Έτσι γλιτώνεις λεφτά: Σε αυτή τη θερμοκρασία καίει λιγότερο ρεύμα το κλιματιστικό, αυτό δεν το λεν οι ψυκτικοί
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ζέστη γίνεται συχνά ανυπόφορη, με αποτέλεσμα να υπερβάλλουμε στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού για να δροσιστούμε γρήγορα. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το Vox, αυτή η πρακτική μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στο πορτοφόλι μας.
Πώς να Ρυθμίζετε το Κλιματιστικό σας για Μέγιστη Απόδοση και Οικονομία
Οι ειδικοί συστήνουν τη ρύθμιση του κλιματιστικού στους 25 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η θερμοκρασία προσφέρει ένα διπλό όφελος:
- Οικονομική Λειτουργία: Μειώνει το κόστος ενέργειας και εξοικονομεί χρήματα.
- Αποφυγή Υπερφόρτωσης Δικτύου: Δεν υπερφορτώνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αποτρέποντας πιθανά blackout.
Λάθη στη Ρύθμιση Θερμοκρασίας
Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η ρύθμιση του κλιματιστικού στους 22 βαθμούς ή χαμηλότερα. Για κάθε βαθμό κάτω από τους 25-26 βαθμούς, τα κόστη ενέργειας αυξάνονται κατά περίπου 6%. Αντί αυτού, συνίσταται η ρύθμιση στους 25 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και στους 27 βαθμούς τη νύχτα.
Παράγοντες που Επηρεάζουν τη Ρύθμιση
Η ρύθμιση της θερμοκρασίας εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία και την ικανότητα κάθε ατόμου να προσαρμόζεται. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει συνηθίσει στους 23 βαθμούς μπορεί να αισθάνεται ζέστη στους 25, αλλά το σώμα προσαρμόζεται με τον καιρό. Επίσης, ένα κλιματιστικό στους 25 βαθμούς δεν θα είναι τόσο αποδοτικό αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40 βαθμοί, σε σύγκριση με 35 βαθμούς. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η μείωση της θερμοκρασίας.
Μην το πατάτε ποτέ το καλοκαίρι: Τι ακριβώς κάνει η λειτουργία «dry» στο κλιματιστικό, το λάθος που κάνουν όλοι
Τα περισσότερα κλιματιστικά λειτουργούν στο μέγιστο τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στα σπίτια, προσφέρουν μερικές «ανάσες» δροσιάς στις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες όπου παραμένουν σταθερά πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Η λειτουργία των κλιματιστικών που μας μπερδεύει
Πέρα από την ψύξη και την θέρμανση, όλα τα κλιματιστικά έχουν ακόμα μία λειτουργία, το dry, μία λειτουργία που ορισμένοι την πατούν είτε εσκεμμένα είτε καταλάθος.
Η λειτουργία “dry” ενός κλιματιστικού συχνά συγχέεται με τη λειτουργία “cool” (δηλαδή τη δροσερή λειτουργία), ενώ δεν παρατηρείται και αξιοσημείωτη διαφορά στην αλλαγή της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με το Crown Power, οι λειτουργίες “cool” και “dry” ενός κλιματιστικού δεν διαφέρουν σημαντικά ως προς την επίδρασή τους στη θερμοκρασία, αλλά είναι διακριτές ως προς τη λειτουργία τους. Η λειτουργία “cool” συνήθως απεικονίζεται με ένα εικονίδιο χιονονιφάδας, ενώ η λειτουργία “dry” συμβολίζεται με μια σταγόνα νερού.
Με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού ή σε πολλά σύγχρονα συστήματα μέσω οικιακού αυτοματισμού και έξυπνων συσκευών, μπορεί να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία.
Πότε είναι χρήσιμη η dry λειτουργία
Η λειτουργία “dry” βοηθάει να γίνει το σπίτι πιο άνετο και ζεστό, μειώνοντας την υγρασία.
Η λειτουργία “dry” είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν υπάρχει υψηλή υγρασία σε ένα σπίτι ή μια επιχείρηση, όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές ή όταν αναμένεται βροχή. Αυτό δείχνει, ότι η dry λειτουργία δεν είναι ιδιαίτερα πρακτική για την καλοκαιρινή περίοδο. Συνήθως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τον χειμώνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, αν έξω κάνει κρύο και βρέχει καταρρακτωδώς, είναι πιο λογικό να θερμάνει κανείς το σπίτι του.
Πηγή