Δεν το ξέρουν ούτε οι λογιστές: Πως μπορεί ένας υπάλληλος να κερδίσει επιπλέον έως 333 ευρώ στον μισθό του
Μία επιπλέον δυνατότητα αύξησης των αποδοχών τους το 2025, πέρα από την οριζόντια αύξηση των 100 ευρώ στην τριετία 2025 – 2027 την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ (7.9.24), θα έχουν οι υπάλληλοι του στενού δημοσίου.
Ο λόγος για το μπόνους στους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου το οποίο προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο έχει φέρει σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της αρμόδιας για τον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, Υφυπουργού Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη, πρόκειται για το νέο σύστημα επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων που επί της ουσίας έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη συγκεκριμένων προσδιορισμένων στόχων και όλο αυτό συνδέεται με τη στοχοθεσία, την αξιολόγηση και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων.
Το μπόνους θα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 15% του βασικού μισθού όποιου υπαλλήλου πετύχει στον στόχο τον οποίο θα θέσει η υπηρεσία του. Λαμβάνοντας υπόψιν τους βασικούς μισθούς του Ενιαίου Μισθολογίου, το μπόνους το οποίο θα δίδεται σε ετήσια βάση μπορεί να ανέλθει από τα 1.530 ευρώ έως και τα 3.996 ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί έως και σε 2 επιπλέον μισθούς σε ετήσια βάση.
Σε μηνιαία βάση η αύξηση μπορεί να ανέλθει από 127 ευρώ (μάξιμουμ για ένα υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με προϋπηρεσία έως 3 έτη) έως και 333 ευρώ (μάξιμουμ για ένα υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τη μέγιστη προϋπηρεσία).
Πως μπορεί ένας υπάλληλος να κερδίσει επιπλέον έως 333 ευρώ στον μισθό του
Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΣ εξηγούν, σε σχέση με τη διαδικασία η οποία θα τηρηθεί προκειμένου να λάβει ένας υπάλληλος το μπόνους του 15% στο βασικό μισθό του:
1. Το πρώτο σημείο, το οποίο ξεκαθαρίζουν είναι πως κάθε χρόνο (αρχής γενομένης από το τέλος του τρέχοντος έτους) κάθε υπουργείο υποβάλλει στην προεδρία της κυβέρνησης το ετήσιο σχέδιο δράσης τους (του 2025 εν προκειμένω).
Αφού δοθεί κεντρικά το πράσινο φως για τη υλοποίηση του ετήσιου σχεδίου δράσης του, κάθε υπουργείο ξεκινά την εφαρμογή του ανά τομέα και υπηρεσία του.
Κάθε υπουργείο θα ορίζει κάθε χρόνο (αρχής γενομένης από το 2025) σε πιο ακριβώς τομέα του (ή σε ποιους τομείς) θέλει να δώσει έμφαση και έτσι ποια υπηρεσία του (αρμόδια για τον συγκεκριμένο τομέα) θα πρέπει να αυξήσει την απόδοση της τον προσεχή χρόνο.
Αυτή (ή αυτές, αν είναι πάνω από δύο) η υπηρεσία και οι εργαζόμενοι της θα είναι οι δυνάμει δικαιούχοι του μπόνους του 15% στο τέλος του χρόνου.
Με άλλα λόγια, δεν είναι όλοι οι υπάλληλοι των διοικητικών υπηρεσιών του “στενού” Δημοσίου (δηλαδή κοντά στους 200.000, καθώς στο πρόγραμμα μπόνους δεν εντάσσονται τα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή ένστολοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί κλπ) δυνάμει δικαιούχοι του μπόνους, αλλά μόνο εκείνοι οι οποίοι θα επιλεγούν από το κάθε υπουργείο ως εκείνοι οι οποίοι θα αναλάβουν να εκτελέσουν τον πιο κρίσιμο (ή τους πιο κρίσιμους στόχους) του επόμενου έτους.
2. Το δεύτερο σημείο – κλειδί αφορά το πως μπορεί ένας υπάλληλος ο οποίος ανήκει στην υπηρεσία εκείνη ενός υπουργείου, να διασφαλίσει να πάρει το μπόνους του 15%.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως μόνο όποιος υπάλληλος πετύχει στο 100% όλους τους στόχους της υπηρεσίας του θα λάβει ολόκληρο το 15% του μπόνους.
Τι σημαίνει αυτό ; Έστω για παράδειγμα, μια υπηρεσία θέσει 4 στόχους. Μόνο η επίτευξη του 100% και των 4 στόχων, θα οδηγήσει στην καταβολή του μπόνους στο 100%.
Αν ένας υπάλληλος, για παράδειγμα, πετύχει στο 100% μόνο 2 από τους 4 στόχους της υπηρεσίας του, δηλαδή το 50% αυτών, θα λάβει το 50% του μπόνους. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που κάποιος δεν πετύχει στο 100% κανένα στόχο, δεν θα λάβει κανένα μπόνους.
3. Το τρίτο σημείο αφορά το μάξιμουμ ύψος του μπόνους ως ποσό για κάθε υπάλληλο -και όχι ως ποσοστό (σ.σ. 15%). Αυτό καθορίζεται αφού πρώτα συγκεκριμενοποιηθεί από το κάθε υπουργείο, με βάση το ύψος της συνολικής μισθολογικής δαπάνης για τους εργαζομένους η οποία θα αναλάβει την επίτευξη του στόχου που θα θέσει το αρμόδιο υπουργείο, το ελάχιστο ποσό το οποίο δικαιούται κάθε δυνάμει δικαιούχος του μπόνους.
Πηγή