Πριν μια ώρα μαθεύτηκε και επίσημα: Κακά μαντάτα για τους Έλληνες που θα χρησιμοποιήσουν θέρμανση για να ζεσταθούν τον Χειμώνα

October 4, 2024

Πριν μια ώρα μαθεύτηκε και επίσημα: Κακά μαντάτα για τους Έλληνες που θα χρησιμοποιήσουν θέρμανση για να ζεσταθούν τον Χειμώνα


Διαφ.

Οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ να βρίσκεται στο επίκεντρο, έχουν αναζωπυρώσει την ανησυχία στις αγορές και πυροδότησαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, υπό τον φόβο ενδεχόμενων αντιποίνων από το Ισραήλ.

Οι επιπτώσεις της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και οι προβλέψεις για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου

Η επίθεση από την Τεχεράνη προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, με την τιμή του πετρελαίου να σημειώνει άνοδο της τάξης του 3% και τις χρηματιστηριακές αγορές να επηρεάζονται αρνητικά.

Συγκεκριμένα, σήμερα (04/10), οι αυξημένες τιμές παραμένουν, με το Brent να διαμορφώνεται στα 78,20 δολάρια ανά βαρέλι. Για σύγκριση, στις 10 Σεπτεμβρίου η τιμή βρισκόταν στα 69,19 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου είχε ανέλθει στα 71,98 δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν κατά 20 δολάρια ανά βαρέλι, εάν η ιρανική πετρελαϊκή παραγωγή υποστεί πλήγμα από τα πιθανά ισραηλινά αντίποινα.

Παρακολουθήστε τα σενάρια για την πορεία του πετρελαίου:

Ανησυχίες για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια και συνεχείς αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με ανησυχητικές προβλέψεις αναλυτών, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει σε επίπεδα 100 δολαρίων ανά βαρέλι, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. Εκτιμούν ότι αν η απάντηση του Ισραήλ περιοριστεί σε μικρές ενέργειες, η τιμή του πετρελαίου πιθανόν να αυξηθεί ελαφρώς, αγγίζοντας τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

Ωστόσο, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε πλήγματα κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν, η τιμή θα εκτοξευτεί στα 100 δολάρια ανά βαρέλι ή και παραπάνω. Ιδιαίτερα, το ενδεχόμενο κλεισίματος των στενών του Ορμούζ, ενός κομβικού σημείου για τη μεταφορά πετρελαίου, ή η στόχευση ενεργειακών υποδομών, θα ωθούσε την τιμή να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων.

Τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους, δείχνουν ότι το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει υψηλό. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες ηλεκτρισμού θα χρεώνουν περίπου 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, χωρίς να υπολογίζονται οι συμπληρωματικές χρεώσεις. Όταν προστεθούν αυτές, η τιμή διαμορφώνεται στα 23-24 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την προοπτική να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από το 2025, λόγω της έναρξης του έργου για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και των αντίστοιχων αυξήσεων στα τέλη του ΑΔΜΗΕ.

Αυξήσεις στο κόστος ρεύματος από το 2025 και προκλήσεις για την απόσβεση της επένδυσης στις αντλίες θερμότητας

Από τις αρχές του 2025, αναμένεται να επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με τιμή γύρω στα 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων, αν προκύψουν διεθνείς γεωπολιτικές κρίσεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Συγκριτικά, το κόστος του φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερο, με την τρέχουσα τιμή του να βρίσκεται περίπου στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, και ακόμη κι αν αυξηθεί στα 8 λεπτά, παραμένει πιο οικονομική επιλογή. Το πετρέλαιο θέρμανσης, που διατίθεται περίπου στα 1,2 ευρώ ανά λίτρο, μεταφράζεται σε κόστος 11,2 λεπτών ανά κιλοβατώρα, καθιστώντας το επίσης πιο ακριβό από το φυσικό αέριο.

Η χρήση αντλίας θερμότητας προσφέρει έναν πιο αποδοτικό τρόπο θέρμανσης, καθώς μπορεί να συγκρατήσει το κόστος θέρμανσης σε περίπου 1.700 ευρώ ανά σεζόν, σε σύγκριση με τα 2.500 ευρώ για το πετρέλαιο ή τα 1.776 ευρώ για το φυσικό αέριο. Ωστόσο, το όφελος από τη χρήση της αντλίας θερμότητας σε σύγκριση με το φυσικό αέριο είναι σχετικά μικρό, μόλις 75 ευρώ ετησίως, ενώ η σύγκριση με το πετρέλαιο δείχνει μια σημαντικότερη διαφορά, με εξοικονόμηση 700-800 ευρώ.

Το πρόβλημα έγκειται στο αρχικό κόστος εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας, που μπορεί να φτάσει τα 15.000 ευρώ, καθιστώντας δύσκολη την απόσβεση αυτής της επένδυσης, ειδικά σε σύγκριση με το φυσικό αέριο. Αν και υπάρχει σχεδιασμός για επιδοτήσεις έως 50-60% μέσω προγραμμάτων που προωθούν την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ο χρόνος απόσβεσης παραμένει μεγάλος. Παράλληλα, εξετάζεται και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο για τη μετάβαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες θέρμανσης, όπως οι αντλίες θερμότητας.

«Κόκκινος» Συναγερμός τώρα: Ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου πριν λίγο – Επίθεση με 500 πυραύλους – Στα καταφύγια όλοι οι κάτοικοι

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κορυφώνεται, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ, με πυραύλους, σήμερα, Τρίτη, από το απόγευμα.

Ειδικότερα, σειρήνες ηχούν από άκρη σε άκρη στο Ισραήλ, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Iron Dome.

Κορυφώθηκε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με πυραύλους

Στο μεταξύ, μερικές ώρες μετά τον ισχυρισμό ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ότι η Ουάσινγκτον «έχει ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ», οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκειμένου να οδηγηθούν σε καταφύγια, ενώ το Ισραήλ ήδη έχει προχωρήσει σε λήψη μέτρων για την αποφυγή απωλειών, όπως η απαγόρευση συναθροίσεων σε ανοιχτούς χώρους.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε διάγγελμα προς τον ισραηλινό λαό, μία ημέρα αφότου οι δυνάμεις του Ισραήλ εισήλθαν στον νότιο Λίβανο, για πρώτη φορά από το 2006 «το Ισραήλ αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, καθώς μάχεται τον ιρανικό άξονα του κακού. Βρισκόμαστε στη μέση μίας εκστρατείας κατά του άξονα του κακού. Αυτοί αποτελούνται κυρίως από τη Χαμάς στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τους Χούθι στην Υεμένη. Το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για την πιθανότητα μίας άμεσης ιρανικής επίθεσης».

Την ώρα που οι Ισραηλινοί πολίτες βρίσκονται στα καταφύγια και η ισραηλινή αστυνομία, μετά το χτύπημα στο Τελ Αβίβ, καλείται να εξακριβώσει πληροφορίες και για άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα, σε Λίβανο και Ιράν πανηγυρίζουν με σημαίες, αλλά και πυροτεχνήματα.

Μάλιστα, στην οροφή μιας κατοικίας στο Ισραήλ, καρφώθηκε ένας από τους εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους, που εξαπέλυσε το Ιράν.

Στην φωτογραφία που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Mossad, φαίνεται ο ιρανικός πύραυλος που δεν έχει εκραγεί, αφού σε διαφορετική περίπτωση, η κατοικία θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς και πιθανόν θα υπήρχαν και θύματα.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό της επίθεσης του Ιράν, υπάρχουν δύο τραυματίες από θραύσματα και μικρές υλικές ζημιές.

Πολλοί από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν πριν φτάσουν στο έδαφος.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: