«Ήταν ένα θηρίο 8 μέτρων και κατασπάραξε τη 16χρονη, Βάντα»: Η επίθεση καρχαρία που βύθισε στο θρήνο την Κέρκυρα

July 9, 2024

«Ήταν ένα θηρίο 8 μέτρων και κατασπάραξε τη 16χρονη, Βάντα»: Η επίθεση καρχαρία που βύθισε στο θρήνο την Κέρκυρα


Διαφ.

Ένας καρχαρίας τραυμάτισε θανάσιμα μία κοπέλα, τη δεκαετία του ’50, στην παραλία του Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα, με το περιστατικό να εξακολουθεί να προκαλεί δέος και να παραμένει έντονα στη μνήμη των ντόπιων και όσων το μαθαίνουν από διηγήσεις και από τα δημοσιεύματα της εποχής.

Η άτυχη κοπέλα κολυμπούσε με τον σύντροφό της και ήταν τόσο ξαφνική η επίθεση που δέχθηκε, που δεν πρόλαβε να αντιδράσει, ωστόσο, ο νεαρός σύντροφός της κατάφερε να γλιτώσει.

Η αδικοχαμένη κοπέλα ήταν η Βάντα Πιέρρη, κόρη του διευθυντή του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Κέρκυρας.

Καρχαρίας κατασπάραξε νεαρή κοπέλα στην Κέρκυρα

Τραγικό θάνατο βρήκε μία νεαρή κοπέλα από καρχαρία

Όπως υπογράμμισε το Corfuhistory “είναι Παρασκευή 17 Αυγούστου 1951 και ο 18χρονος τότε Γιώργος Αθανάσαινας από το Γαστούρι, μαθητής της στρατιωτικής Ιατρικής σχολής, πηγαίνει με τη δεκαεξάχρονη φίλη του Βάντα Πιέρρη για μπάνιο στο Μον Ρεπό. Η Βάντα ήταν μια γαλανομάτα μαθήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου. Καθώς κολυμπούν, σε βάθος που δεν ξεπερνά τα 6-7 μέτρα, δέχονται επίθεση από λευκό καρχαρία που κομματιάζει τη Βάντα, ενώ τραυματίζει το Γιώργο”.

Ο Άγγλος ποιητής Jim Potts, που βρισκόταν εκείνο τον χρόνο στην Κέρκυρα, έγραψε δύο μικρά ποιήματα για το περιστατικό (Βάντα και Γιώργος, Η μάνα της Βάντας), ενώ την ίδια περίοδο υπήρξαν μαρτυρίες και για καρχαρίες στη Λευκάδα, όπου οι αναφορές έκαναν λόγο για κήτος 15 μέτρων.

Όπως επισημαίνει ο φίλος της κοπέλας: “Ενώ ηρχίσαμεν να επιστρέφωμεν προς την ακτήν, σαν να προησθάνθημεν το δράμα, ελιποφυγήσαμεν. Είδα το κήτος να “ζυγίζεται” δια να μας επιτεθή. Πριν προφθάσω να παρακολουθήσω τας κινήσεις του, επετέθη κατά της Βάντας, την άρπαξε με το ρύγχος του και είδα τα πόδια της μόνον εις την επιφάνειας. Την στιγμήν εκείνην την εκομμάτιασε προφανώς. Επέρασεν έπειτα κοντά μου. Με έσπρωξε με το ρύγχος του εις απόστασιν 3-4 μέτρων. Επέστρεψε κατόπιν εις το σημείον όπου ήσαν τα υπόλοιπα της Βάντας και τα κατεβρόχθισε…”

Ο Σπύρος Β. – πέντε, τότε, ετών, σημειώνει: “Βρισκόμασταν στα Μπάνια του Αλέκου, όταν ήρθαν, θυμάμαι, έντρομοι απ’ το Λιμεναρχείο νομίζω, να μας πουν να βγούμε έξω… Οι μεγάλοι φώναζαν “καρχαρίας, καρχαρίας”, δίχως ακόμη να ξέρουν λεπτομερώς τι είχε συμβεί – ήταν και η επικοινωνία δύσκολη τότε. Η θάλασσα άδειασε αμέσως. Τι πραγματικά συνέβη, μαθεύτηκε το απόγευμα στην πλατεία. Όλη η Κέρκυρα γι’ αυτό μιλούσε – για τι άλλο; Και θρηνούσε…”.

Ο Αθανάσαινας “διεσώθηκε μετά κόπου”, τραυματισμένος ελαφρά στον ώμο, το χέρι και το στήθος. Τον περιμάζεψαν –κι έσωσαν- “προστρέξαντες με τις βάρκες τους ψαράδες” (μεταξύ τους, λέει, και κάποιος Γιούργας), π’ ακούσαν’ τα ουρλιαχτά. Mετέπειτα, αφού σπούδασε Αθήνα, διέπρεψε ως γιατρός (ψυχίατρος) και ιστορικός και συγγραφέας των εμβληματικών “Το Ασέδιο των Κορυφών”, “Η Πολιορκία της Κέρκυρας από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή” και “Κέρκυρα, Σεπτέμβρης 1943”. Υπέροχος άνθρωπος. Αλλά ο εφιάλτης του “σημάδεψε” για πάντα και φρόντιζε, πάντα, μέχρι τον θάνατό του ν’ αποφεύγει συζητήσεις….

Μια άλλη διήγηση αναφέρει πως στο φέρετρο, έβαλαν τα ρούχα που ’χε αφήσει στην καμπίνα και την προσκοπική σχολή της η νεαρή κοπέλα. Αμφισβητήθηκε: “Στο κενοτάφιο, στο Καθολικό, ρίξανε μόνο την κοτσίδα της. Σώθηκε, γιατί είχε κόψει τα μαλλιά, κοντά, μια χούφτα, μόλις, μέρες πριν…”.

Άλλοι θυμούνται πως για χρόνια έπειτα, η φωτογραφία της κι ένα σημείωμα, έστεκαν, εις μνήμην, στον τοίχο του τότε Γυμνασίου Θηλέων. Στο διάδρομο, μετά την είσοδο. Δωρεά, είπαν, των δικών της, “σε κορνίζα ασημένια”. Και “στις Προσκοπίνες”. Και πως για χρόνια,τέτοια μέρα, “μας έπαιρνε ο πατέρας μας στη σκάλα του Δημάρχου, όπου μαζεύονταν πολλοί Κερκυραίοι και πετάγαμε, μαζί με τους γονείς της, στο νερό, στεφάνια και λουλούδια…”.

Το περιστατικό είδε ο αδελφός της, ο Ευγένιος και η μάνα της, που είχαν αφιχθεί μαζί στο Mon Repos, με καΐκι από τη Σκάλα.

Καρχαρίας τραυμάτισε θανάσιμα νεαρή κοπέλα

Ο καρχαρίας δεν εντοπίστηκε ποτέ

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Καλαϊτζόγλου “για μέρες έπειτα, όλα τα καϊκια, τα ψαράδικα της Κέρκυρας, έψαχναν να βρουν τον καρχαρία”. Κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν τον εντόπισαν ποτέ.

Έτρεχαν όλοι έξω από τη θάλασσα: Χαμός σε παραλία, καρχαρίας επιτέθηκε & τραυμάτισε 4 ανθρώπους

Τεράστιο φόβο και αναστάτωση προκλήθηκε στις νότιες ακτές του Τέξας, όταν ένας καρχαρίας τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους στις 4 Ιουλίου!

Ο Κρις Ντάουντι, υπεύθυνος του τμήματος Προστασίας Πάρκων και Άγριας Ζωής του Τέξας, ενημέρωσε το ειδησεογραφικό μέσο ABC ότι καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά με τον καρχαρία, εκ των οποίων τα δύο περιλάμβαναν δάγκωμα. Τα περιστατικά συνέβησαν κοντά στο θέρετρο South Padre Island.

Σοβαρό Περιστατικό και Τραυματισμός

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά συνέβη περίπου στις 11 π.μ. τοπική ώρα, με την αστυνομία του South Padre Island να λαμβάνει κλήση για σοβαρό δάγκωμα καρχαρία στο πόδι του θύματος. Η ημέρα αυτή συνέπεσε με την Ημέρα Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παραθεριστής κατέγραψε πλάνα με τον καρχαρία να κολυμπά κοντά στην ακτή, ενώ το θύμα έλαβε πρώτες βοήθειες πριν μεταφερθεί στο κοντινότερο κέντρο υγείας. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι και δεύτερο άτομο δαγκώθηκε από τον καρχαρία, ένας άλλος τραυματίστηκε ελαφρά και ένας τέταρτος υπέστη τραυματισμούς προσπαθώντας να αποκρούσει τον καρχαρία.

Το δεύτερο θύμα μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας στο Μπράουνσβιλ, ενώ ένας από τους άλλους τραυματίες μεταφέρθηκε αεροπορικώς για περαιτέρω θεραπεία.

Μέτρα Ασφαλείας και Προειδοποιήσεις

Ο καρχαρίας έχει διαφύγει σε ανοιχτά νερά και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο σχέδιο για τον περιορισμό του, δήλωσε ο υπεύθυνος Προστασίας Πάρκων και Άγριας Ζωής στο ABC News, ενώ η πυροσβεστική, το λιμενικό και η αστυνομία έκαναν περιπολίες στην περιοχή μετά την επίθεση.  Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως δήλωσαν και οι ειδικοί, οι επιθέσεις καρχαριών και η παρουσία τους εν γένει δεν είναι συνηθισμένες στην περιοχή, ως εκ τούτου, πλέον οι παραθεριστές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πηγές πληροφοριών corfustories


Πηγή

Διαβάστε επίσης: