250.000 ευρώ για μια θέση πάρκινγκ: Ξέφυγε η κατάσταση στην Αθήνα, πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες, σε απόγνωση οι Αθηναίοι

October 17, 2024

250.000 ευρώ για μια θέση πάρκινγκ: Ξέφυγε η κατάσταση στην Αθήνα, πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες, σε απόγνωση οι Αθηναίοι


Διαφ.

Εν μέσω αυξανόμενων τιμών στην αγορά ακινήτων, όπου οι κατοικίες πωλούνται σε επίπεδα πολυτελών σπιτιών, ένα νέο φαινόμενο αναδύεται: οι θέσεις στάθμευσης μικρού εμβαδού διατίθενται σε τιμές αντίστοιχες με αυτές των διαμερισμάτων. Σύμφωνα με αναφορές από τον ΑΝΤ1, οι καταναλωτές εκφράζουν την αγανάκτησή τους, υποστηρίζοντας ότι το κόστος αγοράς μίας θέσης πάρκινγκ έχει εκτοξευθεί και πλησιάζει αυτό ενός σπιτιού.

Αστρονομικές Τιμές για Θέσεις Στάθμευσης – Οι Πολίτες Αντιμετωπίζουν Νέο Κόστος

Το ρεπορτάζ τονίζει πως, πέρα από το υπάρχον στεγαστικό πρόβλημα, οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις υπερβολικές τιμές για τη μίσθωση χώρων στάθμευσης, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές έχουν ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Real Estate, Θέμη Μπάκα, στο Πεδίον του Άρεως, μια θέση στάθμευσης που το 2020 κόστιζε 15.000 ευρώ, σήμερα διατίθεται για 30.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Κυψέλη, το κόστος αυξήθηκε από 10.000 ευρώ το 2020, στα 20.000 ευρώ το 2024.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Κολωνάκι, οι τιμές για μια θέση στάθμευσης αγγίζουν εξωφρενικά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, μια θέση 15 τ.μ. πωλείται προς 250.000 ευρώ. Παράλληλα, το κόστος ενοικίασης θέσεων στάθμευσης βαραίνει εξίσου τους πολίτες, με το Παγκράτι να παρουσιάζει ενοίκια ύψους 220 ευρώ το μήνα για μία μόνο θέση πάρκινγκ.

Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους πολίτες, προσθέτοντας ένα ακόμη βάρος στις ήδη υψηλές δαπάνες διαβίωσης και ακίνητης περιουσίας.

Κατώτατος μισθός: Οι «σίγουροι» που θα δούνε αύξηση έως και 200 ευρώ το μήνα – Πότε έρχονται οι αλλαγές στις στέπες των εργαζομένων

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα κλειδώσει κοντά στα 870 ευρώ, μεικτά, από τον Απρίλιο του 2025 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, μέχρι το τέλος του 2027.

Που θα φτάσει ο κατώτατος μισθός το 2027

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μεικτά έως το τέλος του 2027, οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και η τελική πρόταση της επιτροπής που κατατέθηκε στην αρμόδια υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, «φωτογραφίζουν» για τους μεν εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αυξήσεις τουλάχιστον 40 ευρώ, για τους δημοσίους υπαλλήλους τουλάχιστον 20 ευρώ.

Στόχος είναι οι αποδοχές πλήρους απασχόλησης των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, να μην υπολείπονται του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, όπως αυτά θα καθορίζονται μέχρι το 2027.

Από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα, η επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής την καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου προτείνει, μάλιστα, αφενός τη διατήρηση της σχέσης αυτής μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και αφετέρου την αυτόματη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με βάση έναν συντελεστή που θα προκύπτει από το άθροισμα:

Του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.

Του μισού του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Που θα φτάσει ο κατώτατος μισθός

Τι προτείνει η Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό

Η Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα. Έτσι, για το διάστημα έως το 2027, θα εφαρμοστεί το ισχύον σύστημα, με συμπλήρωση των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, ώστε να προστεθούν η αγοραστική δύναμη των νομοθετημένων κατώτατων μισθών και η επάρκειά τους, λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, του γενικού επιπέδου των μισθών, της κατανομής και του ρυθμού της μεταβολής τους.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: