Η σπάνια ελληνική λέξη για το «ντους» που μένει δεν χρησιμοποιείται σχεδόν από κανέναν

December 2, 2024

Δεν την γνωρίζει κανένας Έλληνας: Αυτή είναι η άγνωστη ελληνική λέξη για το «ντους» που δεν χρησιμοποιούμε ποτέ


Διαφ.

Μια λέξη που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά στην καθημερινότητά μας είναι το «ντους». Η λέξη «ντους» προέρχεται από τη γαλλική λέξη douche. Πόσοι από εσάς όμως γνωρίζετε ποια είναι η ελληνική λέξη για το «ντους»;

Ποια ελληνική λέξη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί της γαλλικής ντους

Aν και στην καθημερινή ομιλία χρησιμοποιείται συχνότερα η δανεική λέξη «ντους» η ελληνική λέξη είναι ο «καταιονισμός». Ενώ για το πλύσιμο στο μπάνιο η ελληνική λέξη είναι «λουτήρας».

Ο «λουτήρας» αναφέρεται κυρίως στην πράξη του πλυσίματος ή στον χώρο όπου γίνεται (το μπάνιο), ενώ ο «καταιονισμός» στο κατάβρεγμα με συσκευή που εκτοξεύει το νερό από ψηλά, σαν βροχή.

Νεκρός από το νερό στο ντους του ξενοδοχείου: Αποζημίωση 2 εκατομμυρίων στην οικογένεια του Αλέξη Χρόνη

2 εκατομμύρια αποζημίωση στην οικογένεια Ελληνοαμερικανού

Δικαστής επιδίκασε αποζημίωση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικογένεια του Ελληνοαμερικανού Άλεξ Χρόνη, μετά τον θάνατο του 76χρονου από τραύματα που υπέστη το 2021. Ο Άλεξ Χρόνης είχε πάθει σοβαρά εγκαύματα όταν το νερό στο ντους ενός ξενοδοχείου είχε θερμοκρασία 65 βαθμών Κελσίου.

Το περιστατικό συνέβη τον Νοέμβριο του 2021, ενώ ο Χρόνης βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στο Κεντάκι.

Το νερό προκάλεσε εγκαύματα τρίτου βαθμού

Σύμφωνα με την αγωγή της οικογένειας, το καυτό νερό προκάλεσε εγκαύματα τρίτου βαθμού στον 76χρονο άνδρα. Ο Χρόνης κατέρρευσε στη μπανιέρα όταν το καυτό νερό έπεσε πάνω του, και οι δύο συνάδελφοί του, που έμεναν στο ίδιο δωμάτιο, έσπευσαν να τον βγάλουν μετά που άκουσαν τις κραυγές του.

Μετά τον τραυματισμό του, ο Χρόνης φέρεται να χρησιμοποίησε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να αντιμετωπίσει τα εγκαύματα. Στη συνέχεια, μετέβη σε τοπικό φεστιβάλ όπου εργαζόταν σε καντίνα.

Το ξενοδοχείο που διέμενε ο άτυχος άνδρας

Ο γολγοθάς στα νοσοκομεία

Στη συνέχεια, ο Χρόνης πήγε σε νοσοκομείο, αλλά αποφάσισε να αποχωρήσει με δική του πρωτοβουλία, παρά την αντίθετη σύσταση των γιατρών, για να επιστρέψει στην εργασία του.

Δύο ημέρες αργότερα, όμως, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε συνολικά για πέντε μήνες. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις για τα εγκαύματα, καθώς και για άλλα ιατρικά προβλήματα που προέκυψαν.

Τον Απρίλιο του 2022, η κατάσταση της υγείας του Χρόνη είχε σταθεροποιηθεί αρκετά ώστε να μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης. Ωστόσο, εκεί παρουσίασε νέα επιδείνωση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιστρέψει στο νοσοκομείο δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2022, όπου τελικά κατέληξε.

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου στο Τενεσί που εξέτασε την αγωγή της οικογένειας του Ελληνοαμερικανού, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου…«δεν κατέφερε να εξασφαλίσει επαρκή επιθεώρηση και συντήρηση ώστε το δωμάτιο να είναι αρκούντως ασφαλές για τους επισκέπτες».

Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε στις 3 Ιουλίου, η αποζημίωση περιλάμβανε 1,3 εκατομμύρια δολάρια για ιατρικά έξοδα250.000 δολάρια για ηθική βλάβη16.000 δολάρια για έξοδα κηδείας και 500.000 δολάρια για αποζημίωση.

Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου είναι εφέσιμη.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: