Παγκόσμιος συναγερμός: Βρέθηκαν κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ – Που και πώς μεταδίδεται

October 3, 2024

Παγκόσμιος συναγερμός: Βρέθηκαν κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ – Που και πώς μεταδίδεται


Διαφ.

Έντονη ανησυχία προκλήθηκε στη Γερμανία και όχι μόνο, μετά τον συναγερμό που σήμανε το βράδυ της Τετάρτης (2/10) στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου.

Το Συμβάν στον Σταθμό του Αμβούργου

Οι αρχές εντόπισαν ένα ζευγάρι που παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Όπως αποκάλυψε το ίδιο το ζευγάρι, είχαν έρθει από τη Ρουάντα, όπου είχαν φροντίσει έναν άνδρα που αργότερα διαγνώστηκε με τον ιό Μάρμπουργκ. Οι δύο υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, με τα αποτελέσματά τους να αναμένονται.

Τι Είναι ο Ιός Μάρμπουργκ;

Ο ιός Μάρμπουργκ είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 88%, το οποίο μπορεί να μειωθεί στο 50% εάν ο ασθενής λάβει θεραπεία συντήρησης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, διάρροια, εξανθήματα και αιμορραγίες, με τη μετάδοση να γίνεται τόσο μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων όσο και σεξουαλικά.

Ο Παγκόσμιος Συναγερμός για τον Ιό

Ο ιός Μάρμπουργκ είναι κυρίως διαδεδομένος στην Ανατολική Αφρική, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 26. Ο ΠΟΥ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ένα άτομο που είχε έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο πέταξε στο Βέλγιο, με τις αρχές να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Αν και ο ιός είναι γνωστός από το 1967, με κρούσματα στη Γερμανία και τη Σερβία, η τρέχουσα πιθανότητα παγκόσμιας εξάπλωσης εκτιμάται ως χαμηλή.

Ανησυχία για Νέα Καραντίνα

Η κατάσταση προκάλεσε ανησυχίες για πιθανή νέα καραντίνα, καθώς ολόκληρη αποβάθρα αποκλείστηκε μετά την εμφάνιση ύποπτου κρούσματος. Ο ΠΟΥ σε δήλωσή του αξιολόγησε τον κίνδυνο της επιδημίας ως «πολύ υψηλό» σε εθνικό επίπεδο, «υψηλό» σε περιφερειακό και «χαμηλό» σε παγκόσμιο επίπεδο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: