«Κλείδωσαν» τα πρώτα χιόνια: Τότε θα χιονίσει στη χώρα μας, που θα πέσουν -“Λόγω μιας ανωμαλίας υψηλής πίεσης…”

September 22, 2024

«Κλείδωσαν» τα πρώτα χιόνια: Τότε θα χιονίσει στη χώρα μας, που θα πέσουν -“Λόγω μιας ανωμαλίας υψηλής πίεσης…”


Διαφ.

Οι εποχικές προβλέψεις για τον ερχόμενο χειμώνα δείχνουν ότι η Ευρώπη θα δει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό, σύμφωνα με τα δύο μεγάλα συστήματα πρόγνωσης καιρού, ECMWF και UKMO. Οι προβλέψεις αφορούν κυρίως τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι περιορισμένες, με ορισμένες εξαιρέσεις σε βόρειες και ορεινές περιοχές.

Δεκέμβριος: Μειωμένες Χιονοπτώσεις σε Μεγάλο Μέρος της Ευρώπης

Οι προγνώσεις για τον Δεκέμβριο δείχνουν μια αδύναμη περίοδο χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου. Τα μοντέλα ECMWF και UKMO συμφωνούν ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι κάτω του μέσου όρου σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Εξαίρεση αποτελούν οι Άλπεις και η βόρεια Σκανδιναβία, όπου αναμένονται περισσότερα χιόνια. Στα υπόλοιπα τμήματα, οι χιονοπτώσεις θα είναι περιορισμένες, με μικρή βελτίωση μόνο στα υψηλότερα υψόμετρα των βόρειων περιοχών και σε ορισμένες περιοχές των νότιων Άλπεων.

Ιανουάριος: Μειωμένη Πιθανότητα Χιονόπτωσης

Για τον Ιανουάριο, το μοντέλο ECMWF προβλέπει επίσης μειωμένη πιθανότητα χιονόπτωσης στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ωστόσο, μια περιοχή στα νοτιοανατολικά της ηπείρου ενδέχεται να δει αυξημένες χιονοπτώσεις λόγω ανωμαλιών υψηλής πίεσης στα βορειοδυτικά. Το μοντέλο UKMO δείχνει παρόμοια πρόγνωση, με τις χιονοπτώσεις να παραμένουν κάτω του μέσου όρου, εκτός από ορισμένα βόρεια τμήματα και περιοχές γύρω από τις Άλπεις.

Οι Περιοχές με Περισσότερες Χιονοπτώσεις

Η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου δείχνει ότι οι περιοχές με αυξημένες χιονοπτώσεις θα περιοριστούν κυρίως στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Ευρώπης, όπως η Σκανδιναβία και οι Άλπεις. Στα νοτιοανατολικά τμήματα της ηπείρου, οι χιονοπτώσεις μπορεί να αυξηθούν λόγω της επίδρασης υψηλών πιέσεων, ενώ τα περισσότερα άλλα τμήματα θα δουν χιονοπτώσεις κάτω του κανονικού επιπέδου.

Τα μοντέλα ECMWF και UKMO παρέχουν μια εικόνα για έναν πιο ήπιο χειμώνα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με ορισμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν περιορισμένες χιονοπτώσεις και μόνο συγκεκριμένα τμήματα να βλέπουν σημαντική χιονόπτωση.

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε, άλλος καιρός φέτος: «Κλείδωσαν» τα Μερομήνια, τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί

Τα Μερομήνια, μια παραδοσιακή μέθοδος πρόβλεψης καιρού, έχουν για άλλη μια φορά κάνει την εμφάνισή τους, προειδοποιώντας για έναν χειμώνα που αναμένεται να φτάσει σύντομα στη χώρα μας. Οι προβλέψεις αναφέρουν ιδιαίτερα ψυχρές καιρικές συνθήκες, με το ψύχος να είναι έντονο ακόμα και τον Μάρτιο του 2025. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο οποίος σχολιάζει την πορεία της τρέχουσας κακοκαιρίας, το κρύο αναμένεται να κυριαρχήσει.

Καιρικές προβλέψεις μέχρι το 2025

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις των Μερομηνίων προσφέρουν μια εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός από το φθινόπωρο του 2024 έως τον χειμώνα του 2025. Ο Σεπτέμβριος 2024 θα είναι σχετικά φυσιολογικός, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται σε αναμενόμενα επίπεδα για την εποχή, αν και οι βροχοπτώσεις θα είναι λιγότερες από το συνηθισμένο. Ο Οκτώβριος 2024 αναμένεται να φέρει αξιόλογες βροχές, ενώ θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες, εντείνοντας το φθινοπωρινό κλίμα.

Πιο έντονη χειμωνιάτικη αίσθηση

Το σκηνικό θα γίνεται όλο και πιο χειμερινό από τον Νοέμβριο 2024, με περισσότερες βροχές, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του μήνα. Ο Δεκέμβριος 2024 θα συνεχίσει με βροχές, αλλά θα φέρει επίσης χιονοπτώσεις στα ορεινά, χωρίς όμως να σημειωθούν ακραίες θερμοκρασίες, καθώς θα παραμείνουν ήπιες για την εποχή. Αντίθετα, ο Ιανουάριος 2025 θα είναι λιγότερο βροχερός και ήπιος συνολικά, με πιο έντονα χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά στις πρώτες μέρες του.

Κρύο και χιόνια

Φτάνοντας στον Φεβρουάριο 2025, η ψύχρα και οι χιονοπτώσεις θα αποτελέσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού. Ο Μάρτιος 2025 θα είναι χωρισμένος στα δύο, με πιο ήπια αρχή και έντονες χειμωνιάτικες πινελιές στο δεύτερο μισό του, προκαλώντας ψυχρές συνθήκες, που θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Οι παραπάνω προβλέψεις από τα Μερομήνια δίνουν μια μακροπρόθεσμη εικόνα του χειμώνα που έρχεται, δίνοντας έμφαση στο έντονο ψύχος που θα διαρκέσει μέχρι και την άνοιξη του 2025.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: