4 αγαπημένα φαγητά και αφεψήματα που δεν πρέπει Ποτέ να ξαναζεστάνουμε, υπάρχει κίνδυνος μέχρι και για δηλητηρίαση
Πολλές φορές μας έχει συμβεί να ξαναζεσταίνουμε ένα γεύμα στο φούρνο μικροκυμάτων το οποίο είτε δεν είχαμε ολοκληρώσει είτε απλά το είχαμε αφήσει στο ψυγείο για κάποια άλλη στιγμή.
Ειδικός διαιτολόγος ανέφερε πως κάποιες συγκεκριμένες τροφές δεν θα έπρεπε να ξαναζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων μιας υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι να εμφανιστούν θανατηφόρα βακτήρια.
Οι κίνδυνοι από την αναθέρμανση του φαγητού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βλάβη των νεφρών. Η διαιτολόγος Harini Bala μοιράστηκε στο TikTok τις τρεις τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε να ξαναβάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο.
Σπανάκι
Η Bala εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ, το οποίο είναι καλό να τρώγεται όταν είναι ωμό, αλλά αν το ξαναζεστάνετε, το οξαλικό οξύ μπορεί να γίνει «επικίνδυνο».
«Εάν τρώτε πολύ ξαναζεσταμένο σπανάκι και προσλαμβάνετε το οξαλικό οξύ σε υψηλές δόσεις, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Περιέχει επίσης νιτρικά άλατα και αυτά θα μετατραπούν σε νιτρώδη όταν ξαναζεσταθεί κάτι που δεν πρέπει να συμβεί».
Τσάι
Δεν είναι ένα τρόφιμο, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξαναζεσταίνουν το τσάι τους. Σύμφωνα με την Bala, αν το ξαναζεστάνετε, «κάθε είδους αδρανή βακτήρια μπορούν να ενεργοποιηθούν».
Ρύζι
Σύμφωνα με την ειδικό, το μαγειρεμένο ρύζι περιέχει Bacillus cereus, το οποίο είναι ένα βακτήριο που συνήθως βρίσκεται στα λαχανικά και τα σπόρια και το οποίο είναι ανθεκτικό στη θερμότητα.
Το Bacillus cereus είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο το οποίο έχει την δυνατότητα να σε αρρωστήσει, αρκετά βαριά, σχεδόν με συμπτώματα μιας ίωσης.
Ωστόσο η ίδια ανέφερε: «Μπορεί να ξαναζεσταθεί, αν το αποθηκεύετε μέσα σε δύο ώρες μετά το μαγείρεμά του στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.
«Αλλά αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί το αφήνετε έξω και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει τεράστια πιθανότητα να σχηματιστεί Bacillus cereus σε αυτό».
Έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα – Τι να αποφεύγουμε και πως θα τις “αποβάλουμε” για πάντα από τη διατροφή μας
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η ανθυγιεινή διατροφή είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τηγανητά, αλλαντικά και ζάχαρη, ενισχύουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές βλάβες και επιταχύνουν τη γήρανση.
Πως συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την πρόωρη γήρανση;
Η βιολογική γήρανση συνδέεται με τη σταδιακή υποβάθμιση των κυτταρικών και μοριακών λειτουργιών, που επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε.
Τα έξι τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγουμε
1. Ζάχαρη και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση. Αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν σε μια διαδικασία κατά την οποία η ζάχαρη συνδέεται με τις πρωτεΐνες στο δέρμα, μειώνοντας την ελαστικότητά τους. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων και στη χαλάρωση του δέρματος.
Τι μπορείτε να κάνετε: Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων γλυκών και προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα.
2. Τηγανητά
Τα τηγανητά τρόφιμα, που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, έχουν αρνητική επίδραση τόσο στην καρδιακή υγεία όσο και στο δέρμα. Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την οξείδωση και τη φλεγμονή στο σώμα, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης και επηρεάζοντας αρνητικά την εμφάνιση του δέρματος.
Τι να προτιμάτε: Προτιμήστε ψητά, βραστά ή μαγειρεμένα στον ατμό φαγητά και αποφύγετε τα έτοιμα και επεξεργασμένα προϊόντα.
3. Επεξεργασμένο κρέας
Το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και τα αλλαντικά, περιέχει υψηλά επίπεδα νατρίου, νιτρικών αλάτων και συντηρητικών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον, αυτά τα συστατικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τι να προτιμήσετε: Επιλέξτε φρέσκο, άπαχο κρέας ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, για μια πιο υγιεινή διατροφή.
4. Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το σώμα και το δέρμα, ενώ επιβαρύνει το ήπαρ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Η αφυδάτωση μειώνει την ελαστικότητα του δέρματος, προάγοντας την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων.
Τι να προτιμήσετε: Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό, ώστε να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
5. Αλάτι
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα το πρήξιμο και τη χαλάρωση του δέρματος. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, γεγονός που επιταχύνει τη γήρανση των αρτηριών.
Τι να κάνετε: Περιορίστε την ποσότητα αλατιού στα γεύματά σας και χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και βότανα για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας.
6. Καφές
Ενώ η καφεΐνη σε μέτριες ποσότητες μπορεί να έχει οφέλη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος και επιταχύνει τη γήρανση. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.
Τι να προτιμήσετε: Μειώστε την κατανάλωση καφέ και προτιμήστε φυτικά ροφήματα, όπως τσάι χωρίς καφεΐνη, για να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις.
Πηγή