Συναγερμός από Μετεωρολόγους: Ξεκινάει σφοδρή κακοκαιρία με βροχές & καταιγίδες – Αυτές οι περιοχές στο “κόκκινο”
Ο καιρός την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα είναι ηλιόλουστος με σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν έναν υποφερτό Αύγουστο, χωρίς ακραίους καύσωνες.
Ανατροπή με τον καιρό: Αλλαγή σκηνικού από την Δευτέρα
Από το απόγευμα της Κυριακής, το καιρικό σκηνικό αναμένεται να αλλάξει καθώς θα επιστρέψει η αστάθεια. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, το μεσημέρι και το απόγευμα της Κυριακής αναμένονται βροχές, κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, από την Πελοπόννησο μέχρι την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Στις νησιωτικές περιοχές αναμένονται μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια.
Στην Αττική αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι νεφώσεις θα πυκνώσουν το μεσημέρι και θα σημειωθούν πρόσκαιρες μπόρες. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 27 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 4 μποφόρ στον Σαρωνικό, 4-5 μποφόρ στον νότιο Ευβοϊκό.
Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, που θα εναλλάσσονται με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 4-5 μποφόρ στον Θερμαϊκό.
H πρόγνωση της ΕΜΥ
Για αύριο Κυριακή 4 Αυγούστου 2024 προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 35 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς, στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 34 με 36 και τοπικά τους 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν
Ο καιρός τον Αύγουστο
Κολυδάς: Υποχωρεί η έντονη ζέστη
Εξασθένηση ανέμων στα 4-5 μποφόρ το ΣΚ και τη Δευτέρα. Την Τρίτη βοριαδάκι στα 5-6 και την Τετάρτη-Πέμπτη μελτέμι στα 6-7 μποφόρ.
Φαινόμενα αστάθειας κυρίως την Κυριακή στα ηπειρωτικά , που ίσως επηρεάσουν τα βόρεια και δυτικά της Αττικής.
Η πιο ζεστή ημέρα το Σάββατο με τον υδράργυρο και στους 40 βαθμούς Κελσίου , ενώ από την Κυριακή και μετά θα έχουμε υποχώρηση της θερμοκρασίας . Σε γενικές γραμμές η θερμοκρασία θα βρίσκεται περί τους 3 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές εως και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος (οχι κάτι ακραίο).
????️????☀️????Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
✅Εξασθένηση ανέμων στα 4-5 μποφόρ το ΣΚ και τη Δευτέρα. Την Τρίτη βοριαδάκι στα 5-6 και την Τετάρτη-Πέμπτη μελτέμι στα 6-7 μποφόρ.
✅Φαινόμενα αστάθειας κυρίως την Κυριακή στα ηπειρωτικά , που ίσως επηρεάσουν τα βόρεια και δυτικά της… pic.twitter.com/DJCgfmMWpM
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) August 2, 2024
Μαρουσάκης: Χωρίς καύσωνα το πρώτο δεκαήμερο
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας και μέχρι τις 10 Αυγούστου δεν θα υπάρξουν υψηλές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, μετά από μια σύντομη αύξηση της θερμοκρασίας την Παρασκευή και το Σάββατο, η Κυριακή θα φέρει έντονη αστάθεια και πτώση της θερμοκρασίας. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν τα μελτέμια, με τις κανονικές ζέστες στην ανατολική πλευρά και πιο έντονες στα δυτικά.
Ο καιρός όπως όλα δείχνουν δεν θέλει να ικανοποιήσει αυτούς που πριν καλά καλά ξεκινήσει ο μήνας κάνανε λόγο για έναν Αύγουστο φωτιά με ένα νέο κύμα καύσωνα διαρκείας να επηρεάζει τη χώρα σπάζοντας και πάλι τα ρεκόρ, μιας και μέχρι τις 10 τουλάχιστον του μήνα δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον προγνωστικό ορίζοντα, αντιθέτως μάλιστα μετά από μια σύντομη άνοδο του υδραργύρου το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο, ακολουθεί η Κυριακή με έντονη αστάθεια και πτώση της θερμοκρασίας για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και πάλι τα μελτέμια με τη φυσιολογική ζέστη προς τα ανατολικά και περισσότερο έντονη πιο δυτικά. λΚαλό μήνα με υγεία σε όλες και σε όλους
Χωρισμένος στα 2 ο καιρός τον Αύγουστο, αν φεύγεις διακοπές…: Από τη μία καύσωνας και από την άλλη καταιγίδες
Φαίνεται ότι οι μετεωρολόγοι για ακόμα μια φορά διχάζονται σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που αναμένονται τον Αύγουστο. Παρόλο που στην αρχή προέβλεπαν καύσωνα με θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς, στη συνέχεια υποστήριξαν ότι θα υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά όχι καύσωνας, καθώς και έντονες βροχοπτώσεις.
Από τη μία καύσωνας και από την άλλη καταιγίδες
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε ότι η ζέστη θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές υπήρξε πρόσκαιρη μείωση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες.
Ο κ. Κολυδάς επισήμανε ότι αυτή η κατάσταση δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, όπου οι θερμοκρασίες είναι 3 με 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις φυσιολογικές και οι μέσες μέγιστες τιμές πλησιάζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Και έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του: “Παρά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας στην Αθήνα ο υδράργυρος σε γενικές γραμμές τις επόμενες μέρες διατηρείται σε επίπεδα κατά 5 περίπου βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Γενικότερα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη τη Βαλκανική διατηρούνται οι θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα με μέσες μέγιστες τιμές περί τους 38 °C”,
Καλλιάνος: Υψηλές θερμοκρασίες
Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο μετεωρολόγος Γ. Καλλιάνος “Ακολουθούν οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας έως και την Κυριακή 4 Αυγούστου. Προφανώς και αυτές οι θερμοκρασίες αναφέρονται στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της εκάστοτε περιφέρειας. – Μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου οι θερμοκρασίες θα είναι ήπιες για την εποχή και μάλιστα την Τετάρτη και την Πέμπτη θα είναι οριακά χαμηλότερες για την εποχή.
– Άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία κυρίως το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι θερμοκρασίες δεν θα είναι ακραίες και προφανώς δεν θα λάβει έως και την Κυριακή κάποιο κύμα καύσωνα.
– Το Σαββατοκύριακο, θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν επίπεδα καύσωνα, θα σημειωθούν τοπικά μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας (Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική/Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος).
– Στην Αττική, μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, δεν φαίνεται ότι ο υδράργυρος θα μπορέσει να ξεπεράσει εύκολα τους 38°C. Άρα, ναι, θα επικρατήσει ζέστη στο νομό, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο για την εποχή.
– Οι θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου είναι αποτυπωμένες κατά προσέγγιση και ενδεικτικές διότι έχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες μέχρι τότε και επομένως υπάρχει μικρή πιθανότητα να υπάρξουν ορισμένες μικροαλλαγές”
Προειδοποίηση Μαρουσάκη για βροχές
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, αλλά δεν υπάρχει καύσωνας. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να είμαστε σε ετοιμότητα για βροχές, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα.
“Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει άλλο καλοκαίρι που να έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ ο όρος “καύσωνας”.
Ναι πράγματι φέτος βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την επίδραση υψηλών εως και πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών, συνθήκες οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλο αυτό και άλλο σε κάθε κύμα ανόδου του υδραργύρου να γίνεται λόγος για καύσωνα.
Επίσης το να γίνονται συγκρίσεις των μετρήσεων του σήμερα με αντίστοιχες πολλών ετών πίσω και να διαπιστώνουμε ότι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα μιας και τότε είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό πλήθος σταθμών όπως επίσης το τότε δίκτυο λειτουργούσε κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλες προδιαγραφές.
Όλα τα παραπάνω σηκώνουν πολύ συζήτηση, συζήτηση η οποία αφορά την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Και πρέπει κάποια στιγμή η συζήτηση αυτή να γίνει και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε στο μέλλον να στηρίξουμε τα συμπεράσματά μας που θα μας οδηγήσουν στην αλήθεια όσο βέβαια μας επιτρέπουν τα όρια λειτουργίας της ατμόσφαιρας και της Φύσης γενικότερα.
Μέχρι όμως να γίνουν αυτά (αν γίνουν και κυρίως αν θέλουμε να γίνουν), θα υπάρχουν πάντα πολλά ερωτηματικά για το αν όντως τα συμπεράσματά μας είναι σωστά ή είναι τα ίδια που θα καταλήγαμε χρόνια πριν αν χρησιμοποιούσαμε τα αντίστοιχα εργαλεία και τότε.
Θυμάμαι από τις πρώτες ημέρες κιόλας στα έδρανα του τμήματος Φυσικής, δινόταν μεγάλη βαρύτητα στο πώς μετράμε ένα μέγεθος (π.χ θερμοκρασία), όπως επίσης και το όργανο που θα χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτή τη μέτρηση.
Σε ότι αφορά τώρα στα περί νέου καύσωνα κτλ, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δε φαίνεται κάτι τέτοιο (μετεωρολογικά τουλάχιστον….), με τα μελτέμια να κυριαρχούν και τη ζέστη να είναι πιο έντονη προς τα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Στο πρώτο μας διάγραμμα μπορείτε να δείτε τις καμπύλες κύμανσης της θερμοκρασίας όπου έχουμε επισημάνει με τις μαύρες γραμμές τα όρια κατά κάποιο τρόπο της ζέστης, ενώ στον δεύτερο χάρτη σημειώνουμε με τα λευκά βέλη τους χρωματισμούς που οδηγούν σε καύσωνα και που σε καμία περίπτωση δεν απασχολούν τη χώρα μας.
Ας λάβουμε υπόψη μας ότι μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών
θεωρείται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και άρα οι 38 π.χ βαθμοί που θα συναντήσουμε στα δυτικά μακριά από την επίδραση του μελτεμιού δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση. Κάθε καλοκαίρι τα βιώνουμε αυτά, μην τα θεωρούμε και όλα ακραία!
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!
Υ.Γ. Αυτή η πολύ μεγάλη περίοδος ξηρασίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος μιας και υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα και με το μακροπρόθεσμο σύστημα πρόγνωσης που τρέχουμε για διαμόρφωση τύπου κυκλοφορίας που θα φέρει ένα ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές.
Θα το αναλύσουμε περισσότερο μέσα στον Αύγουστο το όλο αυτό θέμα που ταλαιπωρεί τους αγρότες μας.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι ενδεχόμενα προβλήματα από τις βροχές που φαίνονται”.
Πηγή