“Έμεινε” με ανοιχτό το στόμα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: Αυτό που έρχεται από σήμερα και για 48 ώρες…
Η κορύφωση της νέας κακοκαιρίας θα είναι το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Αιτία για την όλη αυτή εξέλιξη αποτελεί η έντονη θερμοκρασιακή διαφορά που θα επικρατήσει ανάμεσα στη χαμηλή ατμόσφαιρα αλλά και σε στρώματα αυτής που βρίσκονται σε μεγαλύτερα ύψη μιας και πιο ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της ανατολικής βορειοανατολίκής Ευρώπης θα κινηθούν προς τη χώρα μας.
Τα φαινόμενα τα οποία αναμένουμε (βροχές, καταιγίδες, χαλαζι, αυξημένη συχνότητα κεραυνών – αστραπών) θα ξεκινούν νωρίς το πρωί από θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις προς το δυτικό – βόρειο – βορειοδυτικό Αιγαίο και καθώς θα οδηγούμαστε χρονικά προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα μετατοπίζονται δυτικά – νοτιοδυτικά επηρεάζοντας πολλές ηπειρωτικές περιοχές.
Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω της εποχής που βρισκόμαστε η ανάπτυξη των καταιγίδων καθοδηγείται ως προς έναν βαθμό από τη θερμότητα ξηράς – θάλασσας.
Οι θάλασσες μας το βράδυ εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά θερμότητας σε σχέση με την ξηρά και το αντίθετο συμβαίνει μέσα στην ημέρα και αυτό γιατί οι θάλασσές μας έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με την ξηρά που πρακτικά αυτό σημαίνει παίρνουν και χάνουν τα ποσά θερμότητας με μεγαλύτερη δυσκολία.
Αν θέλαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο θα επισημαίναμε το δυτικό και βόρειο Αιγαίο (Χαλκιδική – Σποράδες), τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τη Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα και με πολύ κόκκινο την Πελοπόννησο.
Αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν από πλημμύρες και κεραυνούς
Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, η οποία έχει καταρτίσει σχέδιο άμεσης παρέμβασης με φόντο την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα έως το Σάββατο (31/08).
Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό από την αρμόδια Αρχή, μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε την επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Αμέσως μετά πραγματοποίησε Συντονιστική Σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων, Περιφερειών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρότι το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ κάνει λόγο για επιδείνωση καιρού- όχι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου εισηγήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δεν συντρέχει λόγος έκδοσης μηνυμάτων από το 112, ο Βασίλης Κικίλιας στη Συντονιστική Σύσκεψη επισήμανε ότι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό και κατά τόπους ενδέχεται να παρουσιάσει μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα θα πρέπει:
1. Οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν άμεσα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) για κάθε τοπικό πλημμυρικό φαινόμενο (πχ πλημμύρες σε δρόμους, υπερχειλίσεις χειμάρρων, ποταμών κ.α.) έτσι ώστε εάν οι περιστάσεις το επιβάλλουν να εκδοθούν εγκαίρως μηνύματα από το 112.
2. Η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η Ελληνική Αστυνομία να εκδώσει τοπικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
3. Στις περιοχές με ιστορικό πλημμυρών να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση του φαινομένου από τους τοπικούς φορείς, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων (πχ καθαρισμοί φρεατίων).
4. Όπου εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών (πχ διενέργειες συστάσεων αποφυγής παραλιών, αναβολή εκδηλώσεων κλπ).
Κατεβάστε… μπουφάν: Χαλάει ο καιρός από αύριο, επιτέλους έρχεται… Φθινόπωρο – Καταιγίδες και στην Αττική
Ένα τριήμερο με καταιγίδες βρίσκεται προ των πυλών, όπως προειδοποιεί ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος – τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Αττική.
Η πρόβλεψη του καιρού για σήμερα (27/8)
Σήμερα, θα επικρατήσει περιορισμένη αστάθεια με λίγες τοπικές μπόρες, κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στην ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο, οδηγώντας σε τοπικές μπόρες και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και στη Θράκη.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί, με ένταση 3 έως 4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ, φτάνοντας στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 35 με 36 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, και τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου στη νησιωτική χώρα.
Έρχεται τριήμερο με καταιγίδες
Από την Πέμπτη έως το Σάββατο, προβλέπεται έντονα άστατος καιρός με συχνές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, επηρεάζοντας και την Αττική.
Παράλληλα, οι καταιγίδες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, τις Σποράδες, την Εύβοια, και την Παρασκευή τα ορεινά της Κρήτης. Ιδιαίτερα την Πέμπτη, αναμένεται η μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων.
Αντίθετα, στις Κυκλάδες και στο ανατολικό Αιγαίο ο καιρός θα παραμείνει καλοκαιρινός. Από την Κυριακή αναμένεται βελτίωση του καιρού με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.
Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη του καιρού
Πως θα είναι ο καιρός το φθινόπωρο – Η εποχική πρόγνωση της ΕΜΥ
Σύμφωνα με την εποχική πρόγνωση της ΕΜΥ για το φθινόπωρο, ο καιρός προβλέπεται θερμότερος από το συνηθισμένο, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται κατά μέσο όρο 1 με 2 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Επιπλέον, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ σημείωσε ότι η εποχική πρόγνωση για το τρέχον καλοκαίρι αποδείχθηκε εξαιρετικά ακριβής, καθώς προέβλεπε ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι, όπως και συνέβη.
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: Κλείδωσαν τα Μερομήνια, άλλος καιρός φέτος, τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδει
Η παραδοσιακή εμπειρική πρόβλεψη του καιρού, γνωστή ως Μερομήνια, δίνει και φέτος τις εκτιμήσεις της για τον καιρό που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα Μερομήνια 2025, ο επερχόμενος χειμώνας φαίνεται να είναι πιο σκληρός από τον περσινό, με ενδεχόμενες αυξημένες βροχοπτώσεις που είναι ιδιαίτερα σημαντικές λόγω των φαινομένων λειψυδρίας.
Τι είναι τα Μερομήνια;
Τα Μερομήνια είναι μια παραδοσιακή μέθοδος πρόβλεψης του καιρού που βασίζεται σε παρατηρήσεις των καιρικών συνθηκών κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, τα Μερομήνια υπολογίζονται από την 1η έως τη 12η Αυγούστου, όπου κάθε ημέρα αντιστοιχεί σε έναν από τους επόμενους 12 μήνες του χρόνου. Οι παλαιότεροι πίστευαν ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών μπορούν να δώσουν μια γενική εικόνα για το πώς θα είναι ο καιρός κάθε μήνα του επόμενου έτους.
Οι Καιρικές Προβλέψεις ανά Μήνα
- Σεπτέμβριος 2024: Ο μήνας θα κυλήσει με θερμοκρασίες σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, αλλά οι βροχοπτώσεις θα είναι λιγότερες από το συνηθισμένο.
- Οκτώβριος 2024: Ο Οκτώβριος θα φέρει αξιόλογες βροχές, σε ορισμένες περιοχές ακόμη και πάνω από το συνηθισμένο, ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο.
- Νοέμβριος 2024: Ο καιρός θα γίνει χειμερινός από το δεύτερο μισό του μήνα, με αρκετές βροχές που θα δημιουργήσουν ένα υγρό και ψυχρό σκηνικό.
- Δεκέμβριος 2024: Ο Δεκέμβριος θα είναι βροχερός, με χιόνια στα ορεινά, αλλά οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σχετικά ήπιες για την εποχή.
- Ιανουάριος 2025: Παρά το ότι θα είναι σχετικά ήπιος μήνας, με περιορισμένες βροχές, οι αρχές του Ιανουαρίου θα έχουν πιο έντονα χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά.
- Φεβρουάριος 2025: Ο Φεβρουάριος θα χαρακτηρίζεται από ψύχρα και χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα στα ορεινά και ημιορεινά.
- Μάρτιος 2025: Ο Μάρτιος θα είναι ένας μήνας με δύο πρόσωπα, με το πρώτο μισό να είναι ήπιο, ενώ το δεύτερο μισό θα επανέλθει σε πιο χειμερινές συνθήκες, με έντονες ψυχρές εισβολές.
Αυτές οι προβλέψεις από τα Μερομήνια δίνουν μια εικόνα για έναν χειμώνα που μπορεί να είναι πιο βαρύς και υγρός από τον περσινό, κάτι που θα επηρεάσει τόσο τις καθημερινές δραστηριότητες όσο και την ανάγκη για προετοιμασία των υποδομών.
Δείτε Παρακάτω:
Πηγή