Το κάνουν όλοι οι υδραυλικοί σπίτι τους πριν ανάψουν για 1η φορά τα καλοριφέρ και ζεσταίνονται… τζάμπα – Τα 7 βήματα

November 5, 2024

Το κάνουν όλοι οι υδραυλικοί σπίτι τους πριν ανάψουν για 1η φορά τα καλοριφέρ και ζεσταίνονται… τζάμπα – Τα 7 βήματα


Διαφ.

Το κρύο μπορεί να μην έχει κάνει ακόμα αισθητή την παρουσία του στην καθημερινότητά μας, αλλά είναι καλό να είμαστε έτοιμοι για την έλευσή του, πραγματοποιώντας εγκαίρως εξαέρωση στα σώματα των καλοριφέρ μας.

Η έλλειψη συντήρησης στα σώματα μειώνει σημαντικά την απόδοσή τους, με αποτέλεσμα να μην ζεσταίνεται το σπίτι όσο επιθυμούμε.

Για πολλούς, η διαδικασία της εξαέρωσης στα καλοριφέρ φαίνεται περίπλοκη και την αφήνουν στους ειδικούς. Ωστόσο, αν ακολουθήσετε τα παρακάτω επτά βήματα, θα μπορέσετε να την πραγματοποιήσετε μόνοι σας και να εξασφαλίσετε την επιθυμητή ζεστασιά στον χώρο σας.

Ενεργοποιήστε το σύστημα θέρμανσης

Πρέπει πρώτα να εντοπίσετε ποια θερμαντικά σώματα χρειάζονται εξαέρωση. Ξεκινήστε το σύστημα του λέβητα ή του κεντρικού διακόπτη και ρυθμίστε τις θερμοστατικές βαλβίδες κάθε καλοριφέρ στη μέγιστη ροή. Αφήστε το σύστημα να λειτουργήσει μέχρι να ζεσταθεί το νερό και να κυκλοφορήσει σε όλα τα σώματα. Ελέγξτε αν κάθε καλοριφέρ είναι ζεστό στην αφή, αγγίζοντας ξεχωριστά τις πλευρές του.

Αν παρατηρήσετε ότι κάποια θερμαντικά σώματα παραμένουν κρύα σε κάποια σημεία, παρά τη λειτουργία τους στη μέγιστη ροή, ή αν παράγουν ήχους, τότε είναι πιθανό να χρειάζονται εξαέρωση.

Απενεργοποιήστε τη θέρμανση

Αφού εντοπίσετε τα σώματα που δεν λειτουργούν σωστά, κλείστε το σύστημα θέρμανσης και αφήστε τα να κρυώσουν αρκετά, ώστε να μπορείτε να τα αγγίξετε άνετα. Όταν κρυώσουν, είστε έτοιμοι για τη διαδικασία της εξαέρωσης.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και συνεχίζοντας με τις επόμενες οδηγίες, θα μπορείτε να φροντίσετε τα σώματά σας και να απολαμβάνετε ένα ζεστό και άνετο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Συγκεντρώστε τον εξοπλισμό σας

Για να προχωρήσετε στην εξαέρωση των καλοριφέρ, θα χρειαστείτε τα εξής:

  • Ένα κλειδί εξαέρωσης για τα καλοριφέρ
  • Ένα πανί για την προστασία της βαλβίδας
  • Μια παλιά πετσέτα για να προστατέψετε το δάπεδο
  • Ένα δοχείο για να συλλέξει τυχόν νερό που μπορεί να διαρρεύσει.

Τα κλειδιά εξαέρωσης συνήθως συνοδεύουν το καλοριφέρ, αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε να τα βρείτε στο κατάστημα. Φροντίστε το κλειδί να εφαρμόζει σωστά στη βαλβίδα, και αν είναι χαλαρό, προμηθευτείτε ένα νέο για να αποφύγετε πιθανή ζημιά. Σημειώστε ότι κάποια σύγχρονα καλοριφέρ έχουν βαλβίδες που ανοίγουν με κατσαβίδι.

Βρείτε τη βαλβίδα εξαέρωσης

Ξεκινήστε από το καλοριφέρ που βρίσκεται πιο κοντά στον λέβητα. Η βαλβίδα εξαέρωσης βρίσκεται συνήθως στο πάνω μέρος και σε μία από τις άκρες του καλοριφέρ. Πρόκειται για μια μικρή οπή με μια τετράγωνη μεταλλική ράβδο στο εσωτερικό, που μπορείτε να περιστρέψετε για να ανοίξει η βαλβίδα και να απελευθερωθεί ο παγιδευμένος αέρας.

Προστατέψτε την περιοχή

Επειδή υπάρχει πιθανότητα να διαρρεύσει νερό, προστατέψτε το δάπεδο ή το χαλί τοποθετώντας την πετσέτα κάτω από τη βαλβίδα, καθώς και το πανί που θα χρησιμοποιήσετε για την κάλυψη της βαλβίδας.

Ανοίξτε τη βαλβίδα προσεκτικά

Με το κλειδί εξαέρωσης τοποθετημένο στη βαλβίδα και το πανί για προστασία από τυχόν καυτό νερό, περιστρέψτε τη βαλβίδα ελαφρά (περίπου ένα τέταρτο της στροφής) προς τα δεξιά. Αυτό θα απελευθερώσει τον αέρα χωρίς να επιτρέψει μεγάλη ροή νερού. Αν ακούσετε έναν ήχο σαν σφύριγμα, αυτό σημαίνει ότι ο αέρας βγαίνει. Μείνετε με το κλειδί στη θέση του μέχρι να σταματήσει ο ήχος και κλείστε τη βαλβίδα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σκουπίστε τυχόν νερά που μπορεί να έπεσαν στο καλοριφέρ ή το δάπεδο και προχωρήστε στο επόμενο καλοριφέρ.

Ενεργοποιήστε ξανά το σύστημα θέρμανσης

Αφού ολοκληρώσετε την εξαέρωση σε όλα τα καλοριφέρ, βεβαιωθείτε ότι οι βαλβίδες εξαέρωσης είναι σφιχτά κλειστές. Ενεργοποιήστε το σύστημα θέρμανσης και αφήστε το να λειτουργήσει μέχρι τα καλοριφέρ να φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία. Ελέγξτε κάθε καλοριφέρ ξεχωριστά για να διαπιστώσετε ότι ζεσταίνονται ομοιόμορφα.

Ρυθμίστε τις θερμοστατικές βαλβίδες

Όταν τα καλοριφέρ ζεσταθούν, ρυθμίστε τις θερμοστατικές βαλβίδες στην κατάλληλη ένδειξη. Αν η πίεση του συστήματος έχει πέσει κάτω από 0,5 bar, θα πρέπει να τη συμπληρώσετε σε περίπου 1,5 bar.

Ελέγξτε την πίεση του λέβητα

Αφού ολοκληρώσετε την εξαέρωση, καλό είναι να ελέγξετε αν η πίεση του λέβητα είναι σωστή. Η απελευθέρωση αέρα από το σύστημα μπορεί να μειώσει την πίεση, και ιδανικά, ο μετρητής του λέβητα πρέπει να δείχνει μεταξύ 1 και 2 bar. Αν η πίεση είναι χαμηλή, μπορείτε να την αυξήσετε ανοίγοντας τον βρόχο πλήρωσης (συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος του λέβητα) μέχρι να φτάσει στα σωστά επίπεδα. Μόλις το πετύχετε, μην ξεχάσετε να κλείσετε τον βρόχο για να αποφύγετε υπερβολική πίεση στο σύστημα.

Ανάσα για χιλιάδες Έλληνες: Πριν 10′ έσκασαν τα ευχάριστα για το επίδομα θέρμανσης – «Κλείδωσε» το ποσό – Τόσα θα πάρετε

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Στόχος είναι να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στις αρχές Νοεμβρίου, παρέχοντας την απαραίτητη οικονομική στήριξη για την κάλυψη των εξόδων θέρμανσης.

Νέα αύξηση στο επίδομα θέρμανσης: Ποιους αφορά

Με την υπογραφή της νέας απόφασης, το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 20% για όσους δικαιούχους επιλέξουν το ηλεκτρικό ρεύμα ως κύριο μέσο θέρμανσης. Η πρόταση αυτή προήλθε από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και αποσκοπεί στην ενίσχυση της χρήσης φιλικότερων προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας.

Το ανώτατο ποσό του επιδόματος για φέτος θα φτάσει τα 1.200 ευρώ, αυξημένο από τα 1.000 ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν συνολικά οικονομική ενίσχυση που θα ανέλθει σε 260 εκατομμύρια ευρώ, με την καταβολή να γίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, που θα αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού ποσού, θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, ενώ η δεύτερη δόση θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Το ύψος του επιδόματος για κάθε νοικοκυριό θα καθοριστεί με βάση τα δεδομένα ψύχους της προηγούμενης χειμερινής περιόδου.

Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα:

1) Για να καταστεί ο αιτών δικαιούχος του επιδόματος θα πρέπει το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό ή τεκμαρτό να μην υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμο τον άγαμο ή τον ευρισκόμενο σε κατάσταση χηρείας ή σε διάσταση και τα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ισχύον εισοδηματικό όριο θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 29.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Επιπλέον εφόσον πρόκειται για αιτούντα που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

2) Επιπλέον, για να καταστεί ο αιτών δικαιούχος του επιδόματος θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει ή το ποσό των 300.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή μονογονεϊκή οικογένεια

Οι αιτήσεις

Στην πλατφόρμα myΘέρμανση, η οποία θα ανοίξει τον Νοέμβριο από την ΑΑΔΕ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

• Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

• το ονοματεπώνυμό του,

• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

• η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,

• ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

• η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

• τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,

• το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,

• τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).


Πηγή

Διαβάστε επίσης: