Έκτακτη ανακοίνωση από την Google: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας – «Χλώμιασαν» εκατομμύρια χρήστες

November 28, 2024
Η Google εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση, ζητώντας από τους χρήστες να διαγράψουν αμέσως ορισμένες εφαρμογές από τα κινητά τους, καθώς προκάλεσαν προβλήματα σε εκατομμύρια από αυτούς.

Έκτακτη ανακοίνωση από την Google: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας – Χλώμιασαν εκατομμύρια χρήστες


Διαφ.

Εφαρμογές: Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε η εταιρεία κυβερνοασφάλεια McAfee η οποία συνιστά στους χρήστες κινητών να σβήσουν δεκαπέντε εφαρμογές από τα τηλέφωνά τους.

Η Google έχει αφαιρέσει ορισμένες από τις εφαρμογές αυτές ενώ άλλες εφαρμογές έχουν ενημερωθεί από τους προγραμματιστές για να αφαιρέσουν την απειλή.

Η λίστα με τις 15 εφαρμογές παρατίθεται παρακάτω και καλό θα ήταν να ελέγξετε αν έχετε εγκαταστήσει κάποια από αυτές στη συσκευή σας. Στη περίπτωση αυτή η McAfee συμβουλεύει να τις διαγράψετε άμεσα.

Γενικότερα, η συμβουλή που δίνει η McAfee είναι να αποφεύγεται η εγκατάσταση τέτοιου είδους εφαρμογών οι οποίες βασίζονται σε υποσχέσεις μάρκετινγκ.

Συγκεκριμένα το Top10Vpn αναφέρει ότι ακόμη και τα 30 πιο δημοφιλή επί πληρωμή VPN apps στο Google Play Store παρουσιάζουν κάποιου είδους σκιώδους συμπεριφορά. Τα ευρήματα του Top10VPN είναι τα εξής:

3 VPNs από αυτά που εξετάστηκαν βάζουν την ιδιωτικότητα των χρηστών σε κίνδυνο, είτε μέσω του ad tracking είτε κακών πρακτικών στην αρχιτεκτονική τους

16 VPNs διαρρέουν δεδομένα χρηστών

15 VPNs εκθέτουν τη χρήση VPN εξαιτίας της έλλειψης SNI κρυπτογράφησης

7 VPNs διαρρέουν DNS requests

7 VPNs θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των χρηστών επειδή δεν έχουν τους δικούς τους DNS servers

7 VPNs δεν χρησιμοποιούν την τελευταία έκδοση του TLS,

Πάνω από το 27% των VPNs που εξετάστηκαν δεν χρησιμοποιούν την πιο ισχυρή κρυπτογράφηση που υπάρχει.

9 VPNs παρουσιάζουν αστάθεια στο tunnel που δημιουργούν

6 VPNs απαιτούν άδειες υψηλού ρίσκου, όπως τοποθεσία, κάμερα κ.α.

4 VPNs χρησιμοποιούν κάμερες, μικρόφωνο και GPS χωρίς να δικαιολογείται

7 VPNs ενσωματώνουν tracking code από διαφημιστές και brokers δεδομένων.

Όπως κατάλαβες εγκατέστησε μόνο επί πληρωμή VPNs του Play Store και βεβαιώσου ότι το Play Protect είναι ενεργό.

width=500

Εφαρμογές: Αυτές οι 5 εφαρμογές θα σας αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εταιρείες τεχνολογίας για επικίνδυνα apps.

Οι χρήστες smartphone στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία δέχονται επίθεση από ένα Android trojan με την ονομασία “Anatsa”.

Αυτό το trojan στοχεύει τους πελάτες ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών σε αυτές τις χώρες, ενώ μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερες.

Οι αναλυτές της ThreatFabric παρακολουθούν campaigns που χρησιμοποιούν εφαρμογές που βρίσκονται στο Google Play Store και οι οποίες μεταφέρουν το νέο τραπεζικό trojan.

Στο πιο πρόσφατο campaign, το οποίο στοχεύει σε 600 οικονομικές εφαρμογές από όλο τον κόσμο, εμπλέκονται εφαρμογές που έχουν πάνω από 30.000 λήψεις.

Στόχος είναι η κλοπή των διαπιστευτηρίων που χρησιμοποιούν οι πελάτες στις τραπεζικές εφαρμογές και η έναρξη δόλιων συναλλαγών μέσω της εκτέλεσης DTO (Device-Takeover Fraud).

Μετά από ένα διάλειμμα έξι μηνών, τον περασμένο Μάρτιο, το ThreatFabric είδε ενδείξεις για ένα νέο campaign με το Anatsa.

Μια εφαρμογή που βρισκόταν στο Google Play Store και εμφανιζόταν ως πρόγραμμα ανάγνωσης PDF, κατέβαζε μέσω GitHub το payload μόλις εγκαθίστατο. Το payload ήταν μεταμφιεσμένο ως πρόσθετο στην αρχική εφαρμογή.

Μόλις η εφαρμογή αναφέρθηκε στη Google, αφαιρέθηκε από το Play Store. Αλλά ένα μήνα αργότερα, οι επιτιθέμενοι πρόσθεσαν στο κατάστημα εφαρμογών άλλη μια εφαρμογή.

Αυτή τη φορά ήταν μια εφαρμογή προβολής PDF. Για άλλη μια φορά, ένα payload κατέβαινε μεταμφιεσμένο ως πρόσθετο της αρχικής εφαρμογής.

Όπως και προηγουμένως, η εφαρμογή αναφέρθηκε στη Google και αφαιρέθηκε από το Play Store. Όμως, όλο αυτό δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Ανακαλύφθηκαν τρεις ακόμα εφαρμογές στο Play Store τον περασμένο και αυτόν τον μήνα.

Χρειάζονται από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να καταχωρηθούν αυτές οι κακόβουλες εφαρμογές στο Play Store. Οπότε, ανά πάσα στιγμή υπάρχει στο Play Store μία εφαρμογή που κουβαλάει το Anatsa και περιμένει να εντοπιστεί, να αναφερθεί, και να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με το ThreatFabric, η ανάλυσή τους αποκαλύπτει ότι οι δράστες μπορούν να έχουν ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές δημοσιευμένες στο κατάστημα , από διαφορετικούς λογαριασμούς προγραμματιστών.

Ωστόσο, μόνο μία ενεργεί ως κακόβουλη, ενώ οι άλλες είναι αντίγραφα ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθούν μόλις η αρχική απομακρυνθεί από το κατάστημα εφαρμογών.

Μια τέτοια τακτική βοηθά τους δράστες να διατηρούν πολύ μεγάλα campaign, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που απαιτείται για τη δημοσίευση μιας άλλης εφαρμογής που κουβαλάει το Anatsa.

Μόλις μία συσκευή μολυνθεί, το trojan μπορεί να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια, στοιχεία πιστωτικής κάρτας, υπόλοιπο λογαριασμών, πληροφορίες συναλλαγών, και άλλα.

Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται από τους επιτιθέμενους για τη δημιουργία συναλλαγών με χρήση του τραπεζικού λογαριασμού του θύματος.

Δεδομένου ότι οι συναλλαγές αυτές χρησιμοποιούν τις ίδιες συσκευές που χρησιμοποιούν συνήθως οι πελάτες της τράπεζας που αποτελούν στόχο, είναι δύσκολο για τα anti-fraud συστήματα να εντοπίσουν τις παράνομες συναλλαγές.

Το 2021, το ThreatFabric ανακάλυψε ένα παλιό campaign του Anatsa στο Google Play, όταν το trojan εγκαταστάθηκε πάνω από 300.000 φορές από εφαρμογές που προσποιούνταν ότι ήταν σαρωτές PDF, σαρωτές κωδικών QR, εφαρμογές Adobe Illustrator, και εφαρμογές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης.

Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις με το Anatsa περιλαμβάνουν τις παρακάτω εφαρμογές. Αν και μπορεί να έχουν απομακρυνθεί από το Google Play Store, πιθανώς κάποιοι να τις έχουν περασμένες ακόμα στα τηλέφωνα τους ή να τις κατεβάσουν από άλλες πηγές.

Οπότε, δίπλα στα ονόματα των εφαρμογών υπάρχουν αυτά των πακέτων τους, για πιο εύκολο εντοπισμό.

PDF Reader – Edit & View PDF: lsstudio.pdfreader.powerfultool.allinonepdf.goodpdftools

PDF Reader & Editor: com.proderstarler.pdfsignature

PDF Reader & Editor: moh.filemanagerrespdf

All Document Reader & Editor: com.mikijaki.documents.pdfreader.xlsx.csv.ppt.docs

All Document Reader and Viewer: com.muchlensoka.pdfcreator

Ακόμη και αν έχουν αφαιρεθεί από το Play Store, σε περίπτωση που εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνό σας, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά.

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι πρόκειται για τραπεζικά trojan που επιδιώκουν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Οπότε, αν έχετε κάποια από αυτές τις πέντε στο Android smartphone σας, διαγράψτε τις αμέσως και φροντίστε να ελέγχετε το τραπεζικό σας υπόλοιπο για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι περίεργο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: