Θα είχα έστω 1 παιδί, αν είχατε ενημερώσει: Ξεσπά η μαμά της Εβίτας & του Ανδρέα για την ασύλληπτη τραγωδία
Με την κατάθεση της Βαρβάρας Βουκάκη, η οποία έχασε το σύζυγό της, Γρηγόρη Φύτρο και τα δύο παιδιά της, Εβίτα και Ανδρέα, κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, συνεχίστηκε σήμερα, Δευτέρα (29.07.24) η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας.
Όπως εξήγησε η Βαρβάρα Βουκάκη γεμάτη αγωνία έφτασε στην περιοχή αναζητώντας την οικογένεια της. Φώναζα τα ονόματα της Εβίτας, του Ανδρέα και του Γρηγόρη, αλλά δεν υπήρχε κανείς να μας απαντήσει. Σαν να ήμασταν φαντάσματα, σε ένα νεκρικό τοπίο. Μαύρα όλα και μύριζε καμμένη σάρκα. Μέσα στα αυτοκίνητα κάποιοι όγκοι. Είδα ανθρώπους καμένους και ανθρώπους ξαπλωμένους και εγώ ήλπιζε να μην δω και τους δικούς μου έτσι. Σε ένα μικρό στενό ήταν παρατημένο το αυτοκίνητο του συζύγου μου, άρχισα να φωνάζω πιο δυνατά, χωρίς να απαντάει κανείς. Δεν μπόρεσα να τους βρω.. ποιος να μου απαντήσει; Δεν ζούσε κανένας… είπε η μάρτυρας στην κατάθεση της.
Η μάρτυρας τόνισε πως ο σύζυγος της υποχρεώθηκε από περιπολικό να επιστρέψει στο Μάτι με το αμάξι, ενώ πήγαινε στη Ραφήνα, πράγμα που τους οδήγησε στη φωτιά. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μεταξύ των φορέων, κάποιος… κάτι… δεν ενημερώσατε τους ανθρώπους μας να φύγουν, κινήθηκαν κατά βούληση. Ο Γρηγόρης μου έριξε τη ζαριά του και θα είχε σωθεί, αν δεν τον είχε γυρίσει πίσω η αστυνομία τόνισε η κυρία Βουκάκη.
Στη συνέχεια, η κυρία Βουκάκη εξήγησε πως ενημερώθηκε για το θάνατο του ενός παιδιού της. Όπως είπε η υπάλληλος στο λιμεναρχείο με ενημέρωσε για μια φωτογραφία από ένα κορίτσι που έμοιαζε με την Εβίτα αλλά δεν ήξερε αν θα το άντεχα να τη δω. Είδα το κοριτσάκι και ήταν η Εβίτα μου. Φορούσε τα ίδια ρούχα, όπως είχε στείλει ένα βίντεο το μεσημέρι ενώ τραγουδούσε. Αυτή τη φορά όμως δεν είχε ζωή, δεν ήταν καμένη, ήταν με τα ρούχα και τα βραχιολάκια της.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας περιγράψω τι ένιωσα, ήθελα να χαθεί και η δίκη μου ζωή. Έμαθα ότι βρισκόταν στο οικόπεδο, ήταν από τους τελευταίους στο οικοπεδο Φράγκου. Ο Γρηγόρης βρέθηκε καμένος, λίγο πιο πίσω ο Ανδρέας, και η Εβίτα στην τελευταία προσπάθεια έφυγε προς τα βράχια. Υπήρχαν άνθρωποι που την είδαν, σε μια τελευταία προσπάθεια πήδηξε και έπεσε στα βράχια, στην παραλία. Και ένας από αυτούς έτρεξε να δει, να δώσει μια βοήθεια και είδε το παιδί μου και κάλεσε την πυροσβεστική αλλά δεν ήρθε κανείς. Και η Εβιτούλα μου ζούσε και της κρατούσε το χέρι, μέχρι που της ξεψύχησε εκεί. Θα μπορούσα να είχα έστω ένα παιδί αν υπήρχε ενημέρωση, αν ένας λιμενικός, ένας πυροσβέστης.. δεν ξέρω. Θα είχε το παιδί μου όπως κι αν ήταν, ζωντανό.
Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα που είδε τη ζωή της να γίνεται στάχτη μέσα σε λίγη ώρα, ζήτησε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους για την εθνική τραγωδία του 2018, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα τραγικό κακούργημα.
Τις ευθύνες τις ξέρουν αυτοί που τις έχουν, μένει μόνο μέσα από τις διαδικασίες να αναγνωριστούν και να αποδοθούν. Είναι ένα τραγικό κακούργημα, μια δολοφονία. Έτσι νιώθω και έτσι είναι. Ζητώ να σταματήσει το κακό σε αυτή τη χώρα. Αυτοί που αναλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις να τις τιμούν. Δεν ξέρω ποιος έδωσε εντολές, ο πρωθυπουργός, κάποιος υπουργός, κάποιος άλλος; Θέλω να γίνει κάτι καλύτερο για το μέλλον και μόνο μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας, μιας μεγάλης αλλαγής, θα μπορούσε να γίνει αυτό είπε στο δικαστήριο η μάρτυρας.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε και μία στιχομυθία της μάρτυρος με την πρόεδρο του δικαστηρίου. Η Βάρβαρα Βουκάκη είπε απευθυνόμενη προς το δικαστήριο συγνώμη αν μακρηγορώ αλλά αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου με την πρόεδρο να απαντά το καταλαβαίνω, πολλοί θέλουν να πουν την ιστορία της ζωής τους, αλλά λίγο πιο σύντομα….
Νωρίτερα, κατέθεσαν στο δικαστήριο έξι εγκαυματίες και συγγενείς νεκρών της εθνικής τραγωδίας του 2018.
Υπήρχε σχέδιο δημοσίων σχέσεων για να πέσει το φταίξιμο στους κατοίκους. Ακούσαμε για παράνομη δόμηση αλλά οι περισσότεροι πέθαναν σε κομμάτι εντός σχεδίου πόλεως. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την απομάκρυνση. Προσπάθησαν να ρίξουν ευθύνη ότι έφταιγε ο καιρός, ήταν άστατος αλλά όχι απρόβλεπτος. Ήταν προφανές ότι η φωτιά θα έμπαινε στην περιοχή. Αυτό που έγινε ήταν μια μη οργανωμένη απομάκρυνση, 3.000 κόσμος σώθηκε γιατί έτρεξαν να ξεφύγουν. Δεν ζητήσαμε μια οργανωμένη απομάκρυνση, αλλά για αυτή τη μη οργανωμένη απομάκρυνση να μας ενημερώσουν νωρίτερα που βρίσκεται η φωτιά κατέθεσε ο Θεοφάνης Χατζησταματίου, ο γιος του οποίου σε ηλικία 5,5 ετών είναι από τους νεότερους εγκαυματιές.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του τότε δημάρχου Ραφήνας- Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, τονίζοντας : Ο Μπουρνούς στις 6 παρά βγήκε και καθησύχασε τους ακροατές για να μην βγούμε στους δρόμους και εμποδίσουμε το έργο της πυροσβεστικής.
Από την πλευρά της, η Βασιλική Κατσαργύρη, η οποία έχασε τον σύζυγο της στο Νέο Βουτζά περιέγραψε μία ενδεικτική συνομιλία που είχε με έναν πυροσβέστη. Ρώτησα έναν πυροσβέστη, “έχουμε θύματα στο Βουτζά;” και απάντησε “θα μάθετε από τα μέσα”. Δεν μας ενημέρωσαν ούτε ότι υπάρχει δυνατός άνεμος, τώρα τουλάχιστον χρησιμοποιούν το 112. Ούτε εναέρια μέσα, ούτε ενημέρωση, ούτε ειδοποίηση. Μόνο αν θέλετε μένετε ή φεύγετε….
Πέρασαν 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι… Σήμερα η τελευταία ελπίδα των συγγενών των θυμάτων για την δικαίωση 26 ανθρώπων
Σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου του 2018 η φονική φωτιά στο Μάτι, άφησε πίσω της 104 νεκρούς συμπολίτες μας.
Φωτιά στο Μάτι: Τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας
Έξι χρόνια μετά, οι άνθρωποι που έζησαν την φρικτή εκείνη μέρα, δεν αισθάνονται δικαιωμένοι. Όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής, κανένα σχέδιο διάσωσης, ούτε και για το σόου που δόθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες από τα μέλη και τους αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης –που δεν ήξεραν για νεκρούς- ενώ θύματα είχαν βρεθεί κάτω από καμένα αυτοκίνητα, στο δρόμο, στα σπίτια τους, στη θάλασσα και, τα περισσότερα, στο οικόπεδο της φρίκης, στην οδό Δημοκρατίας όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι 26 άνθρωποι. Αλλά επειδή δεν προέκυψε κανείς που να έχει την ευθύνη.
Ο κατάλογος των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι:
ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ Αικατερίνη,
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Ζωή,
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος,
ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ Αιμιλία,
ΒΟΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευθύμιος,
BONTE Dirk,
ΓΑΖΕΠΙΔΟΥ-ΓΑΖΕΠΗ Παναγιώτα,
ΓΑΛΑΝΗ Μαρία,
ΓΙΑΝΑΚΟΔΗΜΟΣ Βασίλειος,
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία,
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική,
ΔΕΣΥΠΡΗ Θέκλα,
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Αβάπτιστο τέκνο,
ΔΙΟΝΥΣΙΩΤΗ Μαργαρίτα,
ΔΟΞΑΣ Παναγιώτης,
ΔΟΞΑΣ Αργύριος,
ΔΡΟΥΒΗΣ Χαράλαμπος,
ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Ευστράτιος,
ΘΑΝΟΣ (ή ΝΤΑΝΟΣ) Ιωάννης,
ΚΑΚΑΡΗΣ Σπυρίδων,
ΚΑΛΑΜΠΑΝΙΔΑ Μαρία,
ΚΑΛΑΜΠΑΝΙΔΑ Μαριάνθη,
ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Νικόλαος,
ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΣ Ιωάννης,
ΚΑΛΕΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Παρασκευή,
ΚΑΝΔΑΛΕΠΑ Σμαράγδα,
ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗ Γαρυφαλλιά,
ΚΑΡΑΛΗ Αθηνά (Νέλλη),
ΚΑΤΣΑΡΓΥΡΗΣ Βασίλειος,
ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ Μάρκος,
ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗΣ Πάρης,
ΚΕΡΤΣΟΣ Κωνσταντίνος,
ΚΛΑΔΙΟΣ Ιάκωβος,
ΚΛΑΔΙΟΣ Ιωάννης,
ΚΛΑΔΙΟΥ Μαρία,
ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Γεώργιος,
ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Δημήτριος,
ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Παναγιώτης,
ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ Πιπίνα,
ΚΟΚΚΩΝΗΣ Επαμεινώνδας,
KORZENIOWSKA Beata-Teresa,
KORZENIOWSKI Kacper-Nikolaj,
ΚΟΣΣΟΡΑΣ Νικόλαος,
ΚΟΥΚΛΑ-ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Μαρία,
ΚΟΥΚΛΑΣ Χρήστος,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ Μαριάνθη,
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλεία,
ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ Μιχαήλ,
ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ Στέλιος,
ΜΑΣΧΑ Αγγελική,
ΜΑΣΧΑΣ Άγγελος, ΜΑΥΡΙΔΟΥ Βασιλεία,
ΜΙΧΑΣ Βίκτωρας,
ΜΩΡΑΪΤΗ Ασπασία,
ΝΙΤΣΟΤΟΛΗ Κατίνα,
ΝΤΟΥΤΣΑ-ΓΑΒΑΚΗ Νικολέτα,
O’CALLAGHAN-WESTROPP Brian,
ΟΡΦΑΝΟΥ Κωστούλα,
ΠΑΓΩΜΕΝΟΥ Μαρία,
ΠΑΛΙΟΥΡΑ Βασιλική,
ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ Στυλιανός-Ιωάννης,
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ιωάννης,
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Παναγιώτης,
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΖΟΓΚΑ Φλώρα,
ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Σπυρίδων Ιερέας,
ΠΑΤΕΛΑΡΟΥ Μοίρα,
ΠΕΤΑΛΑ Ευαγγελία,
ΠΕΤΑΛΑΣ Διονύσιος,
ΠΛΥΜΑΚΗΣ Λεωνίδας,
ΠΟΛΙΤΟΥ Ευγενία,
ΠΟΛΥΠΟΡΤΗΣ Μιχαήλ,
ΣΑΡΙΕΒΑ Ελένη,
ΣΙΑΠΕΡΑ Ευαγγελία,
ΣΙΑΠΚΑΡΑ Καλλιόπη,
ΣΙΔΕΡΗ Ελένη,
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ Ζαμπέτα,
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ Δημήτριος,
ΣΠΑΝΟΥ Κασσιανή,
ΣΠΗΛΙΩΤΗ Χρύσα,
ΣΠΥΡΙΔΗΣ Σπύρος,
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Θάλεια,
ΤΖΟΥΛΙΑΣ Δημήτριος,
ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΗΣ Δημήτριος,
ΤΣΑΟΥΣΗ Θεοδώρα,
ΤΣΑΡΜΠΟΣ Παύλος,
ΤΣΕΚΟΣ Βίκτωρ,
ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ Φίλιππος,
ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλική,
ΦΙΛΙΠΠΟ-ΠΟΥΛΟΥ Σοφία,
ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία,
ΦΥΤΡΟΣ Ανδρέας,
ΦΥΤΡΟΣ Γρηγόρης,
ΦΥΤΡΟΥ Ευδοκία,
ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗΣ Παναγιώτης,
ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑ Ελισάβετ,
ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑ Μαρία,
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος,
ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Βασιλική,
ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Ευπραξία,
ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Μελίνα-Ευπραξία (Εβελίνα),
ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ Ηλιάνα-Μαρία (Μαριλία),
ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ Στέλλα,
ΑΤΑΥΤΟΠΟΙΗΤΗ Σορός γυναίκας.
Γι’ αυτό και μετά το τέλος της δίκης, στην οποία από τους 21 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι οι 6 (οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού η εκτιτέα ποινή των 5 ετών που τους επιβλήθηκε, είναι εξαγοράσιμη με περίπου 40.000 ευρώ), οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν. Ορισμένοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, άλλοι πέταξαν καρέκλες, άλλοι φώναξαν ντροπή, άλλοι έκλαιγαν. Μετά τις αντιδράσεις για την πρωτόδικη απόφαση με τις ποινές-χάδι, η τελευταία ελπίδα των συγγενών των θυμάτων και των επιζήσαντων, είναι το Εφετείο. Με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι ορατός καθώς η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο, έως το 2026, οι 21 κατηγορούμενοι έχουν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, δικαζόμενοι από την αρχή. Η χθεσινή, έκτη συνεδρίαση του Εφετείου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναλώθηκε στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί του παραδεκτού της εισαγγελικής έφεσης που ασκήθηκε για την πρωτόδικη απόφαση από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.
Στο μεταξύ, στο Μάτι σήμερα όλα σταματούν και όλα περιστρέφονται γύρω από τις εκδηλώσεις μνήμης της έκτης μαύρης επετείου που έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23/07/2018, για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγκλημα εκείνης της μέρας, όπως αναφέρει. Η απόκοσμη φρίκη, ο ανείπωτος πόνος, ο φόβος, ο θρήνος, όλα ξαναζωντανεύουν.
Στις 9 σήμερα το πρωί θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και, μισή ώρα αργότερα, 30 Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.
Τα μέλη του Συλλόγου, σε ανακοίνωσή τους για τις εκδηλώσεις, αναφέρουν ότι σήμερα συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στη χώρα μας μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο: τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική, βυθίζοντας στο πένθος 5 οικισμούς (Μάτι, Νέο Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι, Αμπελούπολη και Προβάλινθο) καθώς και όλη την Ελλάδα και τρεις μήνες από την προσβλητική για τη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των εγκαυματιών απόφαση του Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στον Ά βαθμό, ως πλημμέλημα και όχι ως κακούργημα. Δηλώνουν την πεποίθησή τους ότι θα δικαιωθούν και καλούν να συναντηθούμε και να περπατήσουμε και πάλι, στους τόπους του Μαρτυρίου και στο δρόμο της φωτιάς.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών μας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να αποθέσει ένα λουλούδι στη μνήμη τους.
Ακολουθεί, η πορεία όλων, από το Μνημείο, στο δρόμο της φωτιάς, μέχρι το Ν.Α.Ο.ΜΑ. στο Μάτι.
Στις 20:00, θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.)
Στις 21:00, περπατώντας από το Ν.Α.Ο.ΜΑ προς τη μαρτυρική Αργυρά Ακτή, θα αφεθούν 104 πλωτά φαναράκια και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων και άσπρα μπαλόνια για την Εβίτα και τα 11 παιδιά, που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν. Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο Δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα: να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό.
Ο Δήμος Μαραθώνα, με ανακοίνωσή του, έχει παρακαλέσει τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή και κυρίως στα σημεία όπου διεξάγονται εκδηλώσεις – δρώμενα, όπως και κατά μήκος της πορείας από το Νέο Βουτζά έως τον ΝΑ.Ο.ΜΑ και την Αργυρά Ακτή, να συμμετέχουν στο πένθος, εάν όχι και κρατώντας κλειστά τα καταστήματά τους τις προαναφερθείσες ώρες, τουλάχιστον τηρώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα σεβασμού και ησυχίας, όπως αρμόζει στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων. Κάποια από αυτά, έχουν ήδη ανακοινώσει πως συμμετέχουν στο πένθος και θα παραμείνουν κλειστά.
Πέρασαν 4 χρόνια… 10 ιστορίες από την τραγωδία στο Μάτι που συγκλόνισαν την Ελλάδα
Τέσσερα χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: 4 χρόνια μετά την μεγάλη τραγωδία, συγκεντρώσαμε 10 συγκλονιστικές μαρτυρίες από εκείνη την μέρα.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Η φονική πυρκαγιά
Πριν από 4 χρόνια , την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, χάθηκαν 102 ζωές. Ποιος να το φανταζόταν εκείνο το βράδυ, πως θα ξεκινούσε φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Ποιος να το φανταζόταν, ότι στο Μάτι, θα γίνει μία τέτοια τραγωδία. Άνθρωποι είδαν τη ζωή τους ν’ ανατρέπεται και να καταστρέφεται σε μία στιγμή. Είδαν τη ζωή να διαλύεται, τα πάντα να καταρρέουν και τους δικούς τους να πεθαίνουν και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα.
Ανείπωτες και αμέτρητες τραγωδίες. Οικογένειες που ξεκληρίστηκαν σε μία στιγμή. Η πιο δραματική σκηνή εκτυλίχθηκε στο οικόπεδο του θανάτου. Εκεί όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο 26 άτομα αγκαλιασμένα και απανθρακωμένα, μη γνωρίζοντας ότι δίπλα υπήρχε διέξοδος.
Η μανία της φύσης άφησε πίσω της ανεξίτηλα σημάδια. Ο χρόνος στο Μάτι είχε σταματήσει. Η μαυρίλα που απλώνεται παντού, θυμίζει την ανείπωτη καταστροφή που εκτυλίχθηκε.
Στο Μάτι όσα χρόνια κι αν περάσουν τίποτα δεν είναι ξανά το ίδιο. Τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν, να παίξουν, να μεγαλώσουν. Οι οικογένειες που ξεκληρίστηκαν και οι ζωές που καταστράφηκαν, θα μας θυμίζουν για πάντα το τι συνέβη.
Σας παρουσιάζουμε 10 ιστορίες, που μας συγκλόνισαν και θα μείνουν για πάντα εντυπωμένες στη μνήμη μας.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Η συγκλονιστική ιστορία των διδύμων που έγιναν πρωτοσέλιδο στους Times
Η ιστορία των δύο διδύμων κοριτσιών. Της Σοφίας και της Βασιλικής Φιλιπποπούλου είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Τότε ο τραγικός πατέρας νόμιζε ότι είχε αναγνωρίσει τα δύο κοριτσάκια σε πλάνο τηλεοπτικού σταθμού, μέσα σε σκάφος στο λιμάνι της Ραφήνας, το οποίο μετέφερε διασωθέντες από το Μάτι. Προσπαθούσε να εντοπίσει τα δύο παιδιά και είχε ζητήσει την αρωγή του κόσμου ώστε να βρεθούν. Τελικά αποδείχθηκε ότι είχε κάνει λάθος.
Οι γονείς είχαν απευθύνει έκκληση στο Χαμόγελο του Παιδιού και είχε εκδοθεί Amber Alert. Η ιστορία τους είχε γίνει πρωτοσέλιδο και στους Times.
Δυστυχώς ο επίλογος ήταν τραγικός. Τα δύο 9χρονα κοριτσάκια είχαν βρεθεί απανθρακωμένα μέσα στο αυτοκίνητο, στο οικόπεδο του θανάτου. Βρέθηκαν αγκαλιασμένα, μαζί με τον παππού και τη γιαγιά τους.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Η οικογένεια που ξεκληρίστηκε
Άλλη μία τραγική ιστορία είναι αυτή της οικογένειας Φύτρου, που ξεκληρίστηκε ολόκληρη η οικογένεια της. Η Βαρβάρα Βουκάκη έχασε τον σύζυγο της και τα δύο παιδιά της στην φονική πυρκαγιά.
Ο 53χρονος Γρηγόρης Φύτρος και ο 11χρονος Ανδρέας απανθρακώθηκαν δίπλα στο αυτοκίνητο της οικογένειας την 23η Ιουλίου.
Η μοναχοκόρη της κυρίας Βουκάκη, η 13χρονη Εβίτα, έτρεξε να σωθεί και έπεσε από ύψος 15 μέτρων στη θάλασσα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία.
Η κ. Φύτρου πρόσφατα δήλωσε την αγανάκτηση της και την πρόθεση της να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι: Θέλω να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι και αν είναι αυτοί, ενώ έχει κινήσει και τις νομικές διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση, αφού έχει καταθέσει μήνυση που στρέφεται κατά των Ηλία Ψινάκη, Ρένα Δούρου, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Τόσκα του πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καππάκη και των πρώην αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους κατηγορεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.
Στη μνήμη των δύο παιδιών οι μαθητές του Αρσακείου – Τοσίτσειου σχολείου στην Εκάλη, όπου φοιτούσαν, φύτεψαν δύο ελιές στην αυλή του σχολείου ενώ υπάρχουν και ταμπέλες, με την μία ελιά να ονομάζεται Εβίτα και την άλλη Ανδρέας.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Ο ήρωας παππούς που έσωσε τον εγγονό του
Ο 73χρονος Σπύρος Σπυρίδης έγινε ο 100ος νεκρός της πυρκαγιάς που έπληξε το Μάτι. Ο συνταξιούχος- υπεύθυνος υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ είχε προστατέψει τον εγγονό του με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα την 23η Ιουλίου και να αφήσει την τελευταία του πνοή μετά από πολύμηνη μάχη στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.
Ο 73χρονος μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο εγγόνια τους φιλοξενούνταν στο Μάτι όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Παππούς, γιαγιά κι εγγόνια μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν, αλλά αποκλείστηκαν στην παραλιακή, με αποτέλεσμα να τους πιάσει το θερμικό κύμα.
Τότε ο παππούς αγκάλιασε με το σώμα του τον εγγονό του και η γιαγιά την εγγονή.
Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν για δέκα μέρες στο Παίδων, ενώ η 72χρονη κάηκε κατά 14% σε χέρια-πόδια-σβέρκο.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Επέλεξε να σώσει το παιδί του από την ανάπηρη μάνα του
O Θανάσης Μωραϊτης βρέθηκε μπροστά στο πιο τραγικό δίλημμα να επιλέξει αν θα σώσει τον 19χρονο γιο του ή την 90χρονη μητέρα του, η οποία ήταν ανάπηρη και δεν μπορούσε να περπατήσει. Προσπάθησε να την βγάλει από το αυτοκίνητο όταν είδε ότι η φωτιά τους πλησιάζει και διαπίστωσε ότι δεν θα τα κατάφερνε, αναγκάστηκε να την αφήσει για να σώσει τον γιο του.
Όπως είχε δηλώσει στην κάμερα του Alpha όταν είχε πάει να δώσει DNA για ν’ αναγνωρίσει το πτώμα της μητέρας του:
Όλα έγιναν σε ένα λεπτό, δεν είχα κανένα περιθώριο επιλογής. Η μητέρα μου ήταν ανήμπορη να μετακινηθεί, ήταν 90 χρονών και συνέχισε συγκλονίζοντας, Δεν πρόλαβα να της πω ούτε αντίο, έφευγα και την έβλεπα να καίγεται.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Η τραγική ιστορία της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη και του συζύγου της Δημήτρη Τουρναβίτη
Η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη και ο αθλητής και μουσικός Δημήτρης Τουρναβίτης είχαν θεαθεί τελευταία φορά στο Κόκκινο Λιμανάκι και τους έψαχναν συγγενείς και φίλοι.
Τα αυτοκίνητα του ζευγαριού είχαν βρεθεί απανθρακωμένα στο οικόπεδο του θανάτου, όπως και το ένα από τα δύο σκυλιά του ζευγαριού. Οι ελπίδες ότι ίσως είναι ζωντανοί είχαν δημιουργηθεί όταν είχε βρεθεί στο λιμάνι τραυματισμένο το δεύτερο σκυλί του ζευγαριού.
Ο αδερφός του αθλητή κ. Κώστας Τουρναβίτης, είχε δηλώσει στο reader.gr, που είχε βρεθεί στο τόπο της τραγωδίας: Ήρθα εδώ ήδη από την ίδια μέρα (σσ Δευτέρα 23/7), έμεινα τα ξημερώματα γιατί ξέρω την περιοχή. Βρήκαμε το αυτοκίνητό τους πιο κάτω,
Τελικά είχαν και οι δύο τραγικό τέλος, αφού στις 27 Ιουλίου 2018 ταυτοποιήθηκε η σορός του Δημήτρη Τουρναβίτη και δύο μέρες μετά της ηθοποιού.
Την μέρα που έγινε γνωστός ο θάνατος της ηθοποιού, στο θέατρο της Επιδαύρου, μετά το τέλος της παράστασης Θεσμοφοριάζουσες, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αφιέρωσε την παράσταση στα θύματα της τραγικής καταστροφής και το κοινό έδωσε ένα τελευταίο χειροκρότημα στην Χρύσα Σπηλιώτη.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Ο τραγικός πατέρας του 13χρονου Δημήτρη
Τραγική φιγούρα ήταν και ο πατέρας του 13χρονου Δημήτρη Αλέξοπουλου, που είχε εξαφανιστεί τη μέρα της φονικής πυρκαγιάς και πίστευε ότι τον είχε εντοπίσει μαζί με τη γιαγιά του σε φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί στο facebook.
Δυστυχώς το παιδί ήταν ανάμεσα στα θύματα και την είδηση είχε ανακοινώσει το Χαμόγελο του Παιδιού καθώς είχε εκδώσει και Amber Alert, μετά την αγωνιώδη αναζήτηση του πατέρα.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Η κόρη που έψαχνε τη μητέρα της σε τηλεοπτικό σταθμό
Η Ιωάννα Καρακουλάκη αναζητούσε την μητέρα της και συγκίνησε, όταν προσπάθησε να την εντοπίσει μέσω παρέμβασης της σε τηλεοπτικό σταθμό.
Η μητέρα μου αρχικά είχε εγκλωβιστεί σε μια πολυκατοικία στο Μάτι. Δεν μπορούσε να βγει. Της τηλεφώνησα και απάντησε κάποιος άγνωστος στο τηλέφωνο. Άκουγα κόσμο να ουρλιάζει. Ξαναπήρα και μου είπε ένας κύριος ότι είναι μαζί της, έχει κάποια εγκαύματα αλλά είναι καλά. Μετά μίλησα με την μητέρα μου, αλλά δεν καταλάβαινα τι έλεγε.
Τελικά το σπίτι της άτυχης γυναίκας όπως είπε η κόρη της δεν έπαθε ζημιές. Δυστυχώς η 48χρονη Αθηνά Καραλή ταυτοποιήθηκε ανάμεσα στα θύματα.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Η οικογένεια ξεκληρίστηκε αλλά το σπίτι έμεινε αλώβητο
Η ακτινολόγος Βασιλική Χερουβείμ, οι δίδυμες κόρες της Μελίνα-Ευπραξία και Μαρία-Ηλιάνα και η μητέρα της βρέθηκαν αγκαλιασμένες και απανθρακωμένες μέσα σ’ ένα από τα πολλά αυτοκίνητα που κάηκαν ολοσχερώς στο Μάτι.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το σπίτι της οικογένειας έμεινε αλώβητο από τη φονική πυρκαγιά, ενώ το 2017 είχε χάσει τη ζωή του στο σπίτι, ο πατέρας της ακτινολόγου πέφτοντας μέσα στο πηγάδι.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Ο ήρωας πυροσβέστης που έσβηνε τις φωτιές κι έχασε γυναίκα και παιδί
Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου ο πυροσβέστης Ανδρέας Δημητρίου ενημερώθηκε από την υπηρεσία για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και τον κάλεσαν να συνδράμει.
Τότε γύρω στις 17:30 ένας συνάδελφος τον ενημέρωσε πως φωτιά πλησιάζει στο Μάτι, στο σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι του.
Άμεσα ενημέρωσε τη σύζυγό του: Μαργαρίτα πάρε τον μικρό και φύγε αμέσως από το σπίτι.
Αργότερα, ο πυροσβέστης επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί της αλλά δεν τα κατάφερε και αποφάσισε να φύγει με το αυτοκίνητό του για να τους βρει. Εκ των υστέρων παραδέχεται ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να έχει εγκλωβιστεί στη φωτιά
Η Μαργαρίτα υπέκυψε στα εγκαύματα της 12 μέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και θυσιάστηκε για να σώσει τον μικρό που ήταν και το μικρότερο θύμα της φονικής πυρκαγιάς και την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου συμπλήρωνε έξι μήνες ζωής.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Το γράμμα ήταν τα τελευταία της λόγια
Ο Ανδρέας Δημητρίου αποκάλυψε ότι η σύζυγος του υπαγόρευσε στον διασώστη του ΕΚΑΒ που την παρέλαβε με το ασθενοφόρο ένα γράμμα που απευθυνόταν στον ίδιο αλλά και τους γονείς της.
Μέρες μετά όταν πήγα στο νοσοκομείο, αφού είχε φύγει η Μαργαρίτα, μαζί με τα άλλα τα χαρτιά που μου έδωσαν που ήταν απαραίτητα για να γίνει η ταφή της,μου έδωσαν κι ένα γράμμα που είχε αφήσει χωρίς να το ξέρω. Μου έδωσαν ένα γράμμα, το οποίο το είχε υπαγορεύσει στον διασώστη. Και το οποίο ήταν ένα γράμμα αποχαιρετισμού με κάποιο τρόπο. Μέσα αναφέρει εμένα και τους γονείς της, δεν αναφέρει πουθενά τον μπέμπη. Δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι αυτό, δεν ξέρω αν μπορεί να ερμηνευτεί κάπως αυτό. Το υπαγόρευσε όσο ήταν στο ασθενοφόρο γιατί μετά την διασωληνώσανε και την έβαλαν σε καταστολή. Το γράμμα ήταν τα τελευταία της λόγια προς εμένα.
4 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Το δραματικό τελευταίο τηλεφώνημα
Συγκλονίζει η ιστορία του Γιώργου Καΐρη που στην τελευταία επικοινωνία με την γυναίκα του, του είπε ότι ξέρει πως θα πεθάνει.
Η σύζυγος του κ. Καΐρη μπήκε στο σπίτι για να σώσει δύο σκυλιά της οικογένειας και δυστυχώς εγκλωβίστηκε. Αργότερα μίλησαν τρεις φορές στο τηλέφωνο.
Στις 18.49 έγινε το τελευταίο τηλεφώνημα. Ήταν μαζί με την ξαδέρφη της ήταν η πιο συγκλονιστική ίσως μαρτυρία. Μου είπε, τι δεν καταλαβαίνεις. Ξέρω ότι θα πεθάνω, ξέρω ότι θα τελειώσουν όλα
Ο Γιώργος Καΐρης είχε φύγει με το αυτοκίνητό να πάει να ζητήσει βοήθεια, ωστόσο δεν βρήκε κανέναν.Μάλιστα είχε πάρει τηλέφωνο την Πυροσβεστική και την πρώτη φορά του είπαν πως δεν υπήρχε φωτιά!
Αργότερα μίλησε τρεις φορές στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του και της είπε να ρίξει νερό στο σπίτι και να προστατευτεί. Όπως είπε ο κ. Καΐρης η άτυχη γυναίκα ζούσε για 50 λεπτά εγκλωβισμένη στο σπίτι και ο ίδιος βρισκόταν από έξω, αδυνατώντας να τη βοηθήσει.
Επίσης καταγγέλλει ότι οι συγγενείς των θυμάτων ζητάνε την δικογραφία και ο εισαγγελέας δεν τους τη δίνει.
Διαβάστε Επίσης:
Ορεστιάδα: Βρήκε την κάρτα ανάληψης του φίλου του και του πήρε όλα τα χρήματα από τον λογαριασμό
Τέλος οι κληρώσεις για τη σημαία – Οι αριστούχοι μαθητές ξανά γίνονται σημαιοφόροι στις παρελάσεις
Ο μοναδικός δεσμός μεταξύ μητέρας και κόρης μέσα από ένα υπέροχο φωτογραφικό αφιέρωμα
Πηγή