Σε επαγρύπνηση Ευρώπη για την ιλαρά: Βρίσκεται σε έξαρση και χτυπάει τα παιδιά

November 20, 2024

«Κόκκινος Συναγερμός» στην Ευρώπη: Σε έξαρση ασθένεια που χτυπάει τα παιδιά – 200% πάνω τα κρούσματα – Τι να κάνουν οι γονείς


Διαφ.

Η ιλαρά προκαλεί ανησυχία, καθώς υπάρχει ραγδαία έξαρση σε κρούσματα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ειδικότερα, τα κρούσματα ιλαράς έχουν αυξηθεί περισσότερο από 200% στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τον περασμένο χρόνο, εν μέσω παγκόσμιας αύξησης, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση, όπως ενημερώνει το Euronews.

Υπήρχαν περισσότερα από 306.000 κρούσματα στην εξεταζόμενη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της κεντρικής Ασίας, το 2023, από περίπου 99.700 το 2022.

Η κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) διαπίστωσε ότι πέρυσι υπήρχαν 10,3 εκατομμύρια κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως.

Αυτό αντιπροσώπευε μια αύξηση 20% στα κρούσματα ανά τον πλανήτη από το 2022, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία. Η ιλαρά είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός, που προσβάλλει κυρίως παιδιά, αλλά μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις εμβολίου.

Απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη 95% ή περισσότερο σε μία χώρα ή κοινότητα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοσή της. Ωστόσο, η νέα έκθεση εκτιμά ότι παγκοσμίως μόλις το 83% των παιδιών έλαβαν μια πρώτη δόση εμβολίου ιλαράς πέρυσι και λίγο λιγότερο από τα τρία τέταρτα έλαβαν μια δεύτερη δόση.

«Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην καθυστερημένη παγκόσμια κάλυψη του εμβολιασμού», υπογράμμισε η Δρ. Νατάσα Κρόουκροφτ, ανώτερη τεχνική σύμβουλος για την ιλαρά και την ερυθρά στον ΠΟΥ, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Η κατάσταση στην Ευρώπη με την ιλαρά

Η ίδια επεσήμανε ότι «υπήρξε μια πραγματικά μεγάλη αύξηση στην ευρωπαϊκή περιοχή και έφτασε από λίγο κάτω από 100.000 περιπτώσεις σε κάτι παραπάνω από 300.000. Έτσι, παρόλο που σημειώθηκε αύξηση πάνω από 200%, οι απόλυτοι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι».

Η έκθεση δείχνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη παραμένει σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Που καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς

Η Ρουμανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς στην ΕΕ, με περισσότερα από 14.000 αναφερόμενα κρούσματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ευρωπαϊκή περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της κεντρικής Ασίας, εξακολουθεί να έχει τον δεύτερο χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς μετά την Αμερική.

Ελληνίδα γιατρός νικά τον καρκίνο με τη χρήση ιού της ιλαράς

Μία Ελληνίδα γιατρός που διαπρέπει με το έργο της στο εξωτερικό, είναι επικεφαλής της ομάδας που καταπολεμά τον καρκίνο με τη χρήση του ιού της ιλαράς.

Ευανθία Γαλάνη: Ποια είναι Ελληνίδα γιατρός που μας κάνει υπερήφανους με την προσπάθεια της για θεραπεία του καρκίνου

Ελληνίδα γιατρός

Η Ευανθία Γαλάνη είναι Καθηγήτρια ογκολογίας και Διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα στις ΗΠΑ.

Για την πρόοδο των ερευνών της και για την ίδια προσωπικά αναφέρθηκε πρόσφατα το Foxnews, ένα από τα μεγαλύτερη αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο, η κυρία Γαλάνη χρησιμοποιεί τροποποιημένους τύπους του ιού της ιλαράς με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων ειδών καρκίνου. Ο ιός επιλεκτικά εισέρχεται στα καρκινικά κύτταρα και τα οδηγεί σε αυτοκαταστροφή. Και μάλιστα χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Αρχικά η έρευνα κινήθηκε στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών. Στη συνέχεια όμως επεκτάθηκε στη μοριακή θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου όπως: Όγκους εγκεφάλου, μεσοθηλίωμα, καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, καρκίνο του μαστού, και σάρκωμα.

Η πρωτοποριακή μέθοδος της ιοθεραπείας που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας κ. Γαλάνη καθιστά τη Mayo Clinic ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο. Με τεράστια μάλιστα εξειδίκευση στη μοριακή θεραπεία του καρκίνου.

Ελληνίδα γιατρός Ευανθία Γαλάνη: Το ξεκίνημα της καριέρας της και τα πρώτα χρόνια της Ελλάδας.

Η κ. Γαλάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην αιματολογία-ογκολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα είναι Καθηγήτρια Ογκολογίας και Διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής. Επίσης είναι επικεφαλής του προγράμματος Γονιδιακής Θεραπείας και Ιοθεραπείας του Κέντρου για τον Καρκίνο της Mayo Clinic. Ακόμη είναι σύμβουλος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) σε θέματα καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων.

Το πρώτο φάρμακο ιοθεραπείας έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑΤΡΟΣ

H ιοθεραπεία κατά του καρκίνου είναι μία θεραπευτική μέθοδος που βρίσκεται κυρίως σε πειραματικά στάδια. Όπως άλλωστε ανέφερε στην ῾ΓΝΩΜΗ῾ η κ. Γαλάνη το πρώτο κλινικό προιόν έχει πρόσφατα εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη για θεραπεία του μελανώματος.

Επί της ουσίας, η ιοθεραπεία χρησιμοποιεί τους ιούς για τη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η Mayo Clinic στην Μινεσότα των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου για την ιοθεραπεία κατά του καρκίνου. Αυτό, σε σημαντικό βαθμό, το οφείλει και στην καθηγήτρια κ. Ευανθία Γαλάνη. Η οποία για περισσότερα από 20 χρόνια έχει αφιερωθεί στην καταπολέμηση του καρκίνου με τη χρήση ιών.

Η Ελληνίδα γιατρός με την απλή ιδέα που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια

Όπως έχει αναφέρει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της στην «Καθημερινή» και στη δημοσιογράφο Ασπασία Δασκαλοπούλου:

Η βασική αρχή της έρευνάς της κ. Γαλάνη στηρίζεται στην βασική λειτουργία των ιών.

«Όταν ένας ιός προσβάλλει ένα κύτταρο, χρησιμοποιεί τους κυτταρικούς μηχανισμούς για να αναπαραχθεί και τελικά συνήθως σκοτώνει το κύτταρο. Κατά τον ίδιο τρόπο τροποποιημένοι ιοί μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα».

Η σκέψη της χρήσης ιών κατά του καρκίνου δεν είναι νέα, αλλά έχει αρχίσει από τη δεκαετία του ’50.

Η κ. Γαλάνη υπογράμμιζε στην ίδια συνέντευξη πως η μεγάλη διαφορά του «τότε» με το «τώρα» είναι η δυνατότητα της επιστήμης να τροποποιήσει γενετικά τους ιούς.

Έτσι αυτοί να στοχεύουν συγκεκριμένα στα καρκινικά κύτταρα, επηρεάζοντας ελάχιστα -ή και καθόλου – τους υγιείς ιστούς. Γι’ αυτό και σημείωνε ότι «σε κλινικές δοκιμές ιοθεραπείας ανά τον κόσμο, έχουν χορηγηθεί ιοί σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο, χωρίς να αναπτυχθούν οι ασθένειες που θα προκαλούσαν τα επιθετικά στελέχη αυτών των ιών.

Είναι πιθανό οι ασθενείς, για ένα μικρό διάστημα μετά τη χορήγηση του ιού, να έχουν κάποιες παρενέργειες. Παραδείγματος χάρη πυρετό ή πόνο στους μυς.

Παρόλα αυτά, η ανεκτικότητα αυτής της θεραπείας είναι καλύτερη και οι παρενέργειες πολύ λιγότερες σε σύγκριση με κάθε είδος χημειοθεραπείας».

Επίσης, τόνιζε μία σημαντική ακόμα «ιδιότητα» της συγκεκριμένης μεθόδου. Με βάση όσα έχουν παρατηρηθεί στις κλινικές δοκιμές, η χρήση ιών «ξυπνάει» το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς το να αναγνωρίσει ξανά τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα. «Με αυτόν τον τρόπο ο ίδιος ο οργανισμός αναλαμβάνει να πολεμήσει μόνος του τον καρκίνο. Το πώς όμως ο ιός καταφέρνει να προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση, είναι κάτι που διερευνούμε τώρα στο εργαστήριο και στις κλινικές μας έρευνες» σημείωσε.

Ευανθία Γαλάνη: Πρόβλημα η αργή ταχύτητα παραγωγής νέων φαρμάκων για τον καρκίνο

Όπως ανέφερε στο «Ενδιαφέρον» η καθηγήτρια κ. Ευανθία Γαλάνη, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ογκολογίας διεθνώς είναι η αργή ταχύτητα, αλλά και το υψηλό κόστος ανάπτυξης και παραγωγής νέων φαρμάκων.

Πρόσφατα μάλιστα, η επιστήμονας κ. Γαλάνη προήδρευσε σε μία επιστημονικής σύνοδο για τις κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων. Σε αυτήν συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνουν πιο αποτελεσματικές, ώστε να επιταχύνεται και η παραγωγή νέων φαρμάκων.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην ιστοσελίδα Targeted Oncology (www.targetedonc.com), μίλησε για «έλλειμμα αποτελεσματικότητας» ως προς την ανάπτυξη νέων φαρμάκων στην ογκολογία. Επισήμανε επίσης πως για το μέσο ογκολογικό φάρμακο, από την έγκρισή του μέχρι την διάθεσή του στην αγορά, μεσολαβούν από 7 έως 9 χρόνια. Το κόστος δε, μπορεί να φτάνει μέχριυ στα 2,6 δις δολάρια.

Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Γαλάνη περιέγραψε κάποιους τρόπους μέσω των οποίων προσδοκάται σύντμηση χρόνου στις φάσεις κλινικών δοκιμών νέων φαρμάκων, αναφέροντας μάλιστα πως η «Συμμαχία για τις Κλινικές Δοκιμές στην Ογκολογία» (ένας συνασπισμός ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ), διεξάγει μια κλινική μελέτη με μεθοδολογία που μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον χρόνο των κλινικών δοκιμών μεταξύ δύο σταδίων στο ήμισυ του χρόνου, από 7-8 χρόνια που κανονικά θα απαιτούνταν.

Ελληνίδα γιατρός ευανθία Γαλάνη: Δείτε ένα βίντεο με την μία συνέντευξή της:


Πηγή

Διαβάστε επίσης: