Έρχεται σύγκρουση στον αέρα…: Εκπέμπουν Σ0Σ οι μετεωρολόγοι, δεν έχει ξαναγίνει αυτό που είδαν στην τελευταία πρόγνωση καιρού
Βαρύς χειμώνας αναμένεται στην Ευρώπη, με τους Ιταλούς μετεωρολόγους να προβλέπουν σύγκρουση ψυχρών αέριων μαζών και έντονο δείγμα χειμώνα.
Τα χαρακτηριστικά του βαρύ χειμώνα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους
Ειδικότερα, στην ανάρτησή του για τον καιρό, το Weather Phenomena υπογραμμίζει ότι:
“Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο οι Ιταλοί μετεωρολόγοι να επικρατήσει ένα άκρως χειμωνιάτικο μοτίβο καιρού, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, με βροχές, καταιγίδες, αλλά και με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, τα δύο κύρια μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού (Αμερικανικό GFS και Ευρωπαϊκό ECMWF), επιμένουν ότι ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως από την Αρκτική, αναμένεται να κινηθούν προς τα ενδότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ευρώπης, καταλήγοντας στην πορεία μέχρι και την λεκάνη της Μεσογείου, κυρίως από τις 18 Νοεμβρίου και μετά, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου να ντυθούν στα λευκά πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου για τα δεδομένα της εποχής.
Παράλληλα, θα μπορούσε να υπάρξει η σύγκρουση των ψυχρών αέριων μαζών με τις ηπιότερες και πιο ασταθείς αέριες μάζες που επικρατούν στην λεκάνη της Μεσογείου, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη διαδοχικών βαρομετρικών συστημάτων τα οποία να εμπεριέχουν αξιόλογες βροχές στα πεδινά αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις, όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά ακόμα και χαμηλότερα υψόμετρα, αφού οι θερμοκρασίες θα κινηθούν πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο για τα δεδομένα της εποχής.
Πότε θα ξεκινήσει ο βαρύς χειμώνας
Έτσι, σύμφωνα με τους ίδιους, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου ενδεχομένως να είναι αρκετά δυναμικό για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ δεν αποκλείεται κατά τους ίδιους αυτό να διατηρηθεί μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Αν και όπως λένε πρόκειται για τάση του καιρού και σε καμία περίπτωση για πρόγνωση, οι ενδείξεις είναι ισχυρές και αξιοσημείωτες, ενισχύοντας σημαντικά την πιθανότητα ο χειμώνας φέτος να κυριαρχήσει κατά κράτος στην Γηραιά Ήπειρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρότι είμαστε ακόμα επίσημα στο φθινόπωρο”.
Έσκασε πριν λίγο: Ανησυχούν οι Έλληνες που αποφάσισαν φέτος να ζεσταθούν με ρεύμα, λίγο πριν μπει βαρύς χειμώνας
Άσχημα είναι τα νέα αναφορικά με το ρεύμα, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν έχουμε εκτόξευση της τιμής στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.
Πιο αναλυτικά σημαντικές είναι οι εξελίξεις που προκύπτουν αναφορικά με την τιμή του ρεύματος, καθώς παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση, η οποία φτάνει το 56,25%.
Ανησυχία για τους Έλληνες – Απίστευτη αύξηση παρουσιάζει το ρεύμα
Μετά από αρκετές μέρες κυριαρχίας των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, την πρωτοκαθεδρία καταλαμβάνει για σήμερα το φυσικό αέριο, φέρνοντας αύξηση κατά 56,25%.
Εκτόξευση της τιμής του ρεύματος στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά έχουμε για σήμερα καθώς μετά από αρκετές μέρες κυριαρχίας των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, την πρωτοκαθεδρία καταλαμβάνει το φυσικό αέριο, φέρνοντας αύξηση κατά 56,25%.
Έτσι για σήμερα Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 173,78 ευρώ/MWh, έναντι 111,22 ευρώ/MWh χθες Κυριακή, με τη χαμηλότερη στα 98,74 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα… υψίπεδα των 435,27 ευρώ/MWh.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της Κυριακής ήταν αυξημένη κατά 21% έναντι αυτής του Σαββάτου που βρισκόταν στα 91,92 ευρώ/MWh.
Με αυτές τις τιμές η Ελλάδα θεωρείται βέβαιο ότι θα κατέχει την πρώτη ή μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για χθες, 10 Νοεμβρίου, με την Ελλάδα στα 111,22 ευρώ/MWh, οι περισσότερες χώρες είχαν τιμές από 110 ευρώ έως 114 ευρώ/MWh, με χαμηλότερη την Τουρκία με 57,59 ευρώ/MWh και την Φινλανδία με 72,11 ευρώ/MWh και υψηλότερη την Ιρλανδία με 156,33 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα για σήμερα, πρώτο και με απόσταση βρίσκεται το φυσικό αέριο με ποσοστό 47,75%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με ποσοστό 32,65%, ενώ την…έκπληξη κάνει ο λιγνίτης που μετά από μακρά περίοδο σχεδόν εξαφάνισης, κατατάσσεται τρίτος με ποσοστό 8,08%. Έπονται οι εισαγωγές με μόλις 7,32% και τα υδροηλεκτρικά με 2,02%.
Πηγή