Τα κατάφεραν και πανηγυρίζουν οι Τούρκοι: Τελείωσαν το Famagusta – Βρήκαν τον τρόπο και το εξαφάνισαν από όλο τον κόσμο

September 7, 2024
Οι Τούρκοι επέτυχαν και γιορτάζουν: Ολοκλήρωσαν το Famagusta – Βρήκαν τον τρόπο και το αφαίρεσαν από την όψη της γης.

Τα κατάφεραν και πανηγυρίζουν οι Τούρκοι: Τελείωσαν το Famagusta – Βρήκαν τον τρόπο και το εξαφάνισαν από όλο τον κόσμο


Διαφ.

Το Famagusta είναι μία σειρά που έχει προκαλέσει αίσθηση, από τον πρώτο επεισόδιο προβολής της στο Mega, καθώς αναφέρεται στο κυπριακό ζήτημα.

Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε έντονο θέμα, λόγω της έντονης αντίδρασης από την πλευρά της Τουρκίας, για την προβολή της σειρά στο Netflix.

Μόνο

Μόνο στην Ελλάδα θα προβάλει το Netflix τη σειρά Famagusta

Ωστόσο, σε συμφωνία με το Netflix, για να μην συμπεριληφθεί η σειρά Famagusta στον κατάλογο των πελατών της πλατφόρμας στην Τουρκία, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Ελλάδας, έφτασε το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK) της γειτονικής χώρας, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρός του.

Ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν υπογράμμισε, σε ανάρτησή του στο Twitter, πως έγιναν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το Netflix, προκειμένου η σειρά να προβάλλεται μονάχα στη χώρα παραγωγής του.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: Η παραγωγή με την ονομασία Famagusta αντιμετώπισε αντιδράσεις στην τουρκική κοινή γνώμη λόγω του περιεχομένου της κατά της ‘Απόβασης στην Κύπρο’, η οποία αποτελεί το έπος της ειρήνης και του ηρωισμού στην πρόσφατη ιστορία μας. Η ‘Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση’, η οποία στόχευε στην υπεράσπιση του δικαίου των Τουρκοκυπρίων και στη διάσωση των καταπιεσμένων συμπατριωτών μας, ανταποκρίθηκε στο όνομά της και έφερε την ειρήνη στο νησί μέσα στα πλαίσια του νόμου. Οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες έφεραν ειρήνη και ηρεμία στην Κύπρο, η αιματοχυσία σταμάτησε και τα δάκρυα των καταπιεσμένων σβήστηκαν.

Και συμπληρώνει ο πρόεδρος του τουρκικού Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου: Αποτελεί απαράδεκτο λάθος το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, ενώ τα ιστορικά γεγονότα είναι προφανή, έχουν καταλήξει σε μια ταινία που δυσφημεί τους Τούρκους, τη χώρα μας και τον ηρωικό μας στρατό με κακόβουλη πρόθεση. Η παραγωγή είχε μεταδοθεί προηγουμένως τηλεοπτικά στη χώρα προέλευσής της και αργότερα αδειοδοτήθηκε από το Netflix. Ως ο οργανισμός που ρυθμίζει και εποπτεύει τις υπηρεσίες ψηφιακής μετάδοσης στη χώρα μας, το Ανώτατο Συμβούλιό μας πραγματοποίησε τις απαραίτητες συναντήσεις με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Netflix και επιτεύχθηκε συμφωνία ότι η παραγωγή δεν θα μεταδοθεί. Η εν λόγω παραγωγή θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Netflix μόνο στη χώρα όπου μεταδόθηκε προηγουμένως (Ελλάδα) και δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Ελάχιστοι το γνωρίζουν: Αυτό σημαίνει ο τίτλος Famagusta, της νέας σείρας του MEGA που σαρώνει σε τηλεθέαση

Η νέα σειρά του Mega, “Famagusta“, κάνει πρεμιέρα απόψε στις 21:00.

Σε πολλούς βέβαια προξενεί εντύπωση ο τίτλος της σειράς, καθώς κάποιοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη “Famagusta”.

Τι σημαίνει η λέξη Famagusta

Πρόκειται λοιπόν για την Αμμόχωστο και τη λατινική ονομασία της.

Τον Αύγουστο του 1974 κατελήφθη από τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει στην Κύπρο, ενώ οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατέφυγαν ως πρόσφυγες στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού.

Η Αμμόχωστος αναφέρεται με το όνομα Famagusta, που σημαίνει κυριολεκτικά την πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε παγκόσμια γνωστό τουριστικό θέρετρο, μεταξύ του 1960 και 1974, λόγω της αμμώδους παραλίας της. Η αρχαία Αμμόχωστος έφερε το όνομα Σαλαμίνα, ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε Αρσινόη και Κωνστάντια.

Famagusta – Υπόθεση

Καλοκαίρι του 1974, Αμμόχωστος. Η επιχείρηση Αττίλας 2 μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή. Η νεαρή Χριστίνα τρέχει πανικόβλητη με το μωρό της στην αγκαλιά για να σωθεί από τους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Το ωστικό κύμα μιας βόμβας που σκάει πολύ κοντά της, την ρίχνει στο έδαφος και χάνει τις αισθήσεις της. Όταν συνέρχεται, το μωρό της έχει χαθεί και κανείς δεν γνωρίζει τι έχει απογίνει.

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει, μα η πληγή του χαμένου μωρού για το ζεύγος Χριστίνας και Ανδρέα Σέκερη δεν έχει κλείσει. Παρότι έχουν δημιουργήσει μια αγαπημένη οικογένεια με τρία παιδιά, πάντα υπάρχει η σκιά του πρωτότοκου γιου.

Ο 50χρονος Μάικλ, μεγαλωμένος στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριους γονείς, επιστρέφει στο νησί για να καταγράψει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες Κυπρίων που έζησαν την τουρκική εισβολή, σε ένα ντοκιμαντέρ.

Η έρευνά του θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη μαρτυρία της Χριστίνας Σέκερη και η αλήθεια θα βγει στο φως.

Καλά κρυμμένα μυστικά που ακολουθούν μια οικογένεια που συνδέεται τόσο βαθιά με τα μαρτυρικά γεγονότα της Κύπρου, αποκαλύπτονται σε 24 επεισόδια. Σε μια σειρά γεμάτη μνήμες, μικρές και μεγάλες τραγωδίες, σχέσεις που δοκιμάζονται, ανθρώπους που συντρίβονται και ανθρώπους που επιβιώνουν.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: