Δεν το κάνει σχεδόν κανείς: Να γιατί πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα επανεκκίνηση στο κινητό μας

November 11, 2024

Δεν το κάνει σχεδόν κανείς: Να γιατί πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα επανεκκίνηση στο κινητό μας


Διαφ.

Το ακριβό κινητό σας μπορεί να γίνει στόχος πολλών απειλών για την ασφάλεια των στοιχείων σας, από απάτες phishing έως κακόβουλο ή κατασκοπευτικό λογισμικό.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια επιτυχής παραβίαση για να γίνει «κόσκινο» το τηλέφωνό σας, να διαρρεύσουν τα δεδομένα σας και ακόμη και να κλαπεί η ταυτότητά σας, όπως γράφει το ZD Net.

Σε μια αναφορά βέλτιστων πρακτικών για φορητές συσκευές , η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) προσφέρει συμβουλές για να αποτρέψετε τους χάκερ και τους εισβολείς να επιτεθούν στην κινητή συσκευή σας. H πιο αποδοτική μέθοδος είναι απλά το κλείσιμο του κινητού.

Γιατί πρέπει να κλείνει τακτικά το κινητό

Αυτή η απλή ενέργεια της επανεκκίνησης του κινητού μία φορά την εβδομάδα μπορεί να κάνει πιο δύσκολο για τους χάκερ να κλέψουν πληροφορίες από το τηλέφωνό σας, αν και το μέσο προειδοποιεί ότι αυτό δεν θα αποτρέψει πάντα μια επίθεση.

Οι κακόβουλες εφαρμογές μπορούν να μολύνουν το τηλέφωνό σας. Τα κακόβουλα δίκτυα Wi-Fi μπορούν να υποκλέψουν και να ανακατευθύνουν την κυκλοφορία από τη συσκευή σας.

Το λογισμικό κατασκοπείας μπορεί να παρακολουθεί τις συνομιλίες ήχου και βίντεο, ενώ οι χάκερ με απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας μπορούν να συλλέγουν δεδομένα κλήσεων ή γραπτών μηνυμάτων.

Κάποιος με φυσική πρόσβαση στο τηλέφωνό σας, έστω και για λίγο, θα μπορούσε φυσικά να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό ή λογισμικό υποκλοπής .

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι για να προστατευτείτε.

Η NSA προτείνει:

Ενημερώστε τις εφαρμογές σας. Φροντίστε να ενημερώσετε τις εφαρμογές και το λειτουργικό σας σύστημα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας

Χρησιμοποιήστε επίσημα καταστήματα εφαρμογών. Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα, όπως το App Store της Apple ή το Google Play Store

Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα αρχείων σε email και μηνύματα κειμένου, καθώς αυτοί είναι συνηθισμένοι τρόποι ενεργοποίησης κακόβουλου λογισμικού

Προσέξτε τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi και αποφύγετε να συνδέεστε σε αυτά όταν είναι δυνατόν

Απενεργοποιήστε το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε για να αποτρέψετε τη σύνδεση μιας μη εξουσιοδοτημένης συσκευής στο τηλέφωνό σας

Χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης. Δημιουργήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης με τουλάχιστον έξι ψηφία για να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας

Αξιοποιήστε τα βιομετρικά στοιχεία. Ενεργοποιήστε την ενσωματωμένη σάρωση προσώπου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων της συσκευής σας για μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία

Χρησιμοποιήστε αξιόπιστα αξεσουάρ, μόνο γνήσια καλώδια φόρτισης ή αξεσουάρ φόρτισης από αξιόπιστο κατασκευαστή. Αποφύγετε δημόσιους σταθμούς φόρτισης USB

Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες τοποθεσίας όταν δεν χρειάζονται

Το νου σου: Αν εμφανιστεί αυτή η ένδειξη στην οθόνη σου, σημαίνει ότι το κινητό σου σε… ακούει, λίγοι το παρατηρούν

Μία σημαντική λεπτομέρεια και λειτουργία που αφορά τα Android κινητά (smartphones) φαίνεται να προκαλεί έντονη ανησυχία στους καταναλωτές-χρήστες

Τεράστια Προσοχή: Αν εμφανιστεί αυτή η ένδειξη στην οθόνη σου

Σύμφωνα με αναφορές από Βρετανικά Μέσα, στη δεξιά πάνω γωνία της οθόνης εμφανίζεται ένας πράσινος «δείκτης ιδιωτικότητας», όπως έχει χαρακτηριστεί. Τι μπορεί να υποδηλώνει αυτό; Ότι τα μικρόφωνα ή η κάμερα του κινητού είναι ενεργοποιημένα!

Αυτό δεν είναι αναγκαστικά από μόνο του επικίνδυνο, ωστόσο μπορεί να υποδεικνύει ότι κάποια εφαρμογή προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στις συσκευές σας χωρίς την έγκρισή σας. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Ορισμένες εφαρμογές απαιτούν πρόσβαση σε μικρόφωνα, κάμερες ή ακόμα και τη γεωγραφική σας θέση προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες άλλες εφαρμογές ίσως χρησιμοποιήσουν αυτές τις προσβάσεις για κακόβουλους σκοπούς.

Το κινητό σου σε… ακούει!

Ασφαλώς, η τροποποίηση των δικαιωμάτων πρόσβασης των εφαρμογών είναι εύκολη διαδικασία και στα Android μέσω των ρυθμίσεων. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να διαχειρίζεται ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε ποιες συσκευές του κινητού του. Αν ο δείκτης ιδιωτικότητας ενεργοποιηθεί χωρίς προφανή αιτία, καλό είναι να ελέγξετε τις άδειες των εφαρμογών και να κάνετε έναν έλεγχο ασφαλείας.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Πολύ κακά μαντάτα για όσους έχουν Viber στο κινητό τους

Στην εποχή μας, το διαδικτυακό έγκλημα έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με τους απατεώνες να εκμεταλλεύονται τις επαφές των χρηστών προκειμένου να κλέψουν τους λογαριασμούς τους.

Αυξανόμενη απάτη στο διαδίκτυο: Προσοχή στους «Δούρειους Ίππους»

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSIi), οι φίλοι και οι γνωστοί μετατρέπονται σε «Δούρειους Ίππους», γεγονός που συχνά καθιστά δύσκολο για τα υποψήφια θύματα να αντιληφθούν την απάτη.

Διαδικασία της απάτης

Βήμα 1ο:

Οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στον λογαριασμό ενός χρήστη ή δημιουργούν ένα προφίλ που μοιάζει με αυτό κάποιου γνωστού του θύματος. Στη συνέχεια, στέλνουν μήνυμα μέσω της εφαρμογής Viber, ζητώντας από τον χρήστη να τους στείλει έναν κωδικό επαλήθευσης, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται αυτόν τον κωδικό για να επαναφέρουν τον δικό τους λογαριασμό.

Βήμα 2ο:

Ο κωδικός επαλήθευσης που ζητούν οι απατεώνες είναι ένας μοναδικός αριθμός που αποστέλλεται από το Viber στους χρήστες όταν επιχειρούν να συνδεθούν από μια νέα συσκευή. Αυτός ο κωδικός είναι κρίσιμος για την ασφάλεια του λογαριασμού, αλλά οι δράστες τον ζητούν με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση.

Βήμα 3ο:

Εφόσον οι χρήστες προσφέρουν αυτόν τον κωδικό, οι δράστες αποκτούν άμεση πρόσβαση στον λογαριασμό τους.

Βήμα 4ο:

Με τον λογαριασμό στο χέρι τους, οι απατεώνες μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την πρόσβαση για να εξαπατήσουν άλλους φίλους ή συγγενείς του χρήστη, δημιουργώντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση απάτης.

Προσοχή στις άγνωστες κλήσεις

Οι χρήστες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην επιστρέφουν οποιαδήποτε άγνωστη κλήση μέσω Viber, καθώς μπορεί να αποτελεί παγίδα που αποσκοπεί στην κλοπή προσωπικών δεδομένων ή στη διάπραξη άλλων εγκλημάτων. Η ενημέρωση και η προσοχή είναι τα πρώτα βήματα στην πρόληψη τέτοιων απατών.

Αυξημένες οι διαδικτυακές απάτες: Πώς μπορούν να σας αδειάσουν το πορτοφόλι


Πηγή

Διαβάστε επίσης: