Αυτό που έρχεται από αύριο…: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού- Ακραίες καιρικές συνθήκες σε λίγες ώρες

July 27, 2024

Αυτό που έρχεται από αύριο…: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού- Ακραίες καιρικές συνθήκες σε λίγες ώρες


Διαφ.

Από την Κυριακή και τις επόμενες ημέρες, η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σημαντική άνοδο, φθάνοντας έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο καιρός σήμερα, Σάββατο, αλλά και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, θα παραμείνει γενικά αίθριος, με κάποιες πρόσκαιρες νεφώσεις να εμφανίζονται σε μεμονωμένες περιοχές της χώρας.

Στις ηπειρωτικές περιοχές, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει έως τους 37 βαθμούς Κελσίου, με τοπικές εξάρσεις έως και τους 38 βαθμούς. Αντίθετα, στη νησιωτική χώρα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν αισθητά χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές και βόρειες διευθύνσεις, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση.

Σύμφωνα με τον χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για το Σάββατο 27 Ιουλίου προβλέπεται εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με την κατηγορία κινδύνου να κατατάσσεται στο επίπεδο 4. Οι περιοχές που βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν:

– Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και την Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας.

– Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: την Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου, την Περιφερειακή Ενότητα Κω, την Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου και την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου.

– Στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, δεδομένων των εξαιρετικά επικίνδυνων συνθηκών.

Αναλυτικά η Πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο:

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο προβλέπει γενικά αίθριο καιρό, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που θα εμφανιστούν το μεσημέρι και το απόγευμα στις ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί και ασθενείς στα δυτικά, ενισχυόμενοι πρόσκαιρα κατά τις μεσημβρινές ώρες σε δυτικούς 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα είναι βόρειοι 4 με 6 μποφόρ, φθάνοντας τοπικά στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σταθερή, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται από 35 έως 37 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, φτάνοντας τοπικά τους 38 βαθμούς σε περιοχές όπως τα δυτικά και η Θεσσαλία. Στα νησιά του Ιονίου, στο ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 34 έως 36 βαθμούς, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές θα κυμανθούν από 31 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις να εμφανίζονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 μποφόρ, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παράκτια θα στραφούν σε νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 35, τοπικά έως 36 βαθμούς Κελσίου, με τη δυτική Μακεδονία να σημειώνει χαμηλότερες ελάχιστες τιμές κατά 2 με 3 βαθμούς.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα ενισχυόμενοι σε δυτικούς-βορειοδυτικούς έως 4 μποφόρ κατά το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου, με την Ήπειρο να καταγράφει ελάχιστες τιμές χαμηλότερες κατά 3 με 4 βαθμούς.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, τοπικά στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το μεσημέρι στα 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς, ενώ στη νότια Κρήτη θα φτάσει έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, τοπικά φθάνοντας τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 34 με 35 βαθμούς, ενώ τοπικά στα Δωδεκάνησα θα φτάσει έως τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις Σποράδες θα φτάσει έως τους 33 βαθμούς.

Αττική

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, τοπικά στα ανατολικά έως 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου, με τις παραθαλάσσιες περιοχές να σημειώνουν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες μέγιστες τιμές.

 Θεσσαλονίκη

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, ενώ κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση Καιρού για την Κυριακή 28 Ιουλίου

Ο καιρός την Κυριακή 28 Ιουλίου αναμένεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις στα δυτικά, με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα είναι βόρειοι με ένταση 4 έως 6 μποφόρ, φτάνοντας τοπικά στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στις δυτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, στα ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 36 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ κατά τόπους στα δυτικά μπορεί να φτάσει έως τους 39 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 35 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 31 και 33 βαθμών Κελσίου.

Πρόγνωση Καιρού για τη Δευτέρα 29 Ιουλίου

Ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα βόρεια ορεινά κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, καθώς και στο Αιγαίο, η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 6 μποφόρ και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο, τα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Αναμένεται να φτάσει στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, ενώ στα δυτικά μπορεί να αγγίξει τους 39 με 40 βαθμούς. Στα νησιά του Ιονίου, η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη, οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 35 έως 36 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα θα είναι μεταξύ 30 και 32 βαθμών Κελσίου.

Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 30 Ιουλίου

Ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις να εμφανίζονται από το μεσημέρι στα ορεινά της βόρειας και δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, διατηρώντας τις υψηλές τιμές των προηγούμενων ημερών.

Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 31 Ιουλίου

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που θα εμφανιστούν στα ορεινά των ηπειρωτικών περιοχών. Στα δυτικά, οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά, οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι με ένταση 4 έως 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά, χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: