Εφιάλτης στην Ελλάδα με “εξαφανισμένες” καταθέσεις: Τι συμβαίνει με τα χρήματα μας στις τράπεζες

November 30, 2024

Εφιάλτης στην Ελλάδα με “εξαφανισμένες” καταθέσεις: Τι συμβαίνει με τα χρήματα μας στις τράπεζες


Διαφ.

Οι τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων “κάνουν” φτερά, αφού πολλά νοικοκυριά έχουν περισσότερα έξοδα από έσοδα, με αποτέλεσμα να “τρώνε” από τα έτοιμα.

Η ακρίβεια οδήγησε στη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων

Ειδικότερα, η απόρροια της ακρίβειας που κυριαρχεί, οδήγησε σε πτώση τις καταθέσεις κατά τον Οκτώβριο.

Μειώθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις

Μειώθηκαν αισθητά οι τραπεζικές καταθέσεις τον Οκτώβριο

Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 2,258 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2024, έναντι αύξησης κατά 2,324 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, μείωση κατά 2,122 δισ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2024, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, ενώ μείωση κατά 136 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2024, οι αντίστοιχες από τα νοικοκυριά.

H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 1,869 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2024, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,361 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2024.

Δεν υπάρχει επιστροφή: «Παγωμάρα» με αυτό που συμβαίνει με τις καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες

Ενδιαφέροντα νέα έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με τις καταθέσεις των Ελλήνων, καθώς μια πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει ανησυχητικά αποτελέσματα. Οι πολίτες της χώρας μας, δυστυχώς, φαίνεται να έχουν δαπανήσει το σύνολο των κεφαλαίων που διατηρούσαν στις τραπεζικές τους λογαριασμούς.

Έκθεση της Eurostat: Καταθέσεις των Ελλήνων

Η έκθεση της Eurostat αποκαλύπτει ότι η αποταμίευση στην Ελλάδα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος κατά το 2022. Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος όρος της αποταμίευσης ήταν 12,7%, στην Ελλάδα το ποσοστό ανήλθε στο -4%.

Εκείνα τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, δηλαδή το 2020 και το 2021, φαίνεται να αποτέλεσαν εξαίρεση, καθώς τότε παρατηρήθηκε θετική τάση στην αποταμίευση, αναβάλλοντας την ικανοποίηση καταναλωτικών αναγκών. Ωστόσο, το 2022 σηματοδότησε την επιστροφή στην αρνητική τάση, με τους Έλληνες να εξοφλούν τα «χρέη» τους, καταναλώνοντας αυτό που κράτησαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Συνολικά, δώδεκα χώρες της ΕΕ παρουσίασαν ποσοστά αποταμίευσης κάτω του 10% το 2022, με την Ελλάδα και την Πολωνία να καταγράφουν αρνητικά ποσοστά, -4% και -0,8% αντίστοιχα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: