Ψάξτε καλά, είναι σοβαρό: Αν βρείτε αυτό στο μπάνιο σας, έχετε τεράστιο πρόβλημα…

December 13, 2024
Κοιτάξτε προσεκτικά, είναι πολύ σημαντικό: Αν εντοπίσετε αυτό μέσα στο μπάνιο σας, αντιμετωπίζετε μεγάλο πρόβλημα…

Ψάξτε καλά, είναι σοβαρό: Αν βρείτε αυτό στο μπάνιο σας, έχετε τεράστιο πρόβλημα…


Διαφ.

Λίγοι γνωρίζουν για το μικροσκοπικό έντομο γνωστό ως silverfish ή ασημόψαρο, το οποίο έχει μήκος 1-2 εκατοστά, με επιμηκυμένο σώμα καλυμμένο από λαμπερές κλίμακες.

Αυτά τα έντομα είναι νυχτόβια και εμφανίζονται κυρίως σε υγρά και σκοτεινά μέρη, όπως μπάνια, υπόγεια και κουζίνες. Προτιμούν υψηλή υγρασία και ζεστά περιβάλλοντα, γεγονός που τα καθιστά συχνά επισκέπτες σε σπίτια με ανεπαρκή εξαερισμό ή διαρροές νερού.

Η διατροφή τους περιλαμβάνει οργανική ύλη όπως χαρτί, κόλλα και μούχλα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν πρόσβαση και σε τρόφιμα. Η παρουσία τους μπορεί να είναι ένδειξη προβλημάτων με μούχλα, καθώς ευνοούν την υγρασία, η οποία είναι επίσης ιδανική για το σχηματισμό μούχλας.

Αν και τα silverfish δεν είναι επιβλαβή για την υγεία, η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει αισθητικά προβλήματα και, με την πάροδο του χρόνου, να βλάψει υλικά του σπιτιού.

Για την αποτροπή τους, συνιστάται η μείωση της υγρασίας στους χώρους, ο τακτικός αερισμός και η σωστή αποθήκευση τροφίμων και αντικειμένων με βάση το χαρτί. Αυτές οι απλές πρακτικές μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού περιβάλλοντος.

width=1166

Ένα πολύ αρχαίο έντομο: Τα Ασημόψαρα

Τα ασημόψαρα (Lepisma saccharina) είναι ένα από τα πιο αρχαία έντομα στον πλανήτη, με παρουσία που χρονολογείται πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια. Αυτά τα έντομα έχουν παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτα από την εποχή των δεινόσαυρων, γεγονός που τα καθιστά εντυπωσιακούς επιζώντες. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι μπορούν να επιβιώσουν έως και 6 μήνες χωρίς τροφή ή νερό, αρκεί να έχουν πρόσβαση σε τουλάχιστον μία από αυτές τις δύο ανάγκες, όπως εξηγεί ειδικός από εταιρεία απολυμάνσεων.

Ανατομία του Silverfish

Τα ασημόψαρα διαθέτουν μια προϊστορική εμφάνιση. Είναι λαμπερά και γκρίζα, με μικροσκοπικές κλίμακες που καλύπτουν το σώμα τους, δίνοντάς τους την ασημένια όψη.

Η ονομασία “silverfish” προέρχεται από το γκρι έως ασημί χρώμα τους και την κίνηση που κάνουν όταν τρέχουν, η οποία θυμίζει ψάρι που κολυμπάει. Επιπλέον, τα ασημόψαρα ρίχνουν το δέρμα τους κατά την ενηλικίωση, γεγονός που μπορεί να έχει παρατηρηθεί από κάποιους στους χώρους τους, καθώς τα λέπια τους ενδέχεται να κρύβονται σε διάφορα σημεία στο σπίτι.

Η φυσική τους προσαρμογή και η ικανότητα επιβίωσης τους καθιστούν ένα εντυπωσιακό και ενδιαφέρον είδος στον κόσμο των εντόμων.

Εμφανίστηκαν και σε μεγάλη πόλη τα γίγας δηλητηριώδη έντομα που μοιάζουν με κατσαρίδες και έχουν επώδυνο δάγκωμα

Ένας λιθόκερος, σπάνιο γιγάντιο δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο, με επώδυνο δάγκωμα, εμφανίστηκε στα Πλατανίδια του Βόλου, όπως αναφέρει το TheNewspaper.gr.

Τι είναι ο λιθόκερος

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο που συναντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 4-5 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.

Λιθόκερος

Τι προκαλεί το δάγκωμα του λιθόκερου

Το δάγκωμα του είναι δηλητηριώδες, όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο και προκαλεί οξύ πόνο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα και ψαράκια.

Το εν λόγω έντομο είναι ένα γένος της οικογένειας των ημιπτέρων Βελοστοματίδων, γνωστό ως γιγάντιο ζωύφιο του νερού. Εντοπίζεται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές του κόσμου, με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών να εντοπίζεται στην Αμερική, ενώ ένα μόνο είδος βρίσκεται στην Ευρώπη, δύο στην Αφρική, δύο στην Αυστραλία και τρία στην Ασία.

Όπως και άλλα μέλη της οικογένειας των γιγαντιαίων ζωυφίων, τα είδη των λιθόκερων είναι αρπακτικά που εξουδετερώνουν το θήραμα μαχαιρώνοντάς το με το ρύγχος του και εγχύοντας ένα σάλιο που περιλαμβάνει μια σειρά από ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: