαίνεται ασήμαντο, ο φορτιστής κινητού μπορεί να προσθέσει έως και 0,47 ευρώ το μήνα στον λογαριασμό του ρεύματος.

Όλοι χρησιμοποιούμε τους φορτιστές τηλεφώνων καθημερινά, αλλά η συνήθεια να τους αφήνουμε συνδεδεμένους αφού η συσκευή έχει φορτιστεί πλήρως αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να ξεχνάμε το κινητό τηλέφωνο συνδεδεμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν το τηλέφωνο είναι πλήρως φορτισμένο, η μπαταρία του ξοδεύει παθητικά ενέργεια, με αποτέλεσμα ο φορτιστής να ενεργοποιείται κάθε λίγα λεπτά για να διατηρήσει το επίπεδο φόρτισης στο 100%. Αυτό σημαίνει ότι ο φορτιστής λειτουργεί συνεχώς όλη τη νύχτα, αυξάνοντας την κατανάλωση ρεύματος.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι δεν ακολουθούν τον κανόνα 90-30 για τις φορητές συσκευές. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, θα πρέπει να φορτίζουμε το κινητό ή το λάπτοπ όταν η μπαταρία πέσει κάτω από το 30% και να σταματάμε τη φόρτιση όταν φτάσει στο 90%. Μέσα σε αυτά τα όρια, οι φορτιστές λειτουργούν με μικρότερη ένταση και καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.

Ανεμιστήρας

Ο ανεμιστήρας, με κόστος περίπου 10 ευρώ τον μήνα, συχνά θεωρείται η πιο οικονομική εναλλακτική του κλιματιστικού, αλλά πολλοί κάνουν το σφάλμα να τον χρησιμοποιούν για υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι ελκυστικό να τον αφήνει κανείς να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να διατηρήσει δροσερό τον ύπνο, αλλά αυτό σύντομα οδηγεί σε αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενσωματωμένος Κλιματισμός

Ο ενσωματωμένος κλιματισμός, με κόστος περίπου 180 ευρώ τον μήνα, είναι μια επιλογή που πολλοί προτιμούν για να αποφύγουν τις υψηλές δαπάνες των καλοκαιρινών μηνών. Ωστόσο, αυτές οι μονάδες έχουν απαιτήσεις τροφοδοσίας, καθώς καταναλώνουν έως και 2,7 κιλοβατώρες.

Τηλεόραση

Η τηλεόραση, με κόστος περίπου 0,82 ευρώ τον μήνα, μπορεί να καταναλώνει μόλις 5 βατ ανά ώρα κατά μέσο όρο, ωστόσο η συνεχής λειτουργία της για μεγάλα χρονικά διαστήματα οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κόστους.

Κονσόλες Παιχνιδιών

Οι κονσόλες παιχνιδιών, με κόστος περίπου 0,50 ευρώ τον μήνα, ακόμα και σε κατάσταση αναμονής, καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια με γρήγορο ρυθμό, ιδίως όταν συνδέονται περιφερειακές συσκευές όπως οι θύρες USB. Για παράδειγμα, το Playstation 5 καταναλώνει μόνο 0,38 βατ όταν είναι σε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης, αλλά μπορεί να φτάσει τα 4 βατ εάν ενεργοποιηθούν οι θύρες USB, προσθέτοντας στην κανονική κατανάλωση.

Φώτα Εξωτερικού Χώρου

Τα φώτα εξωτερικού χώρου, με κόστος περίπου 3,30 ευρώ τον μήνα, είναι μια άλλη συσκευή που συχνά παραμελούμε να κλείνουμε, προσθέτοντας αδικαιολόγητα στους λογαριασμούς μας εξαιτίας της συνεχούς λειτουργίας τους.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: