Κλείνουν για 2 χρόνια βενζινάδικα σε Αττική, Ξάνθη και Ημαθία – Αναστατωμένοι οι καταναλωτές – Τι συνέβη
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησε σε επιχείρηση ελέγχου που οδήγησε στη διετή σφράγιση πέντε πρατηρίων καυσίμων λόγω παραβάσεων που διαπιστώθηκαν σε Αττική, Ξάνθη και Ημαθία.
Επιχείρηση Ελέγχου
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και περιλάμβανε ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως:
- Ξάνθη
- Αλεξάνδρεια Ημαθίας
- Άνοιξη
- Πικέρμι
- Ίλιον Αττικής
Στη δράση συμμετείχαν τελωνειακοί και φορολογικοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, καθώς και αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και την ΟΠΚΕ της ΕΛΑΣ. Η επιχείρηση συντονίστηκε από την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ.
Στρατηγική και Ανάλυση Κινδύνου
Η επιλογή των πρατηρίων που ελέγχθηκαν βασίστηκε σε ανάλυση κινδύνου, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους των ειδικών δυνάμεων έρευνας της ΑΑΔΕ. Οι ελεγκτές παρακολούθησαν διακριτικά τα στοχευμένα πρατήρια, ενώ η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο τις διαβιβάσεις δεδομένων από τα συστήματα εισροών – εκροών των πρατηρίων.
Αυτή η δράση επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της ΑΑΔΕ να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να διασφαλίσει τη νομιμότητα στην αγορά καυσίμων.
Αποτελέσματα Ελέγχων από την ΑΑΔΕ
Κατόπιν επεξεργασίας και σύγκρισης των δεδομένων που διαβιβάστηκαν, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησε σε επιτόπιο έλεγχο στα πρατήρια καυσίμων που παρακολουθούνταν. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις, όπως:
Διαπιστωμένες Παραβάσεις
- Μεθοδολογία παραποίησης των μηχανισμών εισροών – εκροών.
- Διαβίβαση μειωμένης αξίας φορολογικού παραστατικού στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ.
Αποτέλεσμα των Ελέγχων
- Διετής σφράγιση: Πέντε πρατήρια επιβλήθηκε σφράγιση για δύο χρόνια, ενώ για το πρατήριο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας διατάχθηκε η σύλληψη του ιδιοκτήτη με τη διαδικασία του αυτοφώρου από την Εισαγγελία.
- Εντολή έρευνας: Δόθηκε εντολή για την άμεση λήψη μέτρων ώστε να διακοπεί η διάθεση καυσίμων σε πρατήρια που συνδέονται με τα σφραγισθέντα, είτε ως προς τους ιδιοκτήτες είτε τα διοικούντα πρόσωπα.
Εντοπισμός Επιπλέον Παράβασης
- Επτά πρατήρια εντοπίστηκαν που δεν είχαν διαβιβάσει τις απαιτούμενες βεβαιώσεις και δηλώσεις προς τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων. Γι’ αυτά τα πρατήρια εκδόθηκαν ειδικές εντολές διακοπής τροφοδοσίας καυσίμων.
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Οι εντατικοί έλεγχοι στα πρατήρια καυσίμων με τη χρήση προηγμένων αναλυτικών εργαλείων, μπορούν να επιφέρουν καίρια πλήγματα στο λαθρεμπόριο. Η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, για την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων».
Τέλος ο “τζάμπα” αέρας: “Χαράτσι” από τα βενζινάδικα για να φουσκώνουμε λάστιχα σε αμάξι και μηχανή
Ο δωρεάν αέρας στα ελαστικά των οχημάτων θα γίνει παρελθόν στη Γερμανία, εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πρατηριούχοι.
Όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, εκτός από την αύξηση στην τιμή των προϊόντων και των υπηρεσιών, όσοι έχουν αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα θα έχουν ακόμη ένα έξοδο, που δεν είναι άλλο από τη χρήση του συμπιεστή αέρα.
Μία πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του εμπορίου και της διάθεσης καυσίμων, από το 2013, έλαβε την απόφαση να χρεώνει τον αέρα για τα ελαστικά των οχημάτων, αλλά, οι άλλες εταιρείες αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα.
Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει μειώσει τα έσοδα των πρατηρίων, με αποτέλεσμα να καθίσταται ασύμφορη η λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού για το γέμισμα των ελαστικών με αέρα.
Οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χαλάσουν πολλά χρήματα για την αγορά και τη συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού και έτσι το κόστος θα πρέπει να μετακυλίσει στους χρήστες και όχι στις επιχειρήσεις, βάζοντας οριστικό τέλος σε μια δωρεάν παροχή.
Ο δωρεάν αέρας στα ελαστικά ισχύει σε όλο τον δυτικό κόσμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ξεκινήσει το εν λόγω μέτρο να εφαρμόζεται, θα αποτελέσει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς για ευνόητους λόγους, οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια, ο δωρεάν αέρας στα ελαστικά των οχημάτων ισχύει σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και όχι μόνο.
Πηγή