EKTAKTO: Σε συναγερμό ολόκληρη η Κρήτη – Κοκκίνισε η θάλασσα, απόκοσμες εικόνες και σκηνές αποκάλυψης
Η Κρήτη βρέθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας, η οποία τα τελευταία 24ωρα έχει πλήξει σοβαρά το νησί με ακραία καιρικά φαινόμενα! Σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν έντονες χαλαζοπτώσεις ενώ σε άλλες περιοχές η βροχόπτωση προκάλεσε αλλαγές στον χρωματισμό της θάλασσας σε… κόκκινη απόχρωση.
Σκηνές Αποκάλυψης στην Κρήτη
Σύμφωνα με όσα αναφέρει και το τοπικό μέσο cretalive.gr, η κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές της Κρήτης, όπως το Μαριδάκι, το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου ο ποταμός Αχεντριάς μετέφερε λάσπες προς την παραλία, με αποτέλεσμα η θάλασσα να αποκτήσει κόκκινο χρώμα, όπως φαίνεται στα σχετικά βίντεο. Με τους κατοίκους να σπεύδουν άμεσα σε μια προσπάθεια να διασώσουν ό,τι είναι δυνατόν πριν τα παρασύρουν τα ορμητικά νερά της λάσπης.
Δείτε τα σχετικά βίντεο
Θα συμβεί δυστυχώς μετά την κακοκαιρία: Τα “έχασαν” οι μετεωρολόγοι, ακραίο αυτό που έρχεται στη χώρα μας
Καταιγίδες θα σημειωθούν σχεδόν στο σύνολο της χώρας έως και το απόγευμα του Σαββάτου, με τις πλημμύρες να δημιουργούνται αιφνίδια.
Μία από τις περιοχές που θα δεχτεί αρκετό νερό είναι η Πελοπόννησος, ενώ και στην Αττική για δύο μέρες θα έχουμε καταιγίδες.
Όμως, αυτό το διάστημα είναι παροδικό, καθώς από τη Δευτέρα ο καιρός αλλάζει και πάλι.
Στη σημερινή του πρόγνωση ο μετεωρολόγος του Alpha, κ. Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει πως αναμένεται ξανά άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά.
Η κορύφωση της νέας κακοκαιρίας θα είναι το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Αιτία για την όλη αυτή εξέλιξη αποτελεί η έντονη θερμοκρασιακή διαφορά που θα επικρατήσει ανάμεσα στη χαμηλή ατμόσφαιρα αλλά και σε στρώματα αυτής που βρίσκονται σε μεγαλύτερα ύψη μιας και πιο ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της ανατολικής βορειοανατολίκής Ευρώπης θα κινηθούν προς τη χώρα μας.
Τα φαινόμενα τα οποία αναμένουμε (βροχές, καταιγίδες, χαλαζι, αυξημένη συχνότητα κεραυνών – αστραπών) θα ξεκινούν νωρίς το πρωί από θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις προς το δυτικό – βόρειο – βορειοδυτικό Αιγαίο και καθώς θα οδηγούμαστε χρονικά προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα μετατοπίζονται δυτικά – νοτιοδυτικά επηρεάζοντας πολλές ηπειρωτικές περιοχές.
Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω της εποχής που βρισκόμαστε η ανάπτυξη των καταιγίδων καθοδηγείται ως προς έναν βαθμό από τη θερμότητα ξηράς – θάλασσας.
Οι θάλασσες μας το βράδυ εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά θερμότητας σε σχέση με την ξηρά και το αντίθετο συμβαίνει μέσα στην ημέρα και αυτό γιατί οι θάλασσές μας έχουν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα σε σχέση με την ξηρά που πρακτικά αυτό σημαίνει παίρνουν και χάνουν τα ποσά θερμότητας με μεγαλύτερη δυσκολία.
Αν θέλαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο θα επισημαίναμε το δυτικό και βόρειο Αιγαίο (Χαλκιδική – Σποράδες), τα ανατολικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, τη Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την Εύβοια με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα και με πολύ κόκκινο την Πελοπόννησο.
Αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν από πλημμύρες και κεραυνούς
Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, η οποία έχει καταρτίσει σχέδιο άμεσης παρέμβασης με φόντο την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα έως το Σάββατο (31/08).
Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό από την αρμόδια Αρχή, μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε την επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου. Αμέσως μετά πραγματοποίησε Συντονιστική Σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων, Περιφερειών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρότι το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ κάνει λόγο για επιδείνωση καιρού- όχι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου εισηγήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δεν συντρέχει λόγος έκδοσης μηνυμάτων από το 112, ο Βασίλης Κικίλιας στη Συντονιστική Σύσκεψη επισήμανε ότι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό και κατά τόπους ενδέχεται να παρουσιάσει μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα θα πρέπει:
1. Οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν άμεσα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) για κάθε τοπικό πλημμυρικό φαινόμενο (πχ πλημμύρες σε δρόμους, υπερχειλίσεις χειμάρρων, ποταμών κ.α.) έτσι ώστε εάν οι περιστάσεις το επιβάλλουν να εκδοθούν εγκαίρως μηνύματα από το 112.
2. Η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η Ελληνική Αστυνομία να εκδώσει τοπικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
3. Στις περιοχές με ιστορικό πλημμυρών να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση του φαινομένου από τους τοπικούς φορείς, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων (πχ καθαρισμοί φρεατίων).
4. Όπου εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών (πχ διενέργειες συστάσεων αποφυγής παραλιών, αναβολή εκδηλώσεων κλπ).
Πηγή