Πανελλήνιος θρήνος: Νεκρός ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου, ιδρυτής της πασίγνωστης εταιρίας
Η οικογένεια του Δημήτρη Χαΐτογλου, σεβόμενη την τελευταία του επιθυμία, θα τον τιμήσει και θα τον αποχαιρετήσει σε στενό οικογενειακό κύκλο, σηματοδοτώντας το τέλος μιας λαμπρής ζωής που επηρέασε βαθιά την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Απώλεια ενός Εμβληματικού Ηγέτη
Ο Δημήτρης Χαΐτογλου έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, σε ηλικία 95 ετών, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια κληρονομιά ως πρόεδρος της εμβληματικής βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την οικογενειακή επιχείρηση και το ελληνικό επιχειρείν.
Ρίζες και Αφετηρία: Πρωτοπόρος στις Εξαγωγές
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1929, ο Δημήτρης Χαΐτογλου ήταν γιος του Ελευθέριου Χαΐτογλου, ενός εκ των ιδρυτών της επιχείρησης. Από τα πρώτα του βήματα, ενσωματώθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, αφοσιωμένος στο όραμα της ανάπτυξης και της εξέλιξης.
Με την εργατικότητα και το διορατικό του πνεύμα, ο Δημήτρης Χαΐτογλου διεύρυνε τους ορίζοντες της επιχείρησης. Ήταν οραματιστής της εξαγωγικής στρατηγικής, θέτοντας τις πρώτες βάσεις για την παγκόσμια εξάπλωση της Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ. Η δραστηριότητά του καθιέρωσε την εταιρεία ως έναν ηγετικό παράγοντα στην αγορά τροφίμων, με εξειδίκευση στην επεξεργασία σουσαμιού.
Η Ανάπτυξη μιας Διεθνούς Επιχείρησης: Σχέση Εμπιστοσύνης με τον Καταναλωτή
Η Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ, ιδρυθείσα το 1924, αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων. Διαθέτει τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας σουσαμιού στην Ευρώπη και αναγνωρίζεται διεθνώς για την παραγωγική της δυναμική και τεχνογνωσία. Υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Χαΐτογλου, η εταιρεία διατήρησε τον χαρακτήρα της ως μια οικογενειακή επιχείρηση, επενδύοντας στη σταθερή ποιότητα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Για περισσότερες από εννέα δεκαετίες, η επιχείρηση έχει χτίσει μια ισχυρή σχέση με το κοινό της. Με βασικό πυλώνα την ποιότητα, πέρα από τα προϊόντα σουσαμιού, η εταιρεία διεύρυνε τη γκάμα της με άλλα είδη διατροφής, διατηρώντας πάντα το υψηλό επίπεδο παραγωγής και την αγάπη για τους καταναλωτές.
Μια Κληρονομιά που Συνεχίζεται
Η συνεισφορά του Δημήτρη Χαΐτογλου στη βιομηχανία τροφίμων και η κληρονομιά του ως ηγέτης και επιχειρηματίας θα παραμείνει ανεξίτηλη. Η επιχείρηση που υπηρέτησε με αφοσίωση συνεχίζει να εκπροσωπεί επάξια την ελληνική βιομηχανία στις διεθνείς αγορές, διατηρώντας τις αξίες που εκείνος ενσάρκωνε.
Δεν πήγε από… γεράματα: Από αυτό πέθανε ο Γιάννης Μπουτάρης – Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το χασίς και ο καρκίνος
Ο επιχειρηματίας, οινολόγος και πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το βράδυ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους και στήριξε τη θέση του, αποκαλύπτοντας πως έδινε στην σύζυγό του, που πέθανε από καρκίνο, χασίσι, για να την βοηθά στους πόνους.
Το λέω εν ψυχρώ και δημόσια, η γυναίκα μου είχε καρκίνο, πέθανε από καρκίνο. Όταν είχε διάφορους πόνους, εγώ έψαχνα να βρω χασίς, της έδινα χασίς, με ιατρική συμβουλή, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν το έκανε για να θεραπεύσει τον καρκίνο αλλά για να απαλύνει τους πόνους της συζύγου του.
Βέβαια είχε διευκρινίσει ότι άλλο πράγμα είναι η χρήση, και άλλο πράγμα η χρήση με ιατρική συνταγή, για φαρμακευτικούς λόγους.
Ο γιατρός δεν μου είπε πήγαινε στον μπακάλη να βρεις χασίς, αλλά μου είπε ότι είναι μία μορφή παυσίπονου που μπορεί να απαλύνει την κατάσταση είχει πει ο Γιάννης Μπουτάρης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1942 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας Ι. Μπουτάρης & Υιός, την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879.
Από την εταιρεία Μπουτάρη αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την εταιρεία Κυρ-Γιάννη -με τα ομώνυμα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνταιο-, την οποία σήμερα διευθύνουν οι δύο του γιοι.
Ο Γιάννης Μπουτάρης διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικήσεων πλήθους φορέων, επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών. Ενδεικτικά: Διεθνής Ακαδημία Οίνου, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς.
Εξελέγη ως ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 και παρέμεινε στο δημαρχιακό θώκο για δύο διαδοχικές θητείες, έως το 2019. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2023, εξελέγη εκ νέου με την παράταξη του Σπύρου Πέγκα ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος, λαμβάνοντας ρεκόρ ψήφων. Υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων Όασις, καθώς και ιδρυτής του Αρκτούρου, οργανισμού για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και της άγριας ζωής. Τιμήθηκε με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις.
Ο αντισυμβατικός πρώην δήμαρχος περιέγραψε τη ζωή του στο βιβλίο με τίτλο Εξήντα χρόνια τρύγος που κυκλοφόρησε το 2020. Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστόρησε την προδιαγεγραμμένη -λόγω οικογενειακής παράδοσης- ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Περιέγραψε το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους.
Η ανακοίνωση της οικογένειας
Σε ανακοίνωση για τον χαμό του πρώην δημάρχου προχώρησε και η οικογένεια, μέσα από το λογαριασμό της εταιρείας Κυρ Γιάννη.
Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι πια μαζί μας.
Έφυγε από τη ζωή σήμερα το βράδυ, σε ηλικία 82 ετών, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του.
Οραματιστής, χαρισματικός, πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι η ιστορία, αλλά και η πηγή έμπνευσης της αναγέννησης του ελληνικού κρασιού.
Και όχι μόνο.
Μια ανεξάντλητη δύναμη της φύσης που απαντούσε στο μικρό της όνομα.
Ο κυρ-Γιάννης θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά μας.
Πηγή