Έχεις κινητό Samsung; Πληρώνεις …”χαράτσι”! «Χλώμιασαν» εκατοντάδες πελάτες της

December 23, 2024
Έχεις Samsung κινητό; Καταβάλλεις χαράτσι…και πολλοί πελάτες της χλώμιασαν.

Έχεις κινητό Samsung; Πληρώνεις …χαράτσι! Χλώμιασαν εκατοντάδες πελάτες της


Διαφ.

Κινητά τηλέφωνα: Η σειρά Galaxy Tab S10 series όπως και τα S24 FE έκαναν το επίσημο ντεμπούτο τους μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και η έμφαση του marketing της Samsung ήταν στη σουίτα εφαρμογών Galaxy AI.

Αν και όλα τα νέα Galaxy AI features είναι προς το παρόν εντελώς δωρεάν, η Samsung για ακόμη μια φορά ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνεχίσει για πολύ ακόμη.

Στα μικρά γράμματα του δελτίου τύπου που διέθεσε η Samsung στα μέσα ενημέρωσης ανέφερε για τη σειρά Galaxy Tab S10 series όπως και για το Samsung Galaxy S24 FE ανέφερε: Χρεώσεις ίσως εφαρμοστούν για συγκεκριμένα AI features στο τέλος του 2025.

Υπενθυμίζουμε ότι και πολλούς μήνες πριν η Samsung είχε αναφέρει ότι τα Galaxy AI features θα διατίθενται δωρεάν μέχρι το τέλος του 2025 σε υποστηριζόμενες Samsung Galaxy συσκευές.

Επομένως είναι απλά θέμα ανακοίνωσης μόνο ότι η Samsung θα απαιτεί πληρωμή από τον επόμενο χρόνο.

Δώρο Χριστουγέννων στο συρτάρι σας: Η λίστα με τα παλιά κινητά που πλέον αξίζουν μια μικρή “περιουσία”

Τα κινητά τηλέφωνα από τις δεκαετίες του 1990 και 2000 επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς η ζήτηση για συλλεκτικά μοντέλα αυξάνεται, οδηγώντας σε εκτόξευση των τιμών τους. Ειδικοί αναφέρουν ότι ορισμένα από αυτά τα παλαιότερα μοντέλα μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη σε όσους τα κατέχουν.

Η αύξηση της αξίας και τα κινητά-σύμβολα

Ο ειδικός σε δημοπρασίες Adam McDonald επισημαίνει ότι πολλά από τα πρώιμα smartphones έχουν γίνει περιζήτητα αντικείμενα συλλογής. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως κάποια από αυτά τα κινητά, ίσως ξεχασμένα σε συρτάρια, μπορούν να αποφέρουν υψηλά ποσά λόγω της ιστορικής και πολιτισμικής τους σημασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Motorola DynaTAC 8000X, ένα από τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που απέκτησαν θρυλική φήμη μέσω της παρουσίας τους σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Τα μοντέλα που ξεχωρίζουν

Σύμφωνα με τον McDonald, τα ακόλουθα μοντέλα ξεχωρίζουν για τη σημαντική τους αξία:

Motorola DynaTAC 8000X

width=1314

Samsung N270

width=500

Nokia 8110

width=1200

BlackBerry

width=829

Το πρώτης γενιάς iPhone

width=868

Motorola Flip Phone

width=2500

Ericsson T39

width=450

HTC Touch Diamond2

width=500

Μια νέα αγορά για παλαιότερη τεχνολογία

Η άνοδος της αξίας αυτών των μοντέλων συνδέεται με τη νοσταλγία και τη μοναδικότητα που προσφέρουν ως σύμβολα μιας εποχής που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης τεχνολογίας. Εάν διαθέτετε κάποιο από αυτά, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να το αξιολογήσετε!

Ψάξτε στα συρτάρια & στα ντουλάπια, ίσως είστε πλούσιοι και δεν το ξέρετε: Αυτό το κέρμα του ευρώ πωλείται χιλιάδες ευρώ

Τα κέρματα του ενός ευρώ από το 2005, μπορεί να αξίζουν σήμερα έως και 200 φορές πάνω από την ονομαστική του αξία.

Ειδικότερα, κέρματα που τώρα πλησιάζουν τα 20 χρόνια, δηλαδή κόπηκαν το 2005, με την πάροδο του χρόνου, λόγω της σπανιότητάς τους, μπορεί να έχουν ολοένα και πιο μεγάλη αξία.

Τα πιο σπάνια κέρματα του 1 ευρώ

Συνήθως τα σπάνια νομίσματα είναι αυτά που οι εκδόσεις τους είχαν περιορισμένη αρχική διάχυση, όπως αυτές των μικρών κρατών, που υπάρχουν και στην Ιταλία, μεταξύ άλλων, δηλαδή οι οντότητες μικρών εδαφικών διαστάσεων που έχουν δικές τους αναπαραστάσεις.

Το κέρμα του 1 ευρώ ήταν ένα από τα πιο διάσημα, επειδή ήταν συμβολικά ικανό να αναδείξει ολόκληρο το νόμισμα και είναι ένα από τα δύο με διμεταλλική φύση, δηλαδή δημιουργημένο σε δύο διαφορετικά κράματα μετάλλων.

Τα ιταλικά νομίσματα είναι αναγνωρίσιμα από την παρουσία του Ανθρώπου του Βιτρούβιου, ένα πολύ διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά είναι μόνο ένα παράδειγμα απεικόνισης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι, για παράδειγμα, αυτά του Αγίου Μαρίνου, του Μονακό και του Βατικανού.

Δεδομένης της περιορισμένης επέκτασής τους, είναι εύκολο να βρεθεί μια γενική μορφή μεγαλύτερης σπανιότητας στα θέματα.

Το κόστος των σπάνιων κερμάτων

Αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ακόμη και χώρες όπως ο Άγιος Μαρίνος, έχουν τροποποιήσει τα κέρματά του 1 ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, σε διαφορετικές σειρές: στην πραγματικότητα, η πρώτη σειρά εκδόσεων του Αγίου Μαρίνου αντιπροσωπεύεται από το εθνόσημο στο κέντρο με το έτος έκδοσης στα αριστερά και το σύμβολο του νομισματοκοπείου της Ρώμης. Η αξία σε αυτή την περίπτωση για ένα παράδειγμα του 2002 μπορεί να φτάσει έως και τα 60 ευρώ και τα 35 ευρώ για τα από το 2005.

Τα κέρματα του Βατικανού του 2002, που φέρουν το προφίλ του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, αξίζουν έως και 150 ευρώ, κάτι λιγότερο από 70 ευρώ για τα νομίσματα του 2003, 2004 και 2005.

Τα νομίσματα του Μονακό, ωστόσο, είναι ακόμη πιο ιδιαίτερα, για παράδειγμα αυτά του 2004 και του 2006 (το 2005 το Μονακό δεν δημιούργησε κέρματα 1 ευρώ), τα οποία αξίζουν έως και 200 ​​ευρώ στα παραδείγματα 2006, με το πρόσωπο του σημερινού κυρίαρχου Albert II.

Όταν σκεφτόμαστε το ευρώ, εστιάζουμε συχνά στα πιο κοινά τραπεζογραμμάτια και κέρματα, όπως 1 και 2 ευρώ. Αλλά είναι συναρπαστικό να μπορούμε επίσης να εστιάσουμε στην παρουσία, τώρα στη διαδικασία εξάλειψης, των κερμάτων χαμηλότερης αξίας, δηλαδή των κερμάτων 1 και 2 λεπτών του ευρώ .

Κάποια στιγμή τα κέρματα των 2 λεπτών μαζί με τα κέρματα του 1 λεπτού εξαφανίστηκαν. Ή μάλλον εξαφανίζονται από το εμπόριο και την κυκλοφορία, με την προσπάθεια απόσυρσής τους.

Όμως, το ενδιαφέρον των συλλεκτών σπάνιων νομισμάτων είναι μεγάλο και επίμονο και το κυνήγι για τα πιο σπάνια νομίσματα των 2 λεπτών του ευρώ έχει ξεκινήσει, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε:

2 cents of Malta 2008, with Temple of Mnajdra

2 σεντς του Βατικανού από το 2002

2 σεντ τυπωμένο με την εικονογράφηση του κέρματος του 1 λεπτού, δηλαδή το mole antonellana

Αυτά τα νομίσματα κοστίζουν από 10 ευρώ έως και 2.500 ευρώ εάν είναι σε άριστη κατάσταση και με όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με το σφάλμα κοπής σαφώς ορατές. Σήμερα πρόκειται για την κατοχή ενός πραγματικού θησαυρού, γιατί, όταν δεν κυκλοφορούν πλέον νομίσματα τόσο χαμηλής ονομαστικής αξίας, η συλλεκτική και νομισματική τους αξία θα μπορούσε να φτάσει σε απρόβλεπτα νούμερα.

Ανοίξτε το συρτάρι, ίσως είστε πλούσιοι: Οι παλιές δραχμές σε κέρματα που πωλούνται μέχρι και 18.000 εupώ

Φαίνεται πως ορισμένοι από εσάς κρατάτε ακόμα παλιές δραχμές σε κάποιο συρτάρι! Είναι ενδιαφέρον να παρατηρούμε πώς αυτά τα παλιά νομίσματα κυκλοφορούν ακόμα και πωλούνται σε marketplaces, μερικές φορές σε αρκετά υψηλές τιμές.

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο site της Χρυσής Ευκαιρίας, μπορούμε να δούμε ότι ορισμένοι πωλητές ζητούν μέχρι και 18.000 ευρώ για μεμονωμένα κομμάτια δραχμών. Υπάρχουν επίσης συλλέκτες που διαθέτουν ολόκληρες συλλογές. Παρόλα αυτά, οι υψηλές τιμές δεν σημαίνουν πάντα ότι θα βρεθεί αγοραστής, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν παζάρια πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Αναζητήστε επίσης και σε άλλα ελληνικά ή ξένα marketplaces για περισσότερες επιλογές!

Δείτε ενδεικτικά κάποιες τιμές:

width=900

width=828

Ποιο κέρμα μπορείς να πουλήσεις για 3.000 ευρώ;

Βέβαια, υπάρχουν ελάχιστα νομίσματα των 100 δραχμών με τον Μέγα Αλέξανδρο που κοστίζουν 3.000 ευρώ έκαστο, όμως η πλειοψηφία των Ελλήνων μάλλον δεν τα έχει δει ποτέ της. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 15 νομίσματα που κόπηκαν το 1990 σε PROOF κατάσταση και αυτά αξίζουν 3.000 το καθένα, όμως βρίσκονται ήδη στα χέρια συλλεκτών και όχι σε κουμπαράδες περασμένων δεκαετιών.

Αν σας έχουν απομείνει χαρτονομίσματα από τις δραχμές, μπορεί να είστε πλούσιοι! Στις 27 Δεκεμβρίου του 2001, μια εποχή που σήμερα φαντάζει τόσο μακρινή και αλλόκοτη, στην Ελλάδα επικρατούσε παροξυσμός.

Σε λίγες μέρες θα άλλαζε η χρονιά και, εκτός από το ημερολόγιο, η χωρά θα περνούσε επίσημα στην εποχή του ευρώ.

Η ευφορία και το επικοινωνιακό ντεμαράζ στην Αθήνα, λίγο απασχολούσε εκείνες τις μέρες, πριν την Πρωτοχρονιά του 2002, έναν 33χρονο από το χωριό Άγιος Δημήτριος στην Κοζάνη. Δύο άγνωστοι άνδρες, ένας Νιγηριανός κι ένας Ισπανός, τού είχαν προτείνει ένα καλό ντιλ.

Θα του πουλούσαν έναντι 3.500.000 δραχμών μία βαλίτσα γεμάτη με εκατοδόλαρα. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι πάνω στα αμερικάνικα χαρτονομίσματα είχε χυθεί μαύρη μπογιά, όπως είπαν, ωστόσο μαζί θα του έδιναν “ένα ειδικό υγρό” για να τα καθαρίσει και να τα χαρεί.

Ο Κοζανίτης θεώρησε τη συμφωνία καλή, έδωσε στους ξένους τα 3.500.000 δραχμές και παρέλαβε τη βαλίτσα με το καθαριστικό. Το φιάσκο αποδείχθηκε γρήγορα και οι απατεώνες συνελήφθησαν. “Τα 100δόλαρα ήταν παλιόχαρτα” έγραψαν ΤΑ ΝΕΑ. Αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη είδηση του αστυνομικού δελτίου με κίνητρο κέρδη σε δραχμές, τουλάχιστον πριν την επίσημη απόσυρσή τους.

Τι είχε αναφέρει ένας άνθρωπος που συλλέγει παλιά νομίσματα;

Στη γειτονιά των παλαιοπωλείων στο Μπιτ Παζάρ της Θεσσαλονίκης, η κίνηση έχει “σπάσει” μέσα στον Αύγουστο. Το κατάστημα του Θάνου Αβραμίδη είναι το μοναδικό που ειδικεύεται στην πώληση συλλογών ελληνικών νομισμάτων.

Δραχμές του 19ου αι. σε μικρά χάρτινα πλαίσια, κέρματα της εποχής του Καποδίστρια και προπολεμικά χαρτονομίσματα, πληθωρικές δραχμές και τα πιο πρόσφατα 5χίλιαρα με τον Κολοκοτρώνη, υπάρχουν παντού ανάμικτα μέσα σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά. Δεν πωλούνται βέβαια λίρες και αρχαιότητες.

“Εκτός από τα πρώτα χρόνια μετά την απόσυρση των δραχμών, νοσταλγία για το πρώην εθνικό νόμισμα δεν υπάρχει. Σταθεροί πελάτες είναι οι συλλέκτες, αλλά και τουρίστες που περνούν από τη Θεσσαλονίκη” λέει ο Αβραμίδης.

Ο ίδιος χαμογελά πικρά όταν θυμάται περιπτώσεις ανθρώπων, τα προηγούμενα χρόνια και όταν η Τράπεζα της Ελλάδας είχε πια διακόψει την περίοδο χάριτος για την ανταλλαγή δραχμών με ευρώ, οι οποίοι βρήκαν ολόκληρες περιουσίες στα σεντούκια συγγενών τους που είχαν πεθάνει και πλέον είχαν την αξία παλιόχαρτων.

Ενδεικτικά, στις προθήκες του παλαιοπωλείου του Μπιτ Παζάρ, ένα νόμισμα του 1831 με την κεφαλή του Καποδίστρια στοιχίζει 80 ευρώ, ένα του 1879 με τον βασιλιά Γεώργιο Α’ στοιχίζει 200 ευρώ, ένα άλλο του 1848 με το σύμβολο του Ιωνικού κράτους στα 240 ευρώ κ.ο.κ.

Στα καλάθια έξω στην είσοδο, τα κέρματα είναι σαφώς περισσότερα, χωρίς καρτελάκια με λεπτομέρειες και οι τιμές χαμηλότερες. Δραχμές της δεκαετίας του ’20 στοιχίζουν η καθεμιά από 0,5 ως 2 ευρώ, τρία-τέσσερα νομίσματα της δεκαετίας του ’70 τ πωλούνται για 1 ευρώ.

Το άτυπο “χρηματιστήριο της δραχμής” διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση. Αυτό το παιχνίδι γνωρίζουν άριστα οι μανιακοί συλλέκτες, οι οποίοι έχουν διαβάσει πολύ, γνωρίζουν απ’ έξω τις ειδικές εκδόσεις που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία, συγκρίνουν τα επετειακά νομίσματα που είχε κατά καιρούς κόψει το Νομισματοκοπείο και ψάχνουν σχολαστικά και επίμονα για το επόμενο καλό “κομμάτι” της συλλογής τους.

Όλοι αυτοί θα περάσουν τακτικά από τα παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για να πιάσουν στα χέρια τις δραχμές, να τις παρατηρήσουν φέρνοντας τες κοντά στα μάτια. Δύσκολα οι ίδιοι θα εμπιστευτούν να αγοράσουν ένα νόμισμα μέσω των ιστοσελίδων πώλησης στο Διαδίκτυο, όπου δραχμές πωλούνται σαν ζεστά κουλούρια, ανεξάρτητα από την επικαιρότητα.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eBay, πληκτρολογώντας την περασμένη εβδομάδα ως κριτήριο τη λέξη drachmae, υπήρχαν 330 αποτελέσματα. Από ένα ταπεινό 50άκι του 1964 το οποίο πωλείτο προς 7,23 ευρώ, ως ένα χαρτονόμισμα των 20.000 δραχμών του 1949 προς 135,77 ευρώ. Και από τέσσερα χαρτονομίσματα των 25.000.000 δραχμών του 1944 προς 22,62 ευρώ, ως τις 25 δραχμές του 1923 προς 452,58 ευρώ.

Υπήρχαν εκατοντάδες ακόμη επιλογές, εναλλάξ κεφάλια βασιλέων, εθνικών ηρώων και θεοτήτων της αρχαιότητας, ποικίλων γραφιστικών αποδόσεων, άλλων φθαρμένων και άλλων κολλαριστών, σχεδόν όπως ακριβώς τυπώθηκαν.

Από την ανάλυση των στοιχείων δίπλα σε κάθε νόμισμα στο eBay προκύπτει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των συλλεκτικών κομματιών βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι τιμές φθάνουν ως και τα 700-800 ευρώ για μία χούφτα δραχμές.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: