Αν έχετε κανονίσει διακοπές, αλλάζουν τα σχέδια: Έρχονται ξαφνικά δυνατές βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και μποφόρ
Αν και ο φετινός Ιούλιος ξεκίνησε με έντονο καύσωνα, φαίνεται ότι θα μας αποχαιρετήσει με μια πιο δροσερή αίσθηση, καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της θερμοκρασίας στο άμεσο μέλλον.
Όπως αναφέρουν τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα, οι βόρειοι άνεμοι, που θα πνέουν με ένταση έως και 7, ακόμα και 8 μποφόρ στο Αιγαίο, θα συντελέσουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Ειδικότερα, για την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, αναμένεται μια ελαφριά πτώση της θερμοκρασίας, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται από 34 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα νησιά, και από 35 έως 37 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
Στην Αττική, όπου ο άνεμος θα φτάσει επίσης τα 7 μποφόρ, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει μέχρι τους 35 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς Κελσίου. Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν παρόμοιες και την πρώτη ημέρα του Αυγούστου, με μια ήπια άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς ωστόσο να προσεγγίσει τα επίπεδα του καύσωνα.
Η Ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΥΣΩΝΑΣ…
Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει άλλο καλοκαίρι που να έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ ο όρος “καύσωνας”.
Ναι πράγματι φέτος βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την επίδραση υψηλών εως και πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών, συνθήκες οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλο αυτό και άλλο σε κάθε κύμα ανόδου του υδραργύρου να γίνεται λόγος για καύσωνα.
Επίσης, το να γίνονται συγκρίσεις των μετρήσεων του σήμερα με αντίστοιχες πολλών ετών πίσω και να διαπιστώνουμε ότι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα μιας και τότε είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό πλήθος σταθμών όπως επίσης το τότε δίκτυο λειτουργούσε κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλες προδιαγραφές.
Όλα τα παραπάνω σηκώνουν πολύ συζήτηση, συζήτηση η οποία αφορά την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Και πρέπει κάποια στιγμή η συζήτηση αυτή να γίνει και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε στο μέλλον να στηρίξουμε τα συμπεράσματά μας που θα μας οδηγήσουν στην αλήθεια όσο βέβαια μας επιτρέπουν τα όρια λειτουργίας της ατμόσφαιρας και της Φύσης γενικότερα.
Μέχρι όμως να γίνουν αυτά (αν γίνουν και κυρίως αν θέλουμε να γίνουν), θα υπάρχουν πάντα πολλά ερωτηματικά για το αν όντως τα συμπεράσματά μας είναι σωστά ή είναι τα ίδια που θα καταλήγαμε χρόνια πριν αν χρησιμοποιούσαμε τα αντίστοιχα εργαλεία και τότε.
Θυμάμαι από τις πρώτες ημέρες κιόλας στα έδρανα του τμήματος Φυσικής, δινόταν μεγάλη βαρύτητα στο πώς μετράμε ένα μέγεθος (π.χ θερμοκρασία), όπως επίσης και το όργανο που θα χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτή τη μέτρηση.
Σε ότι αφορά τώρα στα περί νέου καύσωνα κτλ, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δε φαίνεται κάτι τέτοιο (μετεωρολογικά τουλάχιστον….), με τα μελτέμια να κυριαρχούν και τη ζέστη να είναι πιο έντονη προς τα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Στο πρώτο μας διάγραμμα μπορείτε να δείτε τις καμπύλες κύμανσης της θερμοκρασίας όπου έχουμε επισημάνει με τις μαύρες γραμμές τα όρια κατά κάποιο τρόπο της ζέστης, ενώ στον δεύτερο χάρτη σημειώνουμε με τα λευκά βέλη τους χρωματισμούς που οδηγούν σε καύσωνα και που σε καμία περίπτωση δεν απασχολούν τη χώρα μας.
Ας λάβουμε υπόψη μας ότι μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών θεωρείται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και άρα οι 38 π.χ βαθμοί που θα συναντήσουμε στα δυτικά μακριά από την επίδραση του μελτεμιού δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση. Κάθε καλοκαίρι τα βιώνουμε αυτά, μην τα θεωρούμε και όλα ακραία!
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!
Υ.Γ. Αυτή η πολύ μεγάλη περίοδος ξηρασίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος μιας και υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα και με το μακροπρόθεσμο σύστημα πρόγνωσης που τρέχουμε για διαμόρφωση τύπου κυκλοφορίας που θα φέρει ένα ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές.
Θα το αναλύσουμε περισσότερο μέσα στον Αύγουστο το όλο αυτό θέμα που ταλαιπωρεί τους αγρότες μας.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι ενδεχόμενα προβλήματα από τις βροχές που φαίνονται.
Συναγερμός για πυρκαγιές
Δυστυχώς, ενώ οι δροσεροί άνεμοι προσφέρουν ανακούφιση από τη ζέστη, ενδέχεται ταυτόχρονα να ενισχύσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι ιδιαίτερα υψηλός, κατατάσσοντας την επικινδυνότητα στην κατηγορία 4, σε πέντε Περιφέρειες της χώρας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές που θα βρίσκονται υπό πορτοκαλί συναγερμό είναι οι εξής:
– Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, περιλαμβάνοντας τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας
– Περιφέρεια Πελοποννήσου, καλύπτοντας τις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας
– Περιφέρεια Κρήτης
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας
Ο υψηλός κίνδυνος απαιτεί εγρήγορση και προσοχή από τους πολίτες και τις αρμόδιες αρχές για την αποφυγή και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά λόγω αμέλειας. Συγκεκριμένα, συνιστάται να αποφευχθεί το κάψιμο ξερών χόρτων, κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, καθώς και η χρήση υπαίθριων ψησταριών. Επίσης, προτείνεται να αποφεύγεται το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται αυστηρά η καύση αγρών. Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί πυρκαγιά, είναι απαραίτητο να ειδοποιήσει αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας τον αριθμό 199.
Πηγή