Αv μάθεις τι υπάρχει μέσα, δεν θα βουτήξεις καv: Τα 35 είδη καρχαρία που κατέκλυσαν τις ελληνικές θάλασσες

August 11, 2024
Αν δεν μάθεις τα είδη καρχαρία που κατέκλυσαν τις ελληνικές θάλασσες, δεν θα βουτήξεις.

Αv μάθεις τι υπάρχει μέσα, δεν θα βουτήξεις καv: Τα 35 είδη καρχαρία που κατέκλυσαν τις ελληνικές θάλασσες


Διαφ.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι καρχαρίες έχουν επιλέξει τη Μεσόγειο, και ειδικότερα τις ελληνικές θάλασσες, ως τον ευνοϊκό τους βιότοπο. Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει αυτούς τους θαλάσσιους γίγαντες να κολυμπούν ακόμη και στα ρηχά νερά. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 36 διαφορετικά είδη καρχαριών.

width=1366

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσιμπίδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ο οποίος μίλησε πρόσφατα στην ΕΡΤ, ανέφερε: οι καρχαρίες ζουν μόνιμα στα ελληνικά νερά, όπως το Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό και το Λιβυκό πέλαγος. Είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε καρχαρίες, κοντά στις ακτές όπου αναπαράγονται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη ασφάλεια.

Επιπλέον, συμπλήρωσε: τα περιστατικά παρατήρησης καρχαριών μπορεί να φαίνονται αυξημένα λόγω της μεγαλύτερης παρουσίας ανθρώπων στις παράκτιες ζώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αμέσως μετά είπε πως περισσότεροι από 30 με 35 εκατομμύρια πολίτες και τουρίστες επισκέπτονται τις παράκτιες περιοχές, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να δουν καρχαρίες.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιμπίδης ανέφερε: Παρόλο που οι καρχαρίες μπορεί να φαίνονται επικίνδυνοι, η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι δεν αποτελούν μέρος της φυσικής τους τροφής. Οι περισσότεροι καρχαρίες τρέφονται με μικρά ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα. Οι επιθέσεις καρχαριών είναι εξαιρετικά σπάνιες στις ελληνικές θάλασσες.

Είναι ουσιώδες να διατηρούμε στη μνήμη μας ότι οι καρχαρίες αντιμετωπίζουν σημαντικότερα κινδύνους από τους ανθρώπους, εξαιτίας της αλιείας και της ρύπανσης που επηρεάζουν σοβαρά τους θαλάσσιους οικοτόπους τους.

Σύμφωνα με τον κ. Θοδωρή Τσιμπίδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, η συνολική καταγραφή των θανατηφόρων περιστατικών στη θάλασσα, λόγω δραστηριοτήτων όπως η κολύμβηση και τα θαλάσσια σπορ, υπερβαίνει τα 350 ετησίως στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, δεν καταγράφεται κανένας θάνατος που να έχει προκληθεί από επίθεση καρχαρία. Αυτό αναδεικνύει το γεγονός ότι ο πραγματικός κίνδυνος από τις επιθέσεις καρχαριών είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Η Επαφή των Ψαροντουφεκάδων με τους Καρχαρίες

Για τους ψαροντουφεκάδες, υπογράμμισε ο κ. Τσιμπίδης οι οποίοι μπορεί να βρεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των οσμών από τα θηράματά τους, η συμβουλή είναι να εγκαταλείψουν τα ψάρια τους και να απομακρυνθούν από την περιοχή αν δουν καρχαρία. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ψύχραιμοι, καθώς ο πανικός μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

Τελικά, είναι σημαντικό είπε ο κ. Τσιμπίδης να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε το φυσικό περιβάλλον των καρχαριών και να θυμόμαστε ότι είμαστε απλοί επισκέπτες στη θάλασσα. Η σωστή ενημέρωση και η γνώση μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τον πανικό και να απολαύσουμε με ασφάλεια τις θάλασσες μας.

Δεν μας φτάνουν οι καρχαρίες, ήρθαν και οι κροκόδειλοι: Συναγερμός για επίθεση ερπετού σε ζευγάρι τουριστών

Αναστατωμένη από το πρωί η Ρόδος, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλο ερπετό στον ποταμό της Κρεμαστής και οι έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ειδικότερα, υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για ζώο που κρύβεται σε καλαμιές στον ποταμό και μοιάζει με κροκόδειλο.

Άλλη μια καταγγελία αφορά σε επίθεση σε μηχανάκι σε παραποτάμιο δρόμο, όπου σύμφωνα με την αναφορά, κάποιο ζώο επιτέθηκε στο πίσω μέρος του δίκυκλου ανδρόγυνου και έπειτα εξαφανίστηκε στις καλαμιές.

Η περιφέρεια απο νωρίς σήμερα κινητοποίησε τις υπηρεσίες, για να ερευνήσουν τις αναφορές.

Έτσι, απο το πρωί στην περιοχή βρέθηκαν πυροσβέστες με κλιμάκιο του δασαρχείου, αλλά και κτηνιατρικές υπηρεσίες, για να δούνε τι συμβαίνει χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάτι.

Μπορεί το σενάριο να φαντάζει αστείο, αλλά το έχουμε δει και να συμβαίνει και στην Κρήτη με τον περιβόητο κροκόδειλο Σήφη που κάποιος τον είχε εισάγει παράνομα στην χώρα και όταν μεγάλωσε, τον παράτησε σε φράγμα.

Κροκόδειλος ή μη οι υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Ευστρατίου σε επικοινωνία που είχε το Rodosreport, καθώς υπάρχουν διαφορετικές αναφορές για ερπετό και το θέμα πρέπει να διερευνηθεί για την ασφάλεια των πολιτών.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν, καθώς αν πρόκειται για κάποιο τέτοιο ζώο, συνήθως αυτά δραστηριοποιούνται με το σούρουπο και την ημέρα παραμένουν στο νερό. Πυροσβέστες με κλιμάκιο του Δασαρχείου πραγματοποίησαν έρευνες στην περιοχή, αλλά δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το ερπετό

Ο υπεύθυνος της Ελληνικής εταιρείας Ερπετολόγων στην Κρήτη, μιλώντας στην Πρώτη Έκδοση Δωδεκανήσου σημείωσε ότι Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μάλλον δεν επρόκειτο για κροκόδειλο αλλά lizard monitor. Καταλήγουμε μάλλον στο συμπέρασμα αυτό, διότι ο κροκόδειλος δεν είναι τόσο ταχύτατος όπως οι καταγγελίες αναφέρουν.Μας μιλάνε δηλαδή για ένα ερπετό πολύ ταχύτατο. Άρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για lizard monitor.

Αν επρόκειτο για lizard monitor δεν θα βρεθεί ποτέ. Είναι πανέξυπνο ζώο. Και η τακτική δόλωσης του είναι πολύ συγκεκριμένη για να πιαστεί. Μπορεί οι ειδικοί να ψάχνουν μέρες στο ποτάμι και να μην το δουν ποτέ και όταν φύγουν να γίνουν και άλλες αναφορές εμφάνισης του.

Συνήθως δεν επιτίθεται σε ανθρώπους αλλά τρέφεται μόνο με ζώα. Για παράδειγμα, κότες. Στην περιοχή προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε κοτέτσια. Είναι όμως περίεργο, διότι το συγκεκριμένο είδος δεν επιτίθεται στον άνθρωπο τον φοβάται ενώ εδώ έχουμε αναφορές για επιθέσεις.

Από την άλλη βέβαια οι αναφορές που έχουν γίνει για επιθέσεις είναι πάντα βραδυνές ώρες. Το lizard monitor είναι ζώο το οποίο εμφανίζετε την ημέρα. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά ακόμα. Προφανώς, το ζώο είναι σε σύγχυση και προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Το ζώο αυτό δεν μπορεί να έχει έρθει μόνο του στο νησί. Κάποιος το έχει φέρει παράνομα από την Αφρική. Τώρα το άφησε ελεύθερο; του έφυγε; κανείς δεν μπορεί να ξέρει.

Είναι δύο τα ερπετά;

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσων, Χρήστος Ευστρατίου, επιβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια έχει δεχθεί καταγγελίες και αποκάλυψε ότι ίσως πρόκεται για δύο ζώα.

Έχω δεχτεί καταγγελίες για την εμφάνιση ενός ζώου γύρω στο ένα – ενάμιση μέτρο. Μου λένε για ένα ζώο με περίεργη ουρά. Από την περιγραφή κατάλαβα ότι επρόκειτο πιθανόν για κροκόδειλο. Επειδή υπάρχουν και αυτοί που μπορεί να φιλοξενούσαν ζώα όπως ένας κροκόδειλος και να το πέταξαν στην περιοχή, έδωσα εντολή η περιοχή να ελεγχθεί διεξοδικά σε όλο το μήκος του ποταμού προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάτι εκεί. Μπορεί να μην υπάρχει και τίποτα απολύτως . Η έρευνα θα δείξει. Αν διαπιστωθούν ευρήματα θα καλεστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και με σεβασμό σε ότι αυτό είναι θα απομακρυνθεί.

Μέχρι να διαπιστωθεί η ύπαρξη του συνιστώ στους πάντες να προσέχουν. Στην σημερινή πρωινή έρευνα δεν βρέθηκε κάτι. Σύμφωνα πάντα με δικές μας πληροφορίες τα ζώα πιθανότατα να είναι δύο. Το ένα βρίσκετε στον βιολογικό της Κρεμαστής στην Περιοχή Λειβάδα όπου εντοπίστηκε από το συνεργείο που εργαζότανε εκεί ( ΑΦΟΙ ΚΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ ΡΟΔΟ) και λίγο παραπάνω στην ανηφόρα πρέπει να βρίσκετε το δεύτερο. Η Δασονομία Ρόδου δεν διαθέτει όπως μας ενημέρωσαν ειδικό ερπετολόγο.

ΠΗΓΗ:

rodosreport.gr


Πηγή

Διαβάστε επίσης: