Σε είδος πολυτελείας φαίνεται ότι εξελίσσεται το ελαιόλαδο. Η τιμή έχει πάει στα ύψη.

December 2, 2024

Δυστυχώς, πολύ άσχημα νέα: Έρχεται το «τέλος» για το ελαιόλαδο, «τρέμoυv» οι αγρότες


Διαφ.

Το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας, τα τελευταία χρόνια, με την τιμή του να έχει φτάσει στα ύψη, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί περισσότερο.

Έρχεται το «τέλος» του ελαιολάδου

Μάλιστα, η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο να γίνονται κλοπές από τους ελαιώνες και τα ράφια των σούπερ μάρκετ, τους παραγωγούς να βάζουν μικροτσίπ στα ελαιόδεντρα και τα καταστήματα να τοποθετούν λουκέτα στις συσκευασίες.

Ο Kyle Holland, αναλυτής στη Mintec, μιλώντας στο CNBC, υπογράμμισε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, έχουν «επηρεάσει σημαντικά» την παραγωγή ελαιολάδου στη Νότια Ευρώπη, ιδίως σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου, που δημιούργησαν μια αχτίδα αισιοδοξίας για την ελαιοκαλλιέργεια, φρενάρουν τις τιμές των τελευταίων εβδομάδων.

Όπως επισημαίνει ο Kyle Holland, οι τιμές συνδέονται ευθέως με την προσφορά και τη ζήτηση, με τους περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους στο ελαιόλαδο να αναμένουν ότι η αγορά θα «στραγγίξει» από προϊόν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για νέες ανατιμήσεις, το επόμενο διάστημα.

«Αυτό [που συμβαίνει] δεν είναι φυσιολογικό», σημείωσε στο CNBC ο Vito Martielli, ανώτερος αναλυτής δημητριακών και ελαιούχων σπόρων στη Rabobank και πρόσθεσε ότι δεν έχει δει τίποτα παρόμοιο στα τελευταία 20 χρόνια που παρακολουθεί τον συγκεκριμένο χώρο.

Η Helena Bennett, επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής στην ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Green Alliance UK, υποστηρίζει ότι για όλη αυτή την κατάσταση «φταίει» η κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε ότι «ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, η Ισπανία, είχε μειωμένη στο μισό παραγωγή λόγω ξηρασίας και υπερβολικής ζέστης, αυξάνοντας την τιμή παραγωγού κατά 112% από το 2022».

Το τέλος του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή

Ερωτηθείς πόσο ευάλωτα ήταν τα ελαιόδεντρα στην κλιματική αλλαγή, ο Holland απάντησε ότι «η λέξη που θα χρησιμοποιούσα είναι “υπερβολικά”. Οι παίκτες με τους οποίους μιλάμε είναι εξαιρετικά ανήσυχοι. Πολλά από αυτά τα ζητήματα επιδεινώνονται, φυσικά, με την περισσότερη ζέστη, λιγότερη βροχή, τα πιο ξηρά εδάφη, τη λιγότερη υγρασία και τον δάκο. Έμπειροι εκπρόσωποι του κλάδου, με τους οποίους μιλάμε, αναρωτιούνται πώς θα συνεχίσουν, γιατί αν χάσεις το 40%, το 50%, το 60% της σοδειάς σου και εξακολουθείς να έχεις όλο το κόστος εισροών και το κόστος του λιπάσματος, τη φροντίδα της καλλιέργειας, το πότισμα… το θέμα είναι πολύ κρίσιμο».

Οι αναλυτές περιμένουν μια πιθανή αύξηση στους επόμενους μήνες και δεν θα εκπλαγούν αν συμβεί ξαφνικά. Η Ισπανία, που ευθύνεται για πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, συνήθως παράγει 1,3 – 1,5 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου.

Γεμίζουν ντουλάπια με τενεκές λάδι οι Έλληνες: Κατέρρευσαν ξαφνικά οι τιμές στο ελαιόλαδο – Τόσο πωλεiται πλέον το λίτρο

Μια απίστευτη κι όμως πέρα για πέρα αληθινή εξέλιξη έχουμε με το ελαιόλαδο και την τιμή του, καθώς ξαφνικά οι τιμές άλλαξαν και θα λέγαμε ότι, κυριολεκτικά, κατέρρευσαν.

Από εκεί που το ελαιόλαδο ήταν προϊόν πολυτελείας λόγω της τιμής του, η οποία είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πλέον έγινε μια μεγάλη πτώση που ωθεί τον κόσμο να το αγοράσει.

Ολική ανατροπή με το ελαιόλαδο: Μεγάλη πτώση στην τιμή του – Τρέχουν όλοι να αγοράσουν

Μείωση στις τιμές του ελαιόλαδου δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις περιφέρειες της καθώς πάρα την ξηρασία η παραγωγή φέτος θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος σχετικά με τις τιμές στο ελαιόλαδο ανέφερε σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα:

«Θα δείτε ότι στους κωδικούς, κάποιοι από αυτούς είναι κωδικοί ελαιόλαδου, που σημαίνει ότι πραγματικά έχει αρχίσει και εμφανίζεται και στα ράφια η μείωση και σταδιακά θα είναι όλο και πιο έντονη αυτή η εικόνα, δεδομένου ότι η φετινή σοδειά έχει ξεκινήσει αλλά η τυποποίηση του ελαιόλαδου θα έρθει -σταδιακά- τους επόμενους μήνες.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Σιγά-σιγά οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνονται. Περιμένουμε μία ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση. Φέτος πάμε καλύτερα. Άρα, αυτό που θα υπάρχει θα έχει αντανάκλαση και στις τιμές».

Οι πρώτοι τόνοι αγουρέλαιο διατέθηκαν στη Λακωνία από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Βοιών έναντι 10,20 ευρώ το λίτρο, στη Μεσσηνία πουλήθηκε στην τιμή των 6,90 ευρώ το λίτρο, η Κρήτη πούλησε από 6,70 ευρώ μέχρι 6,80 ευρώ το λίτρο και στη Λακωνία ο παραγωγός πουλάει σε τιμή από 7 ευρώ μέχρι 7,50 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές αυτές είναι 10%- 15% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή και περίπου 20% έως 25% χαμηλότερη από την ανώτατη τιμή που καταγράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η χονδρική τιμή του ελαιόλαδου κινήθηκε κοντά στα 9 ευρώ το λίτρο.

Η διαμόρφωση των τιμών χονδρικής σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι, θα οδηγήσει σε τιμές της τάξεως των 10 ευρώ/λίτρο στο ράφι των σούπερ μάρκετ, δηλαδή σε μία μείωση κοντά στο 20% -25% σε σχέση με πέρσι.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: