Αυτό συμβαίνει από τις 12 Δεκεμβρίου… Γιατί γίνονται συνεχείς σεισμοί στην Αθήνα τον τελευταίο μήνα – Τα επικίνδυνα ρήγματα & η ανησυχία
Ο Ευθύμης Λέκκας φρόντισε να μας ενημερώσει για μια κατάσταση, η οποία έχει αρχίσει από τις 12 Δεκεμβρίου και συνεχίζεται έως και σήμερα.
Συγκεκριμένα από τις 12 Δεκεμβρίου αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει στη χώρα μας έντονη σεισμική δραστηριότητα με τον Ευθύμη Λέκκα να κάνει μια αναφορά για το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Τοποθετήθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας για την σεισμική δραστηριότητα της χώρας – Τι αναφέρει
“Από τις 12 Δεκεμβρίου έχουμε την έναρξη μιας σεισμικής δραστηριότητας” ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας για τους συχνούς σεισμούς στην περιοχή της Αττικής.
Προβληματισμό στους πολίτες συνεχίζουν να προκαλούν οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις σε Αττική και Κρήτη, με τους επιστήμονες, ωστόσο, να εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εξέλιξη των φαινομένων.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Σήμερα”, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, έκανε λόγο για μια “φυσική διεργασία”, η οποία απλά και μόνο γίνεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, επισημαίνοντας ότι εάν αυτοί οι σεισμοί γίνονταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας, δεν θα έδινε κανένας σημασία λόγω του μικρού τους μεγέθους.
“Από τις 12 Δεκεμβρίου έχουμε την έναρξη μιας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Παλαιού Ψυχικού, όπου είναι μικρού μεγέθους χωρίς να υπερβαίνει τα 3,7 Ρίχτερ, επιφανειακοί σεισμοί και σε μικρό βάθος, για αυτό και γίνονται έντονα αντιληπτοί τις βραδινές ώρες”, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, ενώ προσέθεσε πως “τα ρήγματα που προκαλούν αυτούς τους σεισμούς δεν έχουν μεγάλο μήκος, με το μεγαλύτερο στην περιοχή να είναι 2-3 χιλιομέτρων, επομένως με αυτό το σκεπτικό δεν μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερους σεισμούς”.
Αναφορικά με τυχόν σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και διευκρίνισε ότι τα ρήγματα στην Αττική δεν συνδέονται μεταξύ τους, επομένως δεν μπορούν να προκαλέσουν εντονότερη σεισμική δραστηριότητα στην Αττική. “Συνεπώς, αυτοί οι σεισμοί εκτιμώ θα συνεχιστούν μερικές μέρες ακόμα, χωρίς καμία ανησυχία, χωρίς να μας προβληματίζουν καθόλου”, σημείωσε.
Καθησυχαστικός ο Γεράσιμος Χουλιάρας για τους σεισμούς στην Αθήνα
Εξάλλου, τους σεισμούς που καταγράφηκαν σε περιοχές κοντά στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες αναλύει σε ανάρτησή του και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
“Η μικροσεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε στις 11/12 με επίκεντρα λίγα χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας (περιοχές Χολαργός, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Αγ. Παρασκευής), έχει παράξει 27 μικρού μεγέθους σεισμούς”, σημειώνει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, τα μεγέθη κυμαίνονται από 0,5 εως 2,8 Ρίχτερ και το υποκεντρικό τους βάθος έχει υπολογιστεί στα 4,6 έως 8,7 χιλιόμετρα, αναλόγως.
Ο κ. Χουλιάρας ξεκαθαρίζει πως “κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί σε κτήρια από τις πολύ μικρού μεγέθους “επιφανειακές” δονήσεις αλλά λίγες από αυτές (με μεγαλύτερα μεγέθη και μικρό εστιακό βάθος) έχουν γίνει αισθητές”.
Καθησυχάζει λέγοντας πως η περιοχή δεν περιέχει ιστορικό με σεισμούς μεγάλου μεγέθους και χαρτογραφημένα ρήγματα μεγάλων διαστάσεων.
Οι μεγαλύτερες σεισμικές απειλές για το Λεκανοπέδιο
Ανατολικός Κορινθιακός έως Νότιο Ευβοϊκό
Η περιοχή από τον Ανατολικό Κορινθιακό, προς τη Θήβα, τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό φιλοξενεί ένα σύστημα ρηγμάτων που έχουν δώσει πολύνεκρους σεισμούς μεγέθους 6 – 6,5 Ρίχτερ το 1858 και το 1914. “Είναι μια μεγάλη ζώνη σαν δαχτυλίδι μήκους 60 χλμ. που περικυκλώνει την Αττική και συνιστά μόνιμη εστία κινδύνου”, είχε δηλώσει στα “ΝΕΑ” παλαιότερα ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων
Είναι ρήγματα μέσα στην Αττική που έχουν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες, όμως κανείς δεν γνωρίζει το μήκος τους, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δυναμικότητά τους, δηλαδή με το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να παραγάγουν.
Σαρωνικός
“Τα ρήγματα του Σαρωνικού Κόλπου προκαλούν σεισμούς ενδιαμέσου βάθους, δηλαδή με εστίες σε βάθη τουλάχιστον 50 – 60 χιλιομέτρων και με μέγεθος που μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 6,5 Ρίχτερ”, λέει ο δρ. Παπαδόπουλος. Ένας τέτοιος σεισμός, με επίκεντρο κάτω από τον Ακροκόρινθο, σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1962, έγινε πολύ αισθητός στην Αττική και προκάλεσε μικρές βλάβες. Δεν είναι γνωστό τι συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου σήμερα που το Λεκανοπέδιο είναι δομημένο με άλλου τύπου κατασκευές.
Αταλάντη
Βρίσκεται σε ευθεία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, όμως το 1894 έδωσε δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 6,7 και 6,4 Ρίχτερ, με διαφορά μιας εβδομάδας προκαλώντας βλάβες σε Αθήνα και Πειραιά. Θα πρέπει να μελετηθούν οι συνέπειες στο κτιριακό απόθεμα του Λεκανοπεδίου από ενδεχόμενο σεισμό στην Αταλάντη.
Πηγή