«Έρχεται από την Pωσiα τις επόμενες μέρες»: Πάγωσαν οι μετεωρολόγοι με αυτό που είδαν να έρχεται

October 16, 2024

«Έρχεται από την Pωσiα τις επόμενες μέρες»: Πάγωσαν οι μετεωρολόγοι με αυτό που είδαν να έρχεται


Διαφ.

Οι καιρικές προγνώσεις για την Ελλάδα την προσεχή περίοδο παρουσιάζουν ασάφεια και αβεβαιότητα, δημιουργώντας σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς να αναμένουμε στις μετεωρολογικές εξελίξεις.

Αντικρουόμενες Προβλέψεις για τον Καιρό των Επόμενων Ημερών

Ο Ρόλος του Αντικυκλώνα

Σύμφωνα με την υπηρεσία Weather Analysis Greece, ο μεγάλος αντικυκλώνας που κυριάρχησε τον τελευταίο μήνα και προκάλεσε την παρατεταμένη απουσία βροχοπτώσεων, αναμένεται να μετακινηθεί ελαφρώς. Αυτή η μετατόπιση, αν και μικρή, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς θα επιτρέψει την είσοδο ψυχρότερων αερίων μαζών από τη Ρωσία προς την περιοχή της Μεσογείου.

Κλιματική Αλλαγή και Επόμενες Εξελίξεις

Σύμφωνα με ανάρτηση του Weather Analysis Greece στο Facebook, το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να φέρει ψυχρότερο καιρό, χωρίς να ξεκαθαρίζεται πλήρως αν αυτό θα συνοδεύεται από νέες βροχοπτώσεις ή αν οι ξηρές συνθήκες θα συνεχιστούν.

«Ψαρώνει ο κόσμος που ασχολείται με τα του καιρού, και ανεβάζουν πομπώδεις τίτλους για Φθινόπωρα, ορμώμενοι από τους χάρτες επιφανείας των μοντέλων που – πράγματι μετά από καιρό- δείχνουν ένα διάστημα με τις θερμοκρασίες χαμηλότερες από τον μέσο όρο. Αγνοούν το δεύτερο σκέλος όμως ( δεύτερη εικόνα), στην οποία αποδίδεται αυτή η πτώση.

Ο γιγαντιαίος αντικυκλώνας που έχει αφανίσει τα βροχοφόρα συστήματα εδώ και 1 μήνα, θα αλλάξει απλώς λίγο την θέση του, έτσι ώστε να επιτρέψει την διάχυση κρύου αέρα από Ρωσία προς την Μεσογειο. Ξηροί επιφανειακοί άνεμοι, καθώς στα ανώτερα τμήματα της τροπόσφαιρας, το βαθύ καλοκαίρι, θα παραμείνει ως έχει, και μαζί του και η ηλιοφάνεια.

Στην πράξη, απλώς τα πρωινά θα γίνουν πλέον κρύα, αναστροφικά ( για αυτό και τα μοντέλα ‘διαβάζουν’ αρνητικές αποκλίσεις, καθώς πλέον πολλές περιοχές στα Βαλκάνια θα πέφτουν κάτω από το 0 τα βράδια), τα μεσημέρια όμως με την σφοδρή ηλιοφάνεια που χαρίζουν οι αντικυκλώνες, οι θερμοκρασίες θα φτάνουν και τους 18-22 βαθμούς.

Μεγαλώνει το θερμοκρασιακό εύρος λοιπόν ημέρας-νύκτας, μπαίνουμε στις μέρες εκείνες που το πρωί θέλεις μπουφάν και το μεσημέρι κοντομάνικο, θα αρχίσουν να κάνουν πάρτι οι ιώσεις προσεχώς.»


Πηγή

Διαβάστε επίσης: