Δεν κοιμάστε αρκετά; Μην το αμελείτε- 5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου
Η επαρκής ποσότητα ύπνου είναι κρίσιμη για την υγεία των ενήλικων ατόμων, καθώς η έλλειψη επαρκούς ύπνου, δηλαδή λιγότερες από επτά ώρες ανά νύχτα, μπορεί να επιφέρει σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ιδανική διάρκεια ύπνου κυμαίνεται μεταξύ επτά και οκτώ ωρών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το άτομο ξυπνά αναζωογονημένο και πλήρως ξεκούραστο. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα: Τι συνέπειες μπορεί να έχει η πλήρης έλλειψη ύπνου;
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι φυσιολογικό για κάποιον να βιώσει περιστασιακές διαταραχές ύπνου. Κάποιες στιγμές, η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να προκληθεί από το άγχος, τις ανησυχίες ή κάποιες νυχτερινές δραστηριότητες, γεγονός που δεν συνιστά κάτι ανησυχητικό. Οι περισσότεροι ειδικοί υγείας συνιστούν ότι για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση, είναι καλύτερο να επικεντρωθείς σε θετικές δραστηριότητες και να προσπαθήσεις να αποσπάσεις την προσοχή σου από τη σκέψη της δυσκολίας στον ύπνο.
Ακολουθούν πέντε σημαντικές επιπτώσεις που παρατηρούνται στο σώμα όταν η διάρκεια του ύπνου είναι ανεπαρκής:
1-Δεν μπορείς να σκεφτείς γρήγορα
Εάν το σώμα και ο εγκέφαλός σας δεν έχουν λάβει επαρκή ξεκούραση, η ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα και να σκέφτεστε με ταχύτητα ενδέχεται να υποστεί σημαντική μείωση. Σε μια σχετική μελέτη, η οποία αξιολόγησε την απόδοση ατόμων που είχαν απολαύσει ή όχι επαρκή ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υποστεί δύο συνεχόμενες νύχτες στέρησης ύπνου παρουσίαζαν σαφή επιβράδυνση στις αντιδράσεις τους απέναντι στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Επιπλέον, αυτοί οι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν σημαντικά να προσαρμοστούν σε καταστάσεις αβεβαιότητας και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, υποδεικνύοντας την επίδραση της έλλειψης ύπνου στην ικανότητα προσαρμογής και επίλυσης προβλημάτων.
2-Έχεις κενά μνήμης
Ο ύπνος δεν αποτελεί μόνο τη ζωτική τροφή για το σώμα μας, αλλά είναι κυρίως κρίσιμης σημασίας για τον εγκέφαλο, ιδίως όταν αφορά τη διαμόρφωση και την προστασία της μνήμης μας για το μέλλον. Ορισμένες επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κακή ποιότητα ύπνου ενδέχεται να λειτουργεί ως παράγοντας κινδύνου για γνωστική έκπτωση και για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη μνήμη, ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να εδραιώνει τις πληροφορίες που έχουμε αποκτήσει πρόσφατα και να τις αποθηκεύει, ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ορισμένες μνήμες ενισχύονται και επαναδιαμορφώνονται. Ειδικότερα, οι αναμνήσεις που σχετίζονται με τη μάθηση νέων δεξιοτήτων, όπως η εκτέλεση μιας μελωδίας στο πιάνο, μπορούν πραγματικά να βελτιωθούν καθώς ο εγκέφαλος συνεχίζει να επεξεργάζεται τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια του ύπνου.
3-Αισθάνεσαι περισσότερο λυπημένος ή αγχωμένος
Είναι φυσικό επακόλουθο ότι η αίσθηση της κόπωσης και της εξάντλησης οδηγεί συνήθως σε αύξηση του αισθήματος άγχους. Οι μακροχρόνιες περίοδοι έλλειψης ύπνου μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνιση κατάθλιψης. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο ύπνος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ευημερία και την γενικότερη υγεία του ανθρώπου.
4- Μειώνεται η σεξουαλική σου διάθεση
Αναφαίρετο είναι ότι η έλλειψη ύπνου έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή. Ο βαθμός ξεκούρασης έχει άμεση συσχέτιση με τη διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες που επωφελούνται από μια επιπλέον ώρα ύπνου παρουσιάζουν αύξηση της σεξουαλικής τους επιθυμίας κατά 14%. Εξίσου, οι γυναίκες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη μέση διάρκεια ύπνου τείνουν να αναφέρουν υψηλότερη διέγερση των γεννητικών οργάνων σε σύγκριση με εκείνες που κοιμούνται λιγότερο.
5-Αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Η κούραση και η εξάντληση προδιαθέτουν το σώμα σου σε αυξημένη ευπάθεια προς τις ασθένειες. Όταν είσαι εξαντλημένος, η ικανότητά σου να αντεπεξέρχεσαι σε λοιμώξεις μειώνεται, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα αρρώστιας. Πολλές επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν αυτό το φαινόμενο. Ειδικότερα, μια μελέτη έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν από κρυολόγημα όταν εκτεθούν σε ιούς, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται οκτώ ώρες ή περισσότερες. Επιπλέον, η επαρκής και ποιοτική διάρκεια ύπνου μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία είναι κρίσιμα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τη διατήρηση της υγείας.
Πηγή