Το έψαχναν όλες οι νοικοκυρές: Το έξυπνο κoλπo για να φτιάξετε νόστιμες και τραγανές πατάτες χωρίς ούτε μια σταγόνα λάδι
Το κόλπο για να φτιάξετε νόστιμες τραγανές πατάτες χωρίς ούτε μια σταγόνα λάδι
Μόνες τους ή ως συνοδευτικό με κρέας, αυτά τα λαχταριστά κομμάτια πατάτας αποτελούν σίγουρα μέρος των γαστρονομικών μας συνηθειών.
Το μόνο πρόβλημα: πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύ λάδι για να τις ετοιμάσετε. Τι κι αν σας λέγαμε ότι γίνεται να τις φτιάξετε χωρίς καν να τις τηγανίσετε; Τέρμα οι τηγανητές πατάτες που κολυμπούν στο λάδι και τα περιττά λιπαρά που βλάπτουν την υγεία. Πώς αλλιώς να μαγειρέψετε αυτό το πιάτο για να το κάνετε πιο υγιεινό; Παρακάτω σας δείχνουμε μια καταπληκτική συνταγή για τηγανιτές πατάτες χωρίς την παραμικρή σταγόνα λαδιού.
Η συνταγή για τηγανιτές πατάτες χωρίς λάδι
5 πατάτες
2 ασπράδια αυγών
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Χτυπάμε τα ασπράδια και τα ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά που προαναφέραμε (μπορείτε να προσθέσετε και άλλα που σας αρέσουν. Συγκεκριμένα, μπορείτε να προσθέσετε δεντρολίβανο ή έτοιμα για χρήση μπαχαρικά που θα βρείτε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ.
Στη συνέχεια βάζετε τις κομμένες πατάτες σε μπαστουνάκια σε μια σαλατιέρα και ρίχνετε τα χτυπημένα ασπράδια. Ανακατέψτε τα πάντα καλά με τα χέρια σας.
Στρώστε χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.
Τοποθετήστε πάνω τα μπαστουνάκια πατάτας σας. Ένα μικρό κόλπο: χωρίστε τα ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Ξαναβάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 220°C. Μετά από 10 λεπτά ελέγξτε το ψήσιμο. Φροντίστε να γυρίσετε τις πατάτες για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά. Μετά από άλλα 10-12 λεπτά, οι πατάτες σας είναι έτοιμες.
Σημείωση: μια άλλη εκδοχή είναι να τις βράσετε πολύ ελαφρά πριν τις βάλετε στο φούρνο. Και πάλι, πρέπει να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία με τα ασπράδια και τα μπαχαρικά.
Αυτό ήταν, τώρα έχετε μια τέλεια μέθοδο για να φτιάξετε αφράτες, χρυσαφιές πατάτες χωρίς να χρειάζεται να σπαταλήσετε λάδι.
Μην το κάνετε, υπάρχει λόγος σοβαρός: Γιατί δεν πρέπει να βάζετε ποτέ πατάτες μαζί με κρεμμύδια, πετάξτε τα άμεσα αν τα έχετε μαζί
Οι πατάτες δεν πρέπει να φυλάσσονται μαζί με τα κρεμμύδια, όπως κάνουν πολλές νοικοκυρές εν αγνοία τους, καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.
Ειδικότερα, τα κρεμμύδια είναι περισσότερο “υγρά” και ανήκουν στα λαχανικά που εκπέμπουν αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης και επομένως κάνει τις πατάτες να σαπίζουν πιο γρήγορα.
Πότε δεν πρέπει να καταναλώνονται οι πατάτες
Αν οι πατάτες έχουν πρασινίσει και έχουν βάλει φύτρες, λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, δεν πρέπει να καταναλώνονται, καθώς εγκυμονούν κινδύνους για τον οργανισμό.
Τα συμπτώματα που προκαλεί η κατανάλωση ακατάλληλων πατατών
Όπως αναφέρει η λέκτορας στη γεωπονική σχολή του Πανεπιστήμιου Nottingham Trent, αν φάμε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως για παράδειγμα ναυτία, διάρροια, τάση για εμετό, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο και ζαλάδα.
Το φως του ήλιου και η ζέστη πυροδοτούν την παραγωγή σολανίνης (solanine), μιας πικρής δηλητηριώδους χημικής ουσίας. Η νευροτοξίνη αυτή που παράγεται στο πράσινο τμήμα της πατάτας, είναι ένα μέρος της άμυνας του φυτού απέναντι στις ασθένειες, τα έντομα και τα παράσιτα.
Μπορούν, φυσικά, να καθαριστούν και να πεταχτούν τα μέρη αυτά, αλλά και πάλι οι πατάτες θα έχουν μια ελαφριά πικρή γεύση.
Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο: Αν οι πατάτες σας έχουν αυτά τα σημάδια μη τις καταναλώσετε
Όταν οι πατάτες αφεθούν για καιρό, μπορεί να αρχίσουν να βγάζουν φύτρες. Αυτό δημιουργεί το δίλημμα για το αν η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής ή όχι.
Από την μία πλευρά, ορισμένοι θεωρούν ότι οι πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση, αρκεί να αφαιρέσετε τα βλαστάρια. Από την άλλη, πολλοί προειδοποιούν ότι οι πατάτες με βλαστάρια είναι τοξικές και προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, μέχρι και θάνατο. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα δούμε τι λένε οι ειδικοί και οι έρευνες σχετικά με το αν η πατάτες με φύτρες είναι ασφαλής προς βρώση.
Τι πρέπει να ξέρετε για τις πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες – Είναι επικίνδυνες;
Οι πατάτες είναι φυσική πηγή σολανίνης (solanine) και χακονίνης (chaconine). Πρόκειται για δύο γλυκοαλκαλοειδείς (glycoalkaloid) ενώσεις, που βρίσκονται φυσικά και σε διάφορα άλλα τρόφιμα, όπως οι μελιτζάνες και οι ντομάτες.
Σε μικρές ποσότητες, τα γλυκοαλκαλοειδή μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών ιδιοτήτων και των επιδράσεων στην μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν τοξικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Καθώς μια πατάτα βγάζει φύτρες, η περιεκτικότητά της σε γλυκοαλκαλοειδή αρχίζει να αυξάνεται. Επομένως, η κατανάλωση πατατών που έχουν βλαστάρια μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές ποσότητες αυτών των ενώσεων στο οργανισμό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες έως και μια ημέρα μετά την κατανάλωση τέτοιων πατατών.
Σε χαμηλότερες δόσεις, η υπερβολική κατανάλωση γλυκοαλκαλοειδών οδηγεί συνήθως σε:
- έμετο
- διάρροια
- κοιλιακό άλγος
Όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν:
- χαμηλή αρτηριακή πίεση
- γρήγορο καρδιακό παλμό
- πυρετό
- πονοκεφάλους
- σύγχυση
- σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο
Επιπλέον, μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πατατών με φύτρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Ως εκ τούτου, οι έγκυες γυναίκες είναι σώφρον να μην τρώνε ποτέ πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες.
Γίνεται να αφαιρέσουμε τις τοξικές ενώσεις από τις πατάτες με φύτρες;
Τα γλυκοαλκαλοειδή συγκεντρώνονται περισσότερο στα φύλλα, τους ανθούς και τις φύτρες της πατάτας. Εκτός από τα βλαστάρια, η πράσινη απόχρωση και η πικρή γεύση είναι τρία σημάδια ότι τα γλυκοαλκαλοειδή σε μια πατάτα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αυξημένα.
Ως εκ τούτου, το να κόψετε τις φύτρες και τα πρασινωπά μπαλώματα από την πατάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τοξικότητας. Επιπλέον, το ξεφλούδισμα και το τηγάνισμα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων γλυκοαλκαλοειδών. Το βράσιμο, το ψήσιμο και ο φούρνος μικροκυμάτων φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση.
Επομένως, είναι προς το παρόν ασαφές εάν αυτές οι πρακτικές είναι επαρκείς για να σας προστατεύσουν επαρκώς και με συνέπεια από την τοξικότητα των γλυκοαλκαλοειδών. Για το λόγο αυτό, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, προτείνει να πετάτε τις πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες, ή έχουν πρασινίσει.
Τι να κάνετε για να μην βγάζουν φύτρες οι πατάτες
Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να αποφύγετε την αποθήκευσή τους και να τις αγοράσετε μόνο όταν σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε. Επιπλέον, το να απορρίπτετε τις χαλασμένες πατάτες και να εξασφαλίζετε ότι οι υπόλοιπες είναι εντελώς στεγνές πριν τις αποθηκεύσετε σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα βλάστησης.
Ανέκδοτες αναφορές υποδηλώνουν ότι πρέπει επίσης να αποφεύγεται η αποθήκευση πατατών μαζί με κρεμμύδια, καθώς η τοποθέτηση των δύο μαζί μπορεί να επιταχύνει την βλάστηση. Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την πρακτική.
Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι οι πατάτες μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση.
Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από κατανάλωση πατάτας. Για παράδειγμα, το 1979 στο Λονδίνο 78 μαθητές και δάσκαλοι αρρώστησαν μέσα σε μια μέρα παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως πυρετό, εμετό, διάρροια και πόνο στην κοιλιά. Κάποιοι έπεσαν σε κώμα ή παρουσίασαν επιληπτικά επεισόδια. Μετά από προσεκτική εξέταση προέκυψε ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν 14 ώρες αφού οι μαθητές είχαν φάει βραστές πατάτες που είχαν υψηλή συγκέντρωση σολανίνης.
Η α-σολανίνη είναι ένα πικρό γλυκο-αλκαλοειδές που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα.
Μικρές ποσότητες σολανίνης έχουν ανιχνευτεί σε πλήθος φρούτων και λαχανικών όπως π.χ. στις ντομάτες και στις μελιτζάνες. Η ουσία αποτελεί μια μορφή φυσικού εντομοκτόνου αλλά οι πατάτες που εκτίθενται παρατεταμένα στο φως και σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στον άνθρωπο. Η σολανίνη καταστρέφει τις κυτταρικές μεμβράνες και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαπερατότητα του εντέρου.
Οι βολβοί της πατάτας, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν στο χώμα χωρίς να εκτίθενται στο ήλιο. Εάν εκτεθούν στον ήλιο κατά τη διάρκεια της αποθήκευσή τους, προκαλείται σύνθεση σολανίνης. Συγχρόνως δημιουργείται και χλωροφύλλη που δίνει πράσινο χρώμα στην πατάτα. Έτσι, όταν οι πατάτες πρασινίζουν είναι ένα σημάδι ότι περιέχουν αρκετή σολανίνη, αν και το πράσινο χρώμα οφείλεται στη χλωροφύλλη. Η σολανίνη και η χλωροφύλλη δεν έχουν άλλο κοινό μεταξύ τους.
Πρέπει να τονιστεί ότι η χλωροφύλλη είναι απλώς ένας δείκτης της παρουσίας υψηλών επιπέδων σολανίνης σε μια πατάτα, αλλά δεν είναι το τέλειο μέτρο. Στην πραγματικότητα, ανάλογα με την ποικιλία, μια πατάτα μπορεί να γίνει πράσινη πολύ γρήγορα, και να περιέχει μέτρια επίπεδα σολανίνης ενώ μια άλλη ποικιλία μπορεί να γίνει πράσινη πιο αργά, αλλά να περιέχει υψηλά επίπεδα αυτής της τοξίνης.
Η έκθεση μιας πατάτας στον ήλιο για λίγες ώρες αυξάνει την σολανίνη αρκετά, ωστόσο η σολανίνη δεν οφείλεται αποκλειστικά στον ήλιο. Παράγεται και στο σκοτάδι, όταν κατά την αποθήκευσή της η θερμοκρασία ξεπερνά τους 10 βαθμούς Κελσίου. Η παραγωγή της όμως στο σκοτάδι αποτελεί περίπου το 20% αυτής που παράγεται με την έκθεση στον ήλιο.
Ανεξάρτητα από τον ήλιο, η θερμοκρασία επίσης παίζει ρόλο. Ο ρυθμός σύνθεσης της σολανίνης στους 24 βαθμούς Κελσίου είναι περίπου διπλάσιος από το ρυθμό σύνθεσης στους 7 βαθμούς, στο σκοτάδι. Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης της πατάτας είναι από 4 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου – οι ειδικοί προτείνουν τους 7 βαθμούς Κελσίου.
Το περιεχόμενο σολανίνης στη φλούδα της πατάτας είναι από 3 mg μέχρι 100 mg ανά 100 γραμμάρια φλούδας. Για τις αποφλοιωμένες πατάτες, το περιεχόμενο ποικίλλει από 0,1 έως 4,5 mg ανά 100 γραμμάρια. Επειδή οι συγκεντρώσεις των γλυκο-αλκαλοειδών είναι 3 έως 10 φορές μεγαλύτερες στη φλούδα από ό, τι στη σάρκα, καθαρίζοντας τη φλούδα επιτυγχάνεται μια σημαντική αφαίρεσή τους, κατά περίπου 60% (Czopek et al., 2008; Czopek et al., 2012). Αυτό σημαίνει πως αν οι πατάτες έχουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σολανίνης, η αποφλοίωση δεν είναι ένα απόλυτο μέτρο προστασίας. Επειδή η σολανίνη παράγεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα φύτρα μιας πατάτας, αυτά πρέπει να αφαιρούνται επίσης. Μια μελέτη του 1974 βρήκε πως το φύτρο της πατάτας περιέχει 2.000–4.000 mg σολανίνη ανά κιλό. Αν η πατάτα είναι πολύ πράσινη είναι καλύτερα να πετιέται στα σκουπίδια.
Πάντως κατά το μαγείρεμα η ποσότητα της σολανίνης μπορεί να μειωθεί, κάτι που εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος. Αρχικά είχε φανεί ότι το μαγείρεμα δεν καταστρέφει τα γλυκο-αλκαλοειδή αλλά στη συνέχεια βρέθηκε ότι το βράσιμο της πατάτας μειώνει τη ποσότητα κατά μέσο όρο 22% (Czopek et al., 2008) ενώ το τηγάνισμα μπορεί να προκαλέσει μείωση ακόμα και κατά 94% (Peksa et al., 2006; Czopek et al., 2012; Rytel et al., 2011). Το ψήσιμο στο φούρνο όμως δεν έχει επίδραση.
Η έκθεση της πατάτας στον ήλιο παράγει και ένα άλλο δηλητηριώδες γλυκο-αλκαλοειδές, την α-χακονίνη (chaconine). Μελέτες στα ζώα έχουν δείξει ότι η χακονίνη είναι πιο τοξική από τη σολανίνη και μπορεί να προκαλέσει τερατογενέσεις διότι αναστέλλει την δράση ορισμένων ενζύμων όπως είναι η ακετυλοχολινεστεράση.
Η βλαβερή δοσολογία
Η ποσότητα των γλυκο-αλκαλοειδών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 mg ανά 100 γραμμάρια πατάτας – αυτό το όριο έχει θεσπιστεί σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι περισσότερες από τις εργαστηριακές μελέτες για τα γλυκο-αλκαλοειδή έχουν γίνει σε ζώα. Ένα διεξοδικό εργαστηριακό πείραμα σε ανθρώπους έδειξε ότι 2 mg γλυκο-αλκαλοειδή ανά κιλό σωματικού βάρους παράγει τα κλασικά συμπτώματα δηλητηρίασης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005, η λήψη 2 mg σολανίνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι αρκετή για να προκαλέσει συμπτώματα, ενώ η λήψη 1,25 mg ανά κιλό σωματικού βάρους μπορεί να επηρεάσει κάποια άτομα. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση πατάτας 450 γραμμαρίων που έχει ξεπεράσει το αποδεκτό επίπεδο των 20 mg ανά 100 γραμμάρια θα μπορούσε για να επηρεάσει ένα άτομο 50 κιλών.
Σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι μια δοσολογία 200-400 mg στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσει τοξικά συμπτώματα (20-40 mg για τα μικρά παιδιά).
Να να διατηρήσετε χαμηλή την περιεκτικότητα των γλυκο-αλκαλοειδών, αποθηκεύστε τις πατάτες σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως 7 βαθμούς Κελσίου και μακρυά από το φως του ήλιου. Καθαρίστε επίσης καλά τη φλούδα, ειδικά όταν η πατάτα έχει πρασινίσει και αφαιρείτε πάντα τα φύτρα, αν υπάρχουν.
Πηγές: 1. A Review of Important Facts about Potato Glycoalkaloids. 2. Glycoalkaloids in Potatoes, a Review, healthline.com
Πηγή