Έκανε ρεκόρ στις πανελλήνιες, πέρασε 1η στην ιατρική: Φωτεινή Παυλίδου, η μαθήτρια που θριάμβευσε με 19.580 μόρια
Η Φωτεινή Παυλίδου έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και πέτυχε την εισαγωγή της και μάλιστα με πρωτιά, στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Τα μόρια που συγκέντρωσε άγγιξαν τα 19.580.
Με βαθμολογίες 18,8 στην Έκθεση, 19,6 στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 20 στη Βιολογία, η μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων “Μαντουλίδη” Φωτεινή Παυλίδου έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και πέτυχε την εισαγωγή της και μάλιστα με πρωτιά, στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.
“Εξαρχής είχα αποφασίσει ότι θέλω να γίνω γιατρός, από το Γυμνάσιο κιόλας. Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να μείνω Θεσσαλονίκη, αλλά το ξανασκέφτηκα μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών και έβαλα πρώτη επιλογή την πόλη μου”, ανέφερε μιλώντας στο thestival.gr η νεαρή κοπέλα.
“Το σημαντικό είναι πολλές ώρες διαβάσματος”
Όσον αφορά στη… μυστική συνταγή της επιτυχίας της, η Φωτεινή Παυλίδου επισημαίνει στο thestival.gr πως είχε ένα αυστηρό πρόγραμμα κάθε μέρα, αλλά το “σημαντικό είναι οι πολλές ώρες διαβάσματος”.
Η ίδια παρακολουθούσε μαθήματα και σε φροντιστήριο, πλην αυτών στο σχολείο, κυρίως τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
Μετά από μία εξαιρετικά απαιτητική χρονιά, η Φωτεινή Παυλίδου πήρε την παρέα της και ταξίδεψαν μέχρι την όμορφη Ίο, για μερικές ημέρες χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και διασκέδασης.
Στο νησί των Κυκλάδων τη βρήκε και η ανακοίνωση της μεγάλης της επιτυχίας και ήταν κάτι που την αιφνιδίασε. “Δεν περίμενα ότι θα βγουν χθες τα αποτελέσματα. Περίμενα ότι πιάνω τα μόρια, ο χρόνος ήταν έκπληξη για μένα”, λέει χαρακτηριστικά.
Μέχρι να ξεκινήσουν τα μαθήματα της σχολής της, η Φωτεινή θα προσπαθήσει να περνά χαλαρά τον χρόνο της και να απολαμβάνει ήρεμη την καθημερινότητά της. “Στόχος μου είναι αρχικά να τελειώσω τη σχολή και για τα υπόλοιπα βλέπουμε. Όλοι πίστευαν πως είναι ένα επάγγελμα που μου ταιριάζει. Παρόλο που φαίνεται πολύ δύσκολο, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί”.
Τέλος, για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων της επόμενης χρονιάς, η νεαρή κοπέλα τους συμβουλεύει να περάσουν ωραία το καλοκαίρι τους, καθώς έχουν ακόμη αρκετό χρόνο για να διορθώσουν τα όποια λάθη και κενά τους.
20.000 μόρια, 1ος σε όλη την Ελλάδα: Ο Φίλιππος έπιασε το απόλυτο & έκανε ρεκόρ βαθμολογίας στις Πανελλαδικές
Ο Φίλιππος Φούφας με το απόλυτο “20” και 20 χιλιάδες μόρια, κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, γράφοντας το όνομά του στην ιστορία των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Η Θριαμβευτική Είσοδος στη Νομική Αθηνών
Ο Φίλιππος πέτυχε τον στόχο του και εξασφάλισε μια θέση στη Νομική Σχολή Αθηνών, την οποία ονειρευόταν. Η επιτυχία του αυτή αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς που έκανε.
Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών του σπουδών, ο Φίλιππος σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Το Μυστικό της Επιτυχίας του
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Φίλιππος αποκάλυψε ότι το μυστικό της επιτυχίας του ήταν ο σωστός προγραμματισμός, η πειθαρχία και το συστηματικό διάβασμα. Αυτά τα στοιχεία τον βοήθησαν να παραμείνει συγκεντρωμένος και να πετύχει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
«Ασφαλώς δεν περίμενα να συγκεντρώσω 20.000 μόρια ήλπιζα ότι είχα πάει καλά αλλά δεν θα μπορούσα να περιμένω τόσο καλούς βαθμούς. Αισθάνθηκα πολύ χαρά και αγαλλίαση που έφυγε αυτό το βάρος από πάνω μου γιατί είναι ένα βάρος που κουβαλάει ένας μαθητής για 2 χρόνια συνεχόμενα» δήλωσε με ειλικρίνεια ο Φίλιππος Φούφας.
Όπως τόνισε στην ίδια συνέντευξη: «το σύστημα των Πανελλαδικών είναι σκληρό, απαιτεί πειθαρχία, επιμονή, συνέπεια. Αυτά είναι τα βασικότερα συστατικά της επιτυχίας αν θέλετε». Ο ίδιος διάλεξε τη Νομική Αθήνας ενώ μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του, θα ήθελε να κάνει μεταπτυχιακό, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Τέλος να θυμίσουμε πως τα γραπτά του Φίλιππου αξιολογήθηκαν με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία (100 στα 100) και από τους οκτώ βαθμολογητές.
Χωρίς ιστορικό προηγούμενο: Ο Φίλιππος έπιασε το απόλυτο, συγκέντρωσε 20.000 μόρια και σάρωσε στις Πανελλαδικές
Ρεκόρ στις Πανελλαδικές: Πέρυσι, ένας μαθητής σημείωσε νέο ρεκόρ στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς πέτυχε το απόλυτο 20. Ο Φούφας Φίλιππος, μαθητής του Κολλεγίου Αθηνών, κατάφερε να συγκεντρώσει το απόλυτο άριστα, δηλαδή 20000 μορία, στο 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως αναφέρεται στο «Βήμα». Τα γραπτά του βαθμολογήθηκαν με 100/100 μόρια και από τους 8 εκπαιδευτικούς που τα αξιολόγησαν.
Παρόλα αυτά, ο Φίλιππος δεν αισθάνεται ξεχωριστός. Ενώ περίμενε ότι θα πάει καλά στις εξετάσεις, δεν περίμενε να πετύχει τόσο υψηλό βαθμό. Αρνείται να πιστέψει ότι υπάρχουν μυστικά για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Αντιθέτως, συμβουλεύει τους μελλοντικούς υποψηφίους να αναζητήσουν το σύστημα μελέτης που τους ταιριάζει για να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία.
Τέλος, ο Φίλιππος αξιολογεί το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων και αναγνωρίζει το ρόλο των γονέων, των φίλων και των καθηγητών στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών. Θεωρεί πως αυτή η υποστήριξη μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη ενός εξαιρετικού αποτελέσματος.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Φίλιππου Φούφα:
Πως νιώθεις για αυτή την μεγάλη επιτυχία. Είναι περισσότερη η χαρά σου που έσπασες ένα ρεκόρ ή που έγραψες τόσο καλά; Νιώθεις ξεχωριστός;
“Νιώθω μεγάλη χαρά και πρωτίστως αγαλλίαση. Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι πως μπορώ να εισαχθώ στη σχολή που θέλω. Ασφαλώς και αισθάνομαι περήφανος για τα επιπλέον μόρια, αλλά σε τελική ανάλυση δεν είναι αυτή η ουσία. Θα έλεγα ότι ο χαρακτηρισμός «ξεχωριστός» είναι υπερβολικός.”
Το περίμενες αυτό το αποτέλεσμα; Ποια σχολή θα βάλεις πρώτη στο μηχανογραφικό;
“Θεωρούσα ότι είχα πάει καλά, αλλά δεν περίμενα προφανώς αυτό το αποτέλεσμα, ιδίως στο μάθημα της έκθεσης. Πρώτη σχολή θα βάλω τη Νομική Αθηνών.”
Πες μας τα μυστικά σου. Πώς κατάφερες κάτι τέτοιο; Είχες κάποιο σύστημα;
“Θαυματουργά μυστικά δεν υπάρχουν. Παρότι ακούγεται κλισέ, είναι προφανές ότι το πιο σημαντικό είναι το συστηματικό διάβασμα χωρίς κενά και η προσήλωση στον στόχο, με ό,τι θυσίες αυτή συνεπάγεται για τον καθένα. Νομίζω πάντως πως είναι καλό ο κάθε μαθητής να αναζητά το δικό του σύστημα με βάση τις ανάγκες του αντί να πασχίζει να εφαρμόσει υποτιθέμενες συνταγές καθολικού χαρακτήρα.”
Ποιο είναι το κόστος για το απόλυτο 20; Τι θυσίασες στο βωμό της επιτυχίας;
“Η αλήθεια είναι πως το κόστος δεν είναι τεράστιο, αλλά ούτε αμελητέο. Αναγκάζεται κάνεις να περιορίσει τον ελεύθερο του χρόνο, τις εξόδους του, τη συναναστροφή με τα αγαπημένα του πρόσωπα κλπ.”
Υπήρξαν στιγμές που λύγισες την περίοδο αυτή; Ποια ήταν τα στηρίγματά σου; Ποια άτομα είχες δίπλα σου;
“Καθώς συσσωρευόταν το άγχος και η κούραση, κυρίως μετά το Πάσχα, υπήρξαν στιγμές που βρέθηκα σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Με τη βοήθεια όμως της οικογένειας, των φίλων και των καθηγητών μου, κατάφερα να μην «κλατάρω» εντελώς.”
Θεωρείς ότι είναι θέμα μόνο διαβάσματος ή είναι και συγκυριακό;
“Το διάβασμα είναι σαφώς σημαντικότερο, αλλά και οι συγκυρίες δεν είναι μηδαμινής αξίας. Πόσο μάλλον εφόσον η προσπάθεια 2 χρόνων κρίνεται μέσα σε λίγες ώρες.”
Πώς αξιολογείς τον θεσμό των Πανελληνίων; Καθορίζουν την ζωή σου τελικά αυτές οι εξετάσεις; Θα άλλαζες κάτι στο σύστημα;
“Δεν είναι ένας αψεγάδιαστος θεσμός, αυτό είναι σίγουρο. Είναι σκληρός και καταπιεστικός, αλλά και σε μεγάλο βαθμό δίκαιος.”
Τι θα συμβούλευες τους μελλοντικούς υποψήφιους για να βαδίσουν στα χνάρια σου;
“Δεν πιστεύω πως μπορώ να τους καθοδηγήσω. Θα πρέπει οι ίδιοι να αναζητήσουν το σύστημα που ταιριάζει στην προσωπικότητα τους. Ο καθένας βαδίζει στον δικό του δρόμο.”
Θα μείνεις στην Ελλάδα ή σκέφτεσαι και το εξωτερικό;
“Είναι πολύ νωρίς πιστεύω για να αποφασίσω. Ευελπιστώ πως θα μπορέσω να παραμείνω στην Ελλάδα.”
Πηγή