Γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που αγάπησε όλη η χώρα και η τραγική σύμπτωση της ζωής της

October 24, 2024

Γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που αγάπησε όλη η χώρα και η τραγική σύμπτωση της ζωής της


Διαφ.

Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ακριβώς ημέρα έχοντας παλέψει για 30 ολόκληρα χρόνια με τον καρκίνο. (24 Οκτωβρίου 1947 – 24 Οκτωβρίου 2010).

Η καταγωγή της ήταν από τη Νάξο, γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στην Πλάκα. Σπούδασε κλασσικό χορό, ενώ με το τραγούδι ασχολήθηκε από πολύ μικρή. Συγκεκριμένα ήταν μόλις 17 ετών, το 1964 όταν πήγε στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ.

Έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και έχει εκδώσει 18 δίσκους, ενώ συνεργάστηκε με αξιόλογους συνθέτες, όπως τους Γιώργο Κοντογιώργο, Νίκο Δανίκα, Βασίλη Κουµπή, Γιώργο Κριµιζάκη, Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα. Σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο.

Τα τραγούδια «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Άσπρα καράβια» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) είναι ορισμένοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της. Τραγούδησε, επίσης, για την ομογένεια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία και στην Κύπρο.

Χτυπήθηκε από τον καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία, ταλαιπωρήθηκε για 28 ολόκληρα χρόνια, έδωσε όμως τη μάχη της με αξιοπρέπεια και θάρρος. Πριν από περίπου δύο μήνες είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο πόδι της, με αποτέλεσμα η ήδη επιβαρυμένη υγεία της να κλονιστεί περισσότερο.

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ για το θάνατο της Καίτης Χωματά, αναφέρεται:

“Η τραγουδίστρια που ταυτίστηκε με το «Νέο Κύμα» τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, έδωσε τη φωνή της σ’ ένα μουσικό ρεύμα που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά. Η διαδρομή της υπήρξε δημιουργική, σεμνή και συνεπής, όπως και η ίδια ως χαρακτήρας και ως ερμηνεύτρια. Η φωνή της μέσα από τα τραγούδια θα μείνει ζωντανή ώστε να θυμίζει το ήθος της, τόσο το προσωπικό όσο και το καλλιτεχνικό.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: