O Άγιος Στυλιανός ο Θαυματουργός που χαρίζει παιδιά – Η παράκληση για τα άτεκνα ζευγάρια που θέλουν παιδάκι και δυσκολεύονται
Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, μεταξύ του 400 και 500 μ.Χ. Από την αρχή της ζωής του, ήταν ευλογημένος από τον Θεό. Το Συναξάρι τονίζει χαρακτηριστικά: Ούτος εκ μήτρας αγιασθείς, γέγονε του Αγίου Πνεύματος οικητήριον. Καθώς μεγάλωνε, γινόταν όλο και περισσότερο κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος, γεγονός που διαφαινόταν από την καθαρότητα του πνεύματός του.
Από νεαρή ηλικία, ο Στυλιανός ξεχώρισε για την αγνότητά του και την αφοσίωσή του στον Θεό. Παρά το ότι πέρασε και αυτός από τα στάδια της παιδικής, εφηβικής και νεανικής ηλικίας, δεν παρασύρθηκε από τις υλικές επιθυμίες ή τις αδυναμίες της σάρκας. Με την αληθινή σοφία του Θεού, συνειδητοποίησε την προσωρινότητα και την ασημαντότητα του υλικού κόσμου.
Η αφοσίωση στην μοναχική ζωή
Αναχωρεί στην έρημο για να τελειωθεί εν Χριστώ. Αφού αποδέχτηκε τη ματαιότητα των γήινων αγαθών, ο Άγιος Στυλιανός αφιερώθηκε πλήρως στον Θεό. Εντάχθηκε σε μοναστήρι και έλαβε το μοναχικό σχήμα, απορρίπτοντας κάθε γήινη σκέψη και μέριμνα. Η ζωή του χαρακτηρίστηκε από συνεχή προσευχή και απόλυτη αφοσίωση στην πνευματική του αποστολή.
Ο Άγιος Στυλιανός έδωσε σκληρή και πολυετή μάχη ενάντια στους τρεις μεγάλους εχθρούς της ψυχής: τη σάρκα, τον κόσμο και τον διάβολο. Οι αγώνες του απαιτούσαν υπεράνθρωπο ηρωισμό και συνεχή επαγρύπνηση. Μέσα από τις θυσίες και τα παλαίσματά του, απέδειξε το μεγαλείο της ασκητικής ζωής.
Η αυστηρή μοναχική ζωή δεν ήταν αρκετή για τον Άγιο Στυλιανό. Η ψυχή του λαχταρούσε την απόλυτη τελειότητα, οδηγώντας τον στην απόφαση να αποσυρθεί σε πλήρη μόνωση. Εγκαταλείπει το μοναστήρι και τους αδελφούς μοναχούς και επιλέγει τον αναχωρητισμό, αναζητώντας έναν αυστηρότερο και εντελώς αφιερωμένο τρόπο ζωής.
Η ζωή του στην έρημο
Ο Άγιος βρίσκει καταφύγιο σε μια απομακρυσμένη έρημο, όπου ζει σε ένα ταπεινό σπήλαιο. Εκεί ξεκινά ένα νέο στάδιο ασκητισμού, γεμάτο ουράνια γαλήνη. Οι ημέρες και οι νύχτες του αφιερώνονται εξ ολοκλήρου στην προσευχή και στους λογισμούς για τον Τριαδικό Θεό. Με την ψυχή του στραμμένη στον Δημιουργό, υμνεί την Αγία Τριάδα και βιώνει μια ανεπανάληπτη ένωση με τον Θεό.
Θαυμασμός για τη Δημιουργία
Η μοναχική ζωή στην έρημο φέρνει τον Άγιο Στυλιανό πιο κοντά στη φύση, την οποία θεωρεί αντανάκλαση της θεϊκής σοφίας. Στα αστέρια που κινούνται με ακρίβεια στο άπειρο διάστημα, βλέπει την απόδειξη της θεϊκής παρουσίας. Η θαυμαστή αρμονία του κόσμου τον γεμίζει δέος και πίστη, εμπνέοντάς τον να αναφωνεί, όπως ο Δαυίδ:
Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δέ χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα.
Μελετώντας τη δημιουργία, ο Άγιος ξεσπά σε ύμνους και δοξολογίες: Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε! Πάντα εν σοφία εποίησας. Επληρώθη η γη της κτίσεώς σου!
Ο αναχωρητικός του βίος γίνεται μια συνεχής έκφραση ευχαριστίας και λατρείας προς τον Δημιουργό, αναδεικνύοντας την πνευματική του τελειότητα.
Ο Άγιος Στυλιανός αφιέρωσε δεκαετίες στον σκληρό αγώνα του αναχωρητισμού, παλεύοντας ενάντια στον διάβολο και τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Με σταθερή πίστη και υπακοή στη θεϊκή εντολή γίνεσθε άγιοι, ότι Εγώ άγιος ειμί, έφτασε σε υψηλά επίπεδα αγιότητας. Ο Θεός ευλόγησε τη ζωή του για να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αρετής και πνευματικής αφοσίωσης.
Επισκέψεις πιστών στην έρημο
Η φήμη του Αγίου διαδόθηκε σε κάθε γωνιά. Πιστοί από κοντινές και μακρινές περιοχές συνέρρεαν στη σπηλιά του, γεμάτοι σεβασμό, για να θαυμάσουν την αγιότητά του και να λάβουν πνευματική και σωματική βοήθεια. Τα σοφά του λόγια και οι προτροπές του άλλαξαν τις ζωές πολλών ανθρώπων, κάνοντάς τον φάρο ελπίδας και καθοδήγησης.
Ο Άγιος Στυλιανός και η Αγάπη του για τα Παιδιά
Ο Άγιος Στυλιανός αναγνώριζε την αγγελική αθωότητα της παιδικής ψυχής και πίστευε ότι η Βασιλεία των Ουρανών ανήκει σε όσους διατηρούν την αγνότητα της καρδιάς τους. Με βαθιά αγάπη προς τα παιδιά, προσπαθούσε να τα προστατεύει και να τα βοηθά.
Ο Θεός, ανταμείβοντας την αγάπη του Αγίου, του χάρισε τη χάρη να θεραπεύει άρρωστα και ανάπηρα παιδιά. Μητέρες από μακρινές περιοχές περπατούσαν για μέρες μέσα σε δύσβατα μονοπάτια για να φτάσουν στο ασκητήριό του, φέρνοντας τα παιδιά τους με την ελπίδα της ίασης.
Με δάκρυα στα μάτια, ο Άγιος προσευχόταν στον Θεό για τη θεραπεία των παιδιών. Οι προσευχές του εισακούγονταν, και οι μικροί ασθενείς ανακτούσαν την υγεία τους. Μητέρες γεμάτες χαρά και συγκίνηση δοξολογούσαν τον Θεό και ευχαριστούσαν τον Άγιο. Τα θαύματα αυτά έγιναν γνωστά παντού, οδηγώντας ακόμη περισσότερους πιστούς να καταφύγουν σε αυτόν για βοήθεια.
Ο Άγιος Στυλιανός, με την καλοσύνη και τη συμπόνια του, έγινε σύμβολο ελπίδας και προστασίας για τα παιδιά και τους γονείς τους. Η αγάπη του για τα παιδιά και η αφοσίωσή του στο Θεό τον καθιστούν έναν από τους πιο αγαπημένους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Άγιος Στυλιανός, Ευεργέτης των Άτεκνων
Ο Άγιος Στυλιανός έγινε διάσημος όχι μόνο για τη θεραπεία των παιδιών, αλλά και για τη θαυματουργική του δύναμη να χαρίζει παιδιά σε άτεκνες οικογένειες. Με τη θερμή προσευχή του, πολλές στείρες γυναίκες τεκνοποίησαν, φέρνοντας στον κόσμο υγιή και ευλογημένα παιδιά. Πιστοί που είχαν χάσει κάθε ελπίδα να αποκτήσουν απογόνους, έλαβαν το δώρο της τεκνογονίας χάρη στις δεήσεις και την ευλογία του Αγίου.
Ακόμα και μετά την κοίμησή του, οι θαυματουργίες συνεχίζονται. Πολλοί Χριστιανοί, επικαλούμενοι το όνομά του και αφιερώνοντας τάματα, όπως η ζωγραφική της εικόνας του, κατάφεραν να αποκτήσουν παιδιά, πιστοποιώντας τη συνεχιζόμενη δύναμη και παρουσία του Αγίου στη ζωή τους.
Η Κοίμηση του Αγίου και η Αιώνια Δόξα
Όταν ο Άγιος Στυλιανός έφτασε σε βαθιά γεράματα, οι Άγγελοι του Θεού παρέλαβαν την ψυχή του για να την αναπαύσουν από τους μακροχρόνιους κόπους και την ασκητική του ζωή. Η κοίμησή του σφράγισε την αγιασμένη πορεία του, γεμάτη αρετές και θυσίες.
Δεν διασώθηκαν πληροφορίες για τον τόπο ταφής του Αγίου, αλλά το όνομά του και η φήμη του παραμένουν ζωντανά μέσα στη συνείδηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το έργο του τιμάται από τους πιστούς που συνεχίζουν να τον επικαλούνται για τα άρρωστα παιδιά και τις οικογενειακές τους ανάγκες.
Ο Προστάτης των Παιδιών και Σύμβολο Ελπίδας
Ο Άγιος Στυλιανός συνεχίζει να θαυματουργεί μέχρι και σήμερα. Πολλοί τον θεωρούν προστάτη των παιδιών, όχι μόνο για τη θεραπεία των ασθενών, αλλά και για την πνευματική στήριξη που προσφέρει στις οικογένειες. Το όνομά του συνδέεται με τη λέξη στυλώνει, συμβολίζοντας τη δύναμή του να προστατεύει και να ενδυναμώνει την υγεία των παιδιών.
Σε όλη την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, ο Άγιος Στυλιανός τιμάται με μεγαλοπρεπείς ναούς και λατρεία. Το παράδειγμά του ως ασκητή, θεραπευτή και προστάτη των παιδιών αποτελεί ανεξίτηλη κληρονομιά πίστης και ελπίδας.
Άγιος Στυλιανός: Η Παράκληση για τα άτεκνα ζευγάρια
Ο Αναγνώστης: Αμήν.
Δόξα σοί, ο Θεός ημών, δόξα σοί.
Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, τό Πνεύμα τής αληθείας, ο πανταχού παρών καί τά πάντα πληρών, ο θησαυρός τών αγαθών καί ζωής χορηγός, ελθέ καί σκήνωσον εν ημίν καί καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος καί σώσον, Αγαθέ τάς ψυχάς ημών.
Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος ελέησον ημάς. (τρείς φορές)
Δόξα Πατρί καί Υιώ καί Αγίω Πνεύματι.
Καί νύν καί αεί καί εις τούς αιώνας τών αιώνων. Αμήν.
Πηγή