Κακά μαντάτα για όσους μένουν σε πολυκατοικίες με ασανσέρ: Πρόστιμο 1.500 ευρώ αν δεν έχουν κάνει 1 πράγμα – Εκπνέει η προθεσμία

December 17, 2024
Για όσους μένουν σε πολυκατοικίες με ασανσέρ, υπάρχει πρόστιμο 1.500 ευρώ αν δεν έχουν εκτελέσει μια συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς εκπνέει η προθεσμία.

Κακά μαντάτα για όσους μένουν σε πολυκατοικίες με ασανσέρ: Πρόστιμο 1.500 ευρώ αν δεν έχουν κάνει 1 πράγμα – Εκπνέει η προθεσμία


Διαφ.

Εκπνέει η προθεσμία για τα ασανσέρ στις πολυκατοικίες στις 31 Δεκεμβρίου. Παράταση ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ.

Η μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία που αφορά τις προδιαγραφές για τα ασανσέρ επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα, καθώς ενδεικτικά επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε όποιον ιδιοκτήτη/διαχειριστή δεν μεριμνήσει για την έκδοση/ανανέωση πιστοποιητικού του ανελκυστήρα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά, με επιστολή της προς τη γενική γραμματέα Βιομηχανίας, την παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμα έτος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμη κα Γενική Γραμματεύ,

Ως γνωστόν την 31.12.2024 λήγει η τελευταία παράταση της προθεσμίας καταχώρισης των εγκατεστημένων ανελκυστήρων της χώρας, εντός της οποίας οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές τους υποχρεούνται να έχουν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη διαδικασία επιθεώρησης, εκσυγχρονισμού, επανελέγχου και εν τέλει καταχώρισης των εγκατεστημένων ανελκυστήρων των κτιρίων τους.

Εν όψει του ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών/διαχειριστών πολυκατοικιών δεν έχει προχωρήσει στις παραπάνω ενέργειες, κυρίως λόγω οικονομικής αδυναμίας των διαχειρίσεων και ανυπαρξίας κάθε μέτρου διευκόλυνσής τους, ούτε υπάρχει πλέον επαρκής χρόνος για κάτι τέτοιο.

Εν όψει του ότι εκκρεμεί η δημοσίευση αναθεωρημένης ΚΥΑ, καρπού μακρόχρονης επεξεργασίας από τη σχετική Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου σας, στην οποία συμμετείχαμε ως ο κατ΄εξοχήν αρμόδιος φορέας, με σημαντικές εκσυγχρονιστικές διατάξεις.

Εν όψει του ότι εκκρεμεί η έκδοση της ΚΥΑ ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού “Ενιαίου Μητρώου Ανελκυστήρων”, που θεσπίστηκε με το άρθρο 52 του Νόμου 4961/2022 (τροποποίηση άρθρου 11Α ν. 3982/2011) να λειτουργήσει υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας σας, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλοι οι εγκατεστημένοι ανελκυστήρες, ανεξαρτήτως του έτους κατασκευής ή εγκατάστασής τους με αίτηση του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή ή του νόμιμου εκπροσώπου τους.

Σας ζητούμε να κινήσετε τη διαδικασία έκδοσης απόφασης παράτασης της εν λόγω προθεσμίας για ένα ακόμη έτος, ήτοι έως την 31.12.2025, προκειμένου έως τότε, αφενός να λειτουργήσει το Μητρώο, ώστε να γίνονται σ΄αυτό πλέον απευθείας οι καταχωρήσεις των ανελκυστήρων, αφετέρου δε να έχετε εκδώσει και την αναθεωρημένη ΚΥΑ για τους ανελκυστήρες, με μεταβατικές διατάξεις κλιμακωτών προθεσμιών καταχώρισης ανάλογα με το έτος κατασκευής κάθε ανελκυστήρα, ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι πολίτες, όσο και οι επαγγελματίες που θα ασχοληθούν με τις σχετικές εργασίες και ελέγχους.

Μόλις ανακοινώθηκε: Ξεχάστε ότι ξέρατε αν μένετε σε πολυκατοικία: Αναστατωμένοι όλοι οι Έλληνες για τα ασανσέρ

Έρχονται μεγάλες αλλαγές για τα ασανσέρ σε πολυκατοικίες με τη νέα διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Νέος νόμος για τα ασανσέρ

Η νέα διάταξη που επιβάλλεται στις πολυκατοικίες σχετικά με τους ανελκυστήρες αλλάζει τους όρους για την εγκατάστασή τους. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, δεν απαιτείται πλέον η συγκέντρωση του 50+1% των ψήφων των ιδιοκτητών για την αναβάθμιση των ανελκυστήρων ή των αναβατορίων. Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει η νέα διάταξη.

    1. Σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά τον χρόνο ανέγερσης τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σ’ αυτά, με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Για διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
    2. Όπου η προσαρμογή του κτιρίου είναι υποχρεωτική, αν απαιτείται η κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σ’ αυτά, η κατασκευή αυτών είναι υποχρεωτική, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών με δαπάνες του υπόχρεου ή των υπόχρεων, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του κτιρίου.
    3. Αν δεν είναι υποχρεωτική η προσαρμογή του κτιρίου, η κατασκευή ανελκυστήρα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας που εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία συνοδεύεται από αποδεδειγμένη πρόσκληση διατύπωσης απόψεων των λοιπών συνιδιοκτητών προς την Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας.
    4. Αντίστοιχα σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια κατοικίας που δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού πολυκατοικίας, η τοποθέτηση διάταξης (ράμπας ή αναβατορίου), που διασφαλίζει την πρόσβαση στα άτομα αυτά από το πεζοδρόμιο στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, καθώς και στους λοιπούς εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του ισογείου και των λοιπών ορόφων υπέρ και υπό αυτό, εφόσον διαμένουν ως ιδιοκτήτες ή ένοικοι στα παραπάνω κτίρια, με απαραίτητη προϋπόθεση την εξασφάλιση της ασφάλειας των χρηστών, τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και την κάλυψη των εξόδων κατασκευής από τα ενδιαφερόμενα άτομα.
    5. Η τοποθέτηση αναβατορίου για την κάλυψη υψομετρικών διαφορών υπέρ του ενός ορόφου γίνεται βάσει τεχνικής μελέτης και ως προς μεν τη διαστασιολόγηση ακολουθεί τις τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών, ως προς δε τη διαδικασία τοποθέτησης, αδειοδότησης και συντήρησης, ισχύουν τα αντίστοιχα που αφορούν σε ανελκυστήρες και απαιτείται πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας με πλειοψηφία του 51% του συνόλου των ψήφων.

Γνωριστήκαμε στο ασανσέρ…: 1η φορά – Η αποκάλυψη της Ιωάννας Τριανταφυλλίδου για την σχέση με τον Κίμωνα Κουρή

Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής “Πάμε Δανάη” του Mega παραχώρησε η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου.

Μεταξύ άλλων, η γνωστή ηθοποιός ρωτήθηκε για την εμπειρία της στη σειρά “Παγιδευμένοι”, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης στον ΑΝΤ1.

Πρόσφατα ο Πέτρος Λαγούτης και η Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ δήλωσαν ότι η σειρά τους άφησε γλυκόπικρη γεύση.

“Επειδή η ιστορία μου περιοριζόταν σε πολύ συγκεκριμένες ιστορίες, η συναναστροφή μου ήταν με λιγότερους ηθοποιούς απ’ ό,τι θα ήθελα. Πραγματικά θα ήθελα να έχω μεγαλύτερη συναναστροφή με το υπόλοιπο cast. Χαίρομαι που ήμουν στους “Παγιδευμένους”, νιώθω ότι πήρα πάρα πολλά. Αυτό κρατάω” ανέφερε από τη μεριά της η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου.

Και πρόσθεσε: “Πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δεν πηγαίνουν καλά, δεν ξέρω και καμία δουλειά που να μην υπάρχουν θέματα και προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν στον βαθμό που να μου μαυρίσει την εμπειρία μου στο σήριαλ”.

Στη συνέχεια, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου μίλησε για την προσωπική της ζωή και για τη σχέση της με τον Κίμωνα Κουρή.

Οι δυο τους έπαιξαν μαζί στους “Παγιδευμένους”: “Για μένα είναι χαρά και δώρο να συνεργάζομαι με τον Κίμωνα. Το χάρηκα πολύ, μακάρι να συνεργαστούμε ξανά, δεν είναι βέβαια αυτοσκοπός, ζητούμενο”.

Η δημοφιλής ηθοποιός αποκάλυψε αμέσως μετά πώς γνωρίστηκαν με τον Κίμωνα Κουρή: “Αυτή η γνωριμία μετρά πάρα πολλά χρόνια, ήμασταν συμφοιτητές στο Κρατικό. Θυμάμαι ότι περάσαμε στη σχολή, ήμουν στο ασανσέρ και ήταν να μπει. “Α, πέρασες και εσύ”, “Α ναι” , “Χάρηκα”. Ήταν η πρώτη μου γνωριμία στη σχολή. Δεν είναι ότι χαθήκαμε μετά στη σχολή και ξανασυναντηθήκαμε στους “Παγιδευμένους”, ήμασταν φίλοι”.

width=600


Πηγή

Διαβάστε επίσης: