Οι καλεσμένοι τους καμαρώνουν χειροκροτώντας: Ο επικός γαμήλιος χορός ζευγαριού στην Κρήτη, έγινε θέμα συζήτησης

September 7, 2024
Οι καλεσμένοι ενθουσιάζονται και χειροκροτούν: Ο γαμήλιος χορός ενός ζευγαριού στην Κρήτη έχει γίνει θέμα συζήτησης.

Οι καλεσμένοι τους καμαρώνουν χειροκροτώντας: Ο επικός γαμήλιος χορός ζευγαριού στην Κρήτη, έγινε θέμα συζήτησης


Διαφ.

Φίλοι και συγγενείς παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τον πρόγαμο ενός ζευγαριού στην Κρήτη, απολαμβάνοντας μια όμορφη και παραδοσιακή στιγμή. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο TikTok, καταγράφεται το ζευγάρι, η Φανή και ο Θέμης, να ξεκινούν τον χορό της σούστας, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους με την εξαιρετική τους απόδοση.

Δείτε το viral βίντεο:

@user4668471371596 Φανή&Θέμης #προγαμος #κρητη #σουστα #φοργιου #fy #fyp #weeding #creta #sousta @Φανη Δασκαλογιαννη ♬ πρωτότυπος ήχος – Ερίνα

Η σούστα, ένας παραδοσιακός κρητικός χορός της αγάπης, χαρακτηρίζεται από την χορευτική συνεργασία ζευγαριών που χορεύουν αντικριστά, εκτελώντας πολλές φιγούρες. Ο ρυθμός του βασίζεται στο 2/4 και συνοδεύεται συνήθως από λύρα ή βιολί και όργανα όπως λαούτο, μαντολίνο ή ασκομαντούρα.

Ο χορός αυτός αναπτύσσεται ως ένας συμβολικός χορευτικός διάλογος ανάμεσα στο ζευγάρι, γεμάτος από επαφές και αποχωρισμούς, πλησιάσματα και απομακρύνσεις, δημιουργώντας μια πανέμορφη, ερωτική ατμόσφαιρα. Ο άνδρας, με ζωηρές και ανδρικές κινήσεις, προσπαθεί με πάθος και ενέργεια να κατακτήσει την προσοχή της γυναίκας, ενώ εκείνη, με νάζι και χαριτωμένες κινήσεις, πότε τον ενθαρρύνει και πότε τον αποθαρρύνει. Η σούστα, στην ιδανική εκτέλεσή της, αφηγείται την ιστορία του έρωτα, από την πρώτη γνωριμία μέχρι τον γάμο.

Οι μουσικές μελωδίες που συνοδεύουν τον χορό διατηρούν τον ζωηρό χαρακτήρα τους, έχοντας τις ρίζες τους στον αρχαίο κρητικό πολεμικό χορό, τον πυρρίχιο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η μουσική της σούστας εμπλουτίστηκε με ευαίσθητες και λεπτές μελωδικές διακοσμήσεις, συνοδευόμενες από μαντινάδες που συχνά εκφράζουν συναισθήματα και ερωτικούς συμβολισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χορός άρχισε να χορεύεται και από γυναίκες περίπου γύρω στο 300 μ.Χ., αποκτώντας έτσι έναν πιο έντονα ερωτικό χαρακτήρα. Το όνομα σούστα προέρχεται από την περίοδο της ενετοκρατίας και την ιταλική λέξη susta, που σημαίνει ελατήριο, αντανακλώντας την ελαστικότητα και την κίνηση του σώματος κατά τη διάρκεια του χορού.

Παρακολουθήστε ένα άλλο viral βίντεο με τον χορό σούστα:


Πηγή

Διαβάστε επίσης: