Ραγδαία αλλαγή καιρού: Ισχυρές καταιγίδες & θυελλώδεις άνεμοι – Οι περιοχές που θα «σαρώσει» η κακοκαιρία

September 17, 2024
Γρήγορη μεταβολή του καιρού: Δυνατές καταιγίδες & θύελλες ανέμους – Οι περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία

Ραγδαία αλλαγή καιρού: Ισχυρές καταιγίδες & θυελλώδεις άνεμοι – Οι περιοχές που θα σαρώσει η κακοκαιρία


Διαφ.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις του Κλέαρχου Μαρουσάκη, ένα έντονο κύμα ασταθών καιρικών συνθηκών αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα έως και την Παρασκευή. Η Τετάρτη αναμένεται να αποτελέσει την πιο δύσκολη και κρίσιμη ημέρα, καθώς τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν σε μεγάλο μέρος της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Καταιγίδες & Ισχυροί Κεραυνοί

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης σε δημοσίευσή του, κατά διαστήματα και σε διάφορες περιοχές θα εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από ισχυρούς κεραυνούς, πιθανές χαλαζοπτώσεις και απότομες ενισχύσεις των ανέμων, καθιστώντας τις συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Ειδικότερα, από σήμερα, Τρίτη, τα καιρικά φαινόμενα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται στην κεντρική Μακεδονία, στο βορειοδυτικό Αιγαίο, καθώς και στις περιοχές του κεντρικού και βόρειου Ιονίου. Καθώς η ημέρα προχωρά, η κακοκαιρία θα επεκταθεί σταδιακά προς τη Θεσσαλία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έντονες καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

width=1260

Δείτε την ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα εξαπλωθούν στο σύνολο της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Η έντονη αυτή αστάθεια θα επιμείνει τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή τόνισε ο κ. Μαρουσάκης.

Η Πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

Ο καιρός για την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι βροχερός, σύμφωνα με την πρόγνωση που παρουσίασε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς. Η πρόγνωση καλύπτει την περίοδο από σήμερα μέχρι το Σάββατο, ενώ ο κ. Κολυδάς, μέσω ανάρτησής του, ανέλυσε τις περιοχές που θα επηρεαστούν από βροχοπτώσεις και καταιγίδες κατά τις επόμενες ημέρες.

Όπως σημείωσε ο έμπειρος μετεωρολόγος, ο καιρός χαρακτηρίζεται από τις κλασικές φθινοπωρινές βροχές, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές μπορεί να αποκτήσουν ένταση. Παρά την τοπική ισχύ των φαινομένων, δεν αναμένεται να δημιουργηθούν ακραίες ή επικίνδυνες συνθήκες. Ο καιρός, με την αλλαγή αυτή, επιβεβαιώνει την είσοδο του φθινοπώρου, φέρνοντας μια τυπική για την εποχή ατμοσφαιρική αστάθεια.

Αναλυτική Πρόγνωση για την Ερχόμενη Εβδομάδα

Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη προβλέπει βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, με τις κύριες περιοχές που θα επηρεαστούν να περιλαμβάνουν τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Ιόνιο. Υπάρχει πιθανότητα τα φαινόμενα στα δυτικά, κατά τις βραδινές ώρες, να ενταθούν τοπικά.

Για την Τετάρτη, οι καιρικές συνθήκες προβλέπεται να επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια με νεφώσεις, βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι οποίες κυρίως στο Ιόνιο και τη Θεσσαλία ενδέχεται να είναι έντονες τοπικά. Καθώς προχωρά η ημέρα, τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν προσωρινά το βράδυ. Στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές, με εξαίρεση τη Θράκη, καθώς και στη νότια Εύβοια, ο καιρός θα παραμείνει άστατος, με νεφώσεις και τοπικές βροχές κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα γίνουν πιο πυκνές.

width=1390
ΒΡΟΧΗ. Τρίτη 30 Μαΐου 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η πρόγνωση για την Πέμπτη δείχνει νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στο Ιόνιο, οι καταιγίδες μπορεί πρόσκαιρα να είναι έντονες, ενώ προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τη νότια Εύβοια και τα ορεινά της Κρήτης θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, αυξημένες κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων. Σε άλλες περιοχές της χώρας θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις που ενδέχεται να πυκνώσουν τοπικά.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα ξεκινήσει με αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια, ενώ στο Ιόνιο θα εμφανιστούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν και σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές, εκτός από τη Θράκη. Στα νησιά της υπόλοιπης χώρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες από τα δυτικά θα πυκνώσουν σταδιακά.

Το Σάββατο, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περιλαμβάνουν το Ιόνιο, τα περισσότερα ηπειρωτικά, τις Σποράδες και την Εύβοια, με νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι συχνότερες μέχρι το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αναμένονται νεφώσεις που θα αυξάνονται τοπικά και κατά διαστήματα.

Αναλυτικά ο Καιρός για Σήμερα Τρίτη 17.09

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες προβλέπει ηλιοφάνεια, συνοδευόμενη από λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν σταδιακά, ενώ τοπικές βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Θεσσαλία, το Ιόνιο, η Ήπειρος και τα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Ιδιαίτερα στο βόρειο Ιόνιο, τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά, με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Επιπλέον, η ορατότητα θα είναι περιορισμένη τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου, με χαμηλότερες τιμές στη Δυτική Μακεδονία (7 έως 21 βαθμούς). Στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 29 βαθμούς, ενώ στη Δυτική Ελλάδα, οι τιμές θα κυμαίνονται από 16 έως 27 βαθμούς, με την Ήπειρο να σημειώνει χαμηλότερες θερμοκρασίες (11 έως 21 βαθμούς). Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 28 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έως τους 29 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα θα κυμανθεί από 23 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι νότιοι, με ένταση 3-4 μποφόρ, φτάνοντας τοπικά στο βόρειο Ιόνιο τα 5 μποφόρ.

width=1200
Βροχή στην Αθήνα, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024.
(ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Μακεδονία και Θράκη:

Θα σημειωθούν αυξημένες νεφώσεις με βροχές και όμβρους, κυρίως στη Μακεδονία, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί στα 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς, με χαμηλότερες τιμές στη δυτική Μακεδονία.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος:

Αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, ενώ στα ηπειρωτικά μπορεί να σημειωθούν βροχές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι 3-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου, με χαμηλότερες τιμές στο εσωτερικό της Ηπείρου.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος:

Ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις, με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες και Κρήτη:

Στις Κυκλάδες θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός, ενώ στην Κρήτη οι νεφώσεις θα αυξηθούν το μεσημέρι και πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα:

Οι καιρικές συνθήκες θα περιλαμβάνουν λίγες νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα δυτικοί-βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία:

Αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ορεινά, αρχικά στη Μαγνησία και τις Σποράδες, και αργότερα και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-βορειοανατολικοί 3-4 μποφόρ, με θερμοκρασίες από 14 έως 26 βαθμούς.

Αττική:

Ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, αλλά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη:

Αναμένονται λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανές μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, με θερμοκρασίες από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: