Ένα βήμα πριν το Όσκαρη η ταινία που λάτρεψαν όλοι οι Έλληνες: Αυτή είναι η ελληνική υποψηφιότητα στην 97η απονομή

September 13, 2024

Ένα βήμα πριν το Όσκαρη η ταινία που λάτρεψαν όλοι οι Έλληνες: Αυτή είναι η ελληνική υποψηφιότητα στην 97η απονομή


Διαφ.

Η «Φόνισσα» είναι η ελληνική υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ, για το 2025 και μάλιστα έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει.

Η ταινία που υπογράφει η Εύα Νάθενα, σημείωσε τεράστια επιτυχία και η ερμηνεία της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη θα μείνει αξέχαστη.

Βραβείο Όσκαρ διεκδικεί η “Φόνισσα”

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας, υπογραμμίζει για την επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας ότι «συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2024 η Επιτροπή Επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων Όσκαρ. Στη διαδικασία συμμετείχαν 6 μέλη της επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε η απαρτία τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ, της ταινίας “Η Φόνισσα” της Εύας Νάθενα, κρίνοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία. Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Μίχου και Ν. Πλατύραχου, τους οποίους και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους».

Η δραματική ταινία ξεχωρίζει στο 29ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ως μια συγκινητική ιστορία γυναικών που διαδραματίζεται πριν από 100 χρόνια, αλλά παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα.

Η βραβευμένη ταινία –που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων Όσκαρ– κάνει πρεμιέρα στην Αυστραλία -στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη- στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο διοργανώνουν οι Ελληνικές Κοινότητες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Μελβούρνης, αντίστοιχα.

Στο πρόγραμμα ταινιών στο Σίδνεϊ, η ταινία θα «ανοίξει» το Φεστιβάλ, το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στις 8.30 το απόγευμα, στην καινούρια κινηματογραφική αίθουσα Palace Cinema Moore Park, ενώ μία ειδική εκδήλωση θα προηγηθεί της προβολής.

Την ίδια ημέρα, οι κάτοικοι της Μελβούρνης θα μπορούν να απολαύσουν την ταινία στο The Astor Theatre στις 7μμ.

Η ταινία -βασισμένη στο γνωστό ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη- διαδραματίζεται σ’ ένα νησί της Ελλάδας, στις αρχές του 20ού αιώνα, όπου μια καταπιεστική πατριαρχική κοινωνία φέρνει τις γυναίκες στα όρια.

Η

Ποια είναι τα κίνητρα της “Φόνισσας”

Η πρωταγωνίστρια μετατρέπεται σε δολοφόνο, στην προσπάθειά της να «απελευθερώσει» νεαρά κορίτσια από την κοινωνική τους μοίρα, διαπράττοντας γυναικοκτονία.

Η Εύα Νάθενα, εξήγησε ότι διάβασε για πρώτη φορά το βιβλίο του Παπαδιαμάντη όταν ήταν 16 ετών, ως μέρος της σχολικής διδακτέας ύλης και ένιωσε μια περίεργη και αμήχανη συμπόνοια για την πρωταγωνίστρια και παραδέχθηκε ότι της φάνηκε παράξενο εκείνη την εποχή, αλλά το κατάλαβε καλύτερα όταν η μητέρα της της αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί αρνητικά σχόλια επειδή είχε γεννήσει δύο κορίτσια.

Υποκλίνεται όλος ο πλανήτης: Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στη λίστα με τους καλύτερους ηθοποιούς του κόσμου

Τον γύρο του κόσμου αποσπώντας παγκόσμια βραβεία και διακρίσεις κάνει η ταινία της Εύας Νάθενα, «Φόνισσα» με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της εμβληματικής «Φραγκογιαννούς». Η γνωστή ηθοποιός αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς κερδίζοντας μερικά από τα πιο σημαντικά βραβεία.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας έξι βραβεία, ενώ η επίσημη πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2023 στο Θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πολλών ακόμα εξεχόντων προσωπικοτήτων.

Στο 21ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο, στις 23 Μαρτίου 2024, η «Φόνισσα» πήρε το Βραβείο Κοινού Άστρον.

Καλύτερης Ταινίας

Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την Εύα Νάθενα

Καλύτερης Ενδυματολογίας για την Εύα Νάθενα

Καλύτερης Ηθοποιού για την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Παναγιώτη Βασιλάκη

Καλύτερης Μουσικής για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου

Το ειδικό αυτό βραβείο έχει απονεμηθεί μόνο δύο φορές σε Έλληνα κάτοικο της Ελλάδας και όχι της Αμερικής, την πρώτη φορά είχε απονεμηθεί στον Μίκη Θεοδωράκη και τη δεύτερη στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαγκάης, στις 18 Ιουνίου, η Εύα Νάθενα τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Παράλληλα, η σκηνοθέτις και η ερμηνεύτρια της «Φόνισσας» βραβεύτηκαν στα 3rd Greek TopWomen Awards 2024, που διοργάνωσαν στις 12 Ιουνίου οι ιστοσελίδες eirinika.gr και madeingreece.news, το ΕΒΕΑ και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων υπό την εποπτεία της Ειρήνης Νικολοπούλου και της Σάγιας Τσαουσίδου.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν είκοσι δύο κορυφαίες Ελληνίδες στον πολιτισμό, το επιχειρείν και την κοινωνία, και τιμής ένεκεν επτά μητέρες δολοφονημένων ή κακοποιημένων γυναικών σε μια κινητοποίηση κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: