Αυτό που έρχεται τα Χριστούγεννα…: Έμεινε “κάγκελο” ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με τον καιρό των γιορτών
Τα Χριστούγεννα με την Πρωτοχρονιά πλησιάζουν κι όλοι μας θέλουμε να μάθουμε πως θα είναι ο καιρός εκείνη την περίοδο προκειμένου να οργανώσουμε τα πλάνα μας.
Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις που υπάρχουν, ο καιρός εκείνη την περίοδο που έρχεται σε λίγο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι διαφορετικός σε σχέση με πέρυσι.
Πως θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
Tι καιρό θα έχουμε στις γιορτές.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καιρός των Χριστουγέννων δεν θα είναι ήπιος όπως τα προηγούμενα δύο χρόνια καθώς δεν αναμένεται και φέτος να έχουμε Πασχούγεννα αλλά βροχές και περισσότερο κρύο.
Συγκριμένα τόνισε για τον καιρό των Χριστουγέννων:
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι φέτος δεν θα έχουμε Πασχούγεννα. Η λογική, αν και η ατμόσφαιρα είναι απρόβλεπτη, λέει ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το μοτίβο των προηγούμενων δύο ετών, άρα ή θα έχουμε πολλές βροχές ή σίγουρα θα έχουμε περισσότερο κρύο σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το καιρικό μοτίβο των προηγούμενων ετών. Δεν θα έχουμε δηλαδή ήπιο καιρό.
Ο καιρός σύμφωνα με τα Μερομήνια
Τα Μερομήνια 2024 έδωσαν μια πρόβλεψη για το τι καιρό θα έχουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Όσον αφορά τον χειμώνα του 2024 – 2025 και συγκεκριμένα την περίοδο των εορτών, τα Μερομήνια προβλέπουν:
Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα φέρει χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανή χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας. Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ο καιρός θα γίνει σταδιακά πιο ήπιος, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.
Από την άλλη ο νέος χρόνος θα αρχίσει με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μέσα του μήνα, υπάρχει πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.
Τι είναι τα μερομήνια
Τα Μερομήνια είναι μία αρχαία λαϊκή μέθοδος πρόβλεψης του καιρού και δεν αποτελούν αναγνωρισμένη επιστημονική μέθοδο.
Οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Eξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και “σημάδια” από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες.
Με τη βοήθεια αυτής της παραδοσιακής πρακτικής, αρκετοί επιχειρούν να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες για τους επόμενους μήνες, από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές μέχρι τον ερχομό των χιονιών.
Πηγή